Därför är det töväder mellan Sverige och Israel

Israels utrikesminister Yair Lapid.

Tövädret mellan Sverige och Israel är främst ett resultat av att Benjamin Netanyahu är borta från makten.

Den nya israeliska regeringen vill återuppbygga de rivna broarna inte bara med Sverige utan med hela EU.

Följ ämnen
Israel

Det är möjligt att utrikesminister Ann Linde är en skickligare diplomat än Margot Wallström. Men det är inte därför hon blivit inbjuden att träffa Israels utrikesminister Yair Lapid efter sju år där Sverige varit "persona non grata" i Israel.

Detta efter att Sverige 2014 erkände Palestina som en suverän stat och dåvarande utrikesministern Margot Wallström uttalat sig kritsikt om Israels agerande gentemot palestinierna.

Dåvarande premiärministern Benjamin Netanyahu blev inte bara rasande utan framförallt orolig för att det svenska erkännandet skulle utlösa en dominoeffekt inom EU där sympatin för palestiniernas sak ökat.

Netanyahus sätt att möta detta var att försöka odla relationerna med populistiska ledare i Europa, särskilt Ungerns Viktor Orbán. Målet var att på så sätt försöka förhindra att EU gemensamt tog steg riktade mot Israel.

Netanyahu hade egentligen inte behövt oroa sig. Sveriges erkännande blev en tom gest som mest skapade fler problem för Sverige än Israel. Inga andra EU-länder har följt Sverige exempel.

Värre var Netanyahus sätt att röra sig bort från och undergräva möjligheterna till en tvåstatslösning. Det uppfattas av EU som det enda realistiska alternativet att få till en varaktig fred mellan Israel och palestinierna.

Israel blev inte bara osams med Sverige utan större delen av EU.

Benjamin Netanyahu.

Lagt om kursen

Sverige har inte gjort några stora eftergifter för att Ann Linde ska vara välkommen. Snarare är det Israels nya radarpar, premiärministern och högerpolitikern Naftali Bennett och mittenpolitikern Yair Lapid som lagt om Israels kurs.

Nu vill man förbättra de usla relationerna med EU i ett försök att få mer sympati för Israels svåra läge. Där spelar Sverige som en av Israels hårdaste kritiker inom EU en viktig roll.

För Sverige har det faktum att man hamnade i Israels frysbox varit besvärande. Sverige har genom åren flaggat för att man gärna tar på sig en medlarroll för att försöka få igång verkliga fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

En ambition det blev tvärstopp för när Sverige erkände Palestina i en förhoppning av få övriga EU med sig och därmed tvinga Israel till förhandlingsbordet. Om Lindes besök avlöper väl kan Sveriges regering åter börja drömma om att bli den som löser en av världens längsta och svåraste konflikter.

Den nyss avslutade förintelsekonferensen i Malmö var ur den aspekten valtajmad. Men man måste se Lindes Israelbesök i ett vidare perspektiv.

Grunden lades redan den 12 juli i år när Yair Lapid, som om två år ska växla från utrikesminister till premiärminister, inbjöds att träffa EU:s utrikesministrar på deras månatliga möte.

EU:s "utrikesminister" Joseph Borrell beskrev det som en nystart för relationerna mellan EU och Israel. Lindes resa till Israel är ytterligare ett steg i den riktningen. Alla ser regimskiftet som en ny chans att lösa Palestinafrågan.

Underblåser terrorism

För Sverige och EU är en grundförutsättning för bättre relationer att Israel åter öppnar dörren för en tvåstatslösning där Israel och en framtida palestinska stat lever sida vid sida. Och att man under tiden arbetar för att förbättra palestiniernas levnadsförhållanden på den ockuperade Västbanken.

I dagens läge finns inga förutsättningar för verkliga fredförhandlingar mellan Israel och palestinierna men den nya regeringen har åtminstone inte vidtagit några åtgärder för att ytterligare försvåra en tvåstatslösning trots att Bennett tillhör de uttalade motståndarna till en sådan.

Omvärldens intresse att lösa konflikten grundas i att den utgör ständigt bränsle för en rad andra konflikter i Mellanöstern och andra delar av världen.

Varje gång Israel bombar i Gaza spiller våldet över på gatorna i Malmö och andra städer runtom i världen. Konflikten bidrar till att underblåsa terrorism och antisemitism.

För att visa att Ann Linde inte kommer till Israel med mössan i handen kommer hon även att besöka Västbanken och träffa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.
En bra fråga att ställa till honom är när han tänker tillåta nästa presidentval i de självstyrande palestinska områdena.

85-årige Abbas blev vald 2005 och har sedan dess skjutit upp varje planerat val av rädsla för att förlora makten till terrorstämplade Hamas. Hans demokratiska mandat är efter 16 år starkt ifrågasatt.

Under samma tidsperiod har Israel haft åtta parlamentsval.