Mejla

Britta Svensson

Utskällda systemet ger högre pension

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De flesta pensionärer får enligt Pensionsmyndigheten en höjning av den totala pensionen med mellan 360 och 840 kronor per månad efter skatt.
De flesta pensionärer får enligt Pensionsmyndigheten en höjning av den totala pensionen med mellan 360 och 840 kronor per månad efter skatt.

KOLUMNISTER

Den här veckan har de allra flesta fått höjd pension.

Och nej, det är inte Nooshi som har fixat det.

Det är det utskällda systemet som levererar.

Den senaste tiden har det svenska pensionssystemet dömts ut om och om igen. Det sägs ge för låga pensioner, vara underfinansierat och skapa stora grupper fattiga äldre.

Den ena debattören efter den andra har föreslagit genomgripande förändringar. Pensionerna har blivit något av det viktigaste inför valet i höst.

Så plötsligt, från ingenstans, kom en överraskande vändning av hela situationen.

 

Tre dagar före julafton höll Pensionsmyndigheten en pressträff där de meddelade att det skulle bli ordentliga höjningar av pensionerna i januari 2022.

Förvånade pensionärer utropade: ”Tack Nooshi, för att du fixade det här!” Eller ”Vilket billigt valfläsk av sossarna!”.

Alla jag hörde av förutsatte att politikerna hade ordnat detta för att kompensera ett självklart undermåligt pensionssystem.

På juldagen gick jag in på mina sidor hos Pensionsmyndigheten och konstaterade att jag från och med den här veckan får 527 kronor mer i pension. Hurra!

Men hur kunde det ske?

 

Jag kunde snabbt avfärda teorin att det var Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar som fixat höjningen. Visserligen krävde hon höjda pensioner i utbyte mot att stödja Magdalena Andersson som statsminister. Men detta ska inte ske förrän i januari 2023 och bara gå till en mindre del av pensionärerna.

Inte heller var det något valfläsk från regeringspartiet, typ pensionstillägget som kom i höstas. Det var i stället det utskällda svenska pensionssystemet som levererade.

Eller som Pensionsmyndigheten uttrycker det: ”Följsamhetsindex styr inkomst- och tilläggspensionen och höjs med 2,5 procent för 2022”. 

Höjningen blir högre i år jämfört med förra året beroende på ”en starkare inkomstutveckling i samhället”, enligt myndigheten. Dessutom får de allra flesta höjd premiepension, ju högre desto klokare man har placerat den. Börsen gick ju som tåget 2021. 

De flesta pensionärer får enligt Pensionsmyndigheten en höjning av den totala pensionen med mellan 360 och 840 kronor per månad efter skatt. En del skriver på Facebook att de får betydligt mer än så.

 

Ansvariga politiker borde ha kommunicerat att detta var på gång. För att lugna oroliga pensionärer som behöver mer pengar i plånboken, och för att visa att det system de gemensamt har infört fungerar.

Men vem vinner ett val på att hylla ett följsamhetsindex? Bättre att skrämma upp folk med att de måste rösta på rätt parti i höst för att få en pension som går att leva på.

Trots att det levererar vad som utlovades när det infördes pratas det om ”ett pensionssystem i förfall”, skriver Pensionsmyndigheten med sammanbiten ilska i en rapport.

Pensionsbolaget Alecta visar med statistik att ”den dystra bilden av ett system som håller på att falla samman stämmer helt enkelt inte”.

Samma sak framhöll forskaren Johannes Hagen på ett seminarium nyligen. 

Vet inte ansvariga politiker detta? Eller vilseleder de medvetet?

 


”Hur står det till med pensionerna?” heter en serie på sex olika rapporter med fakta som Pensionsmyndigheten ska ge ut det närmaste halvåret. Den första rapporten finns på deras hemsida.
Där skriver myndigheten att nyblivna pensionärer får i genomsnitt 81 procent av sin tidigare inkomst i pension. Då har man räknat ihop allmän pension och tjänstepension.
Enligt forskaren Johannes Hagen på SNS ökar den lägsta inkomstgruppens disponibla inkomster med 20 procent efter pensioneringen. Det beror på trygghetssystem som bostadstillägg och garantipension.

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

”På spåret” visar att äldre behövs i SVT

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Politik

Nooshi Dadgostar