Hur oroliga ska vi vara för att Kina mångdubblar kärnvapen?

Hur oroliga ska vi vara över att Kina planerar att mångdubbla antalet kärnvapen?

Amerikanska generaler och experter ser det som den största geopolitiska förändringen sedan kalla kriget.

Risken ökar för ett mer aggressivt Kina och för att kärnvapen avfyras av misstag.

Misstankarna började formas under sommaren när det dök upp satellitbilder som såg ut att visa att Kina bygger en mängd silos i västra Kina. Experterna tolkar det som att det handlar om sammanlagt över 200 silos som skulle kunna gömma lika många kärnvapen.

Misstankarna bekräftades när Pentagon nyligen släppte en rapport som detaljerade den kinesiska kärnvapenupprustningen. Enligt den kommer Kina att ha 700 kärnvapen 2027 och 1 000 tre år senare.

Det är en mångdubbling jämfört med dagens antal som beräknas ligga nånstans mellan 200 och 300. Men det är inte bara antalet som skapar oro.

Satellitbilder över Hami i västra Kina. Enligt analytiker visar de konstruktioner av kärnvapensilos.

Upprustningen innebär att Kina inom kort kommer att ha förmågan att avlossa kärnvapen från land, från bombplan i luften och från ubåtar. En kapacitet som bara USA och Ryssland har i dag.

Nyligen visade Kina att man har hypersoniska vapen, vapen som rör sig sex gånger snabbare än ljudet. Det innebär att ett kärnvapen kan avfyras på en oberäknelig bana som exempelvis USA:s missilförsvar inte kan förutsäga vilket minskar varningstiden den angripna får.

En annan viktig förändring är att Kina kommer att ha ett antal kärnvapen som kan avfyras på kort varsel, om man får larm om en attack. Tidigare har Kinas kärnvapen krävt vissa förberedelser, som varit synliga på satellitbilder, för att kunna avfyras.

Den nya ordningen innebär en ökad risk för att kärnvapen avfyras av misstag. I dag är det bara USA och Ryssland som har kärnvapen som kan avfyras inom några minuter. Genom historien har det funnits ett antal tillfällen då det varit nära att de avfyrats av misstag.

”USA hajpar hotet”

Analytiker som följer utvecklingen i Kina tror också att Peking är på väg att överge den nuvarande kärnvapendoktrinen som innebär att landet aldrig ska vara den part som avfyrar ett kärnvapen först. Kärnvapnen får bara användas om Kina först attackerats.

Nu tolkas uttalanden från den kinesiske toppdiplomaten Sha Zukang som att Kina i framtiden är beredda att slå till först i vissa situationer. Vilket i så fall innebär en kraftig förändring av det säkerhetspolitiska läget.

Den amerikanska försvarschefen Mark Miley kallar Kinas kärnvapenupprustning "ett av de största skiften i geopolitisk makt som världen har skådat".

Den kinesiske toppdiplomaten Sha Zukang.

Kina förnekar inte upprustningen men hävdar att USA och Nato överdriver och försöker hajpa snacket om ett kärnvapenhot från Kina. Landets uppfattning är att det är USA som står för det stora kärnvapenhotet.

Men man kan väl lugnt slå fast att ännu fler kärnvapen i en diktatur som öppet vill utmana den liberala världsordningen knappast bidrar till mer fred och stabilitet i världen.

Kina rustar dessutom upp på alla områden. Deras flotta är i dag större än USA:s sett till antalet fartyg och deras flygvapen det tredje största. USA hävdar också att Kinas militär utvecklar biologiska substanser som har dubbla användningsområden, både som medicin och presumtiva biologiska vapen.

Oron förstärks av att Kina inte öppet förklarar varför man så kraftigt ökar sin kärnvapenarsenal. Omvärlden kan bara gissa.

Uppenbart orimligt

Det är uppenbart att upprustningen är en del i president Xi Jinpings plan att förvandla landet till en supermakt jämbördig med USA fram till 2049 då Folkrepubliken Kina fyller hundra år. Till viss del handlar det om nationell prestige och stolthet. Ett sätt att se till att kommunistpartiet fortsätter att vara enväldigt.

Men det är också ett sätt att avskräcka andra från att attackera Kina och sätta kraft bakom landets egna territoriella krav.

Den kinesiska flottan är i dag större än USA:s sett till antalet fartyg

Med fler och modernare kärnvapen som ständigt står redo att avfyras höjs priset för USA att exempelvis försvara ön Taiwan som i dag är en fristående demokrati men som Xi Jingping hävdar är en del av Kina. Han har flera gånger hotat att "återförena" Taiwan med Kina, med våld om så krävs.

Kina anser också att stora delar av Sydkinesiska havet tillhör dem. Tittar man på en karta framstår Kinas krav som helt orimliga. De innebär att alla andra länder i området för nöja sig med en liten remsa av ekonomisk zon i havet medan Kina tar allt.

Internationella domstolen i Haag slog 2016 fast att Kinas anspråk inte är förenliga med internationell rätt. Det beslutet har Kina struntat i och i stället byggt militärbaser på konstgjorda öar i havet för att understryka sina krav.

Nyligen avslöjade satellitbilder att Kina i en öken byggt upp attrapper av amerikanska krigsfartyg, bland annat ett hangarfartyg. Sannolikt för att öva luftanfall.

Satellitbilder tagna i oktober 2021. Bilderna visar, enligt analytiker, en fullskalig attrapp av ett amerikanskt hangarfartyg i Ruoqiang, Kina.

Ett annat skäl till att öka kärnvapenkapaciteten kan vara att Kina vill försäkra sig om att USA inte ska kunna slå ut Kinas samtliga kärnvapen i en enda attack.

Vägrar förhandla

Fortfarande har USA och Ryssland långt fler kärnvapen än Kina. Men medan deras arsenal minskat kraftig till följd av nedrustningsförhandlingar så är Kina ett av få länder som kraftig ökar sin arsenal.

Kina har alltid vägrat delta i nedrustningsförhandlingar med hänvisning till att man jämfört med USA och Ryssland har så få vapen. Nu kommer den situationen att ändras men än så länge har Kina inte visat någon vilja att delta i samtal om sina kärnvapen.

Så hur oroliga bör vi vara?

Militärtransporter med ballistiska missiler under en parad i Peking i oktober 2019.

Det faktum att Kina nu rustar så kraftig behöver inte innebära att man mer lättvindigt tänker använda kärnvapen. Precis som för USA och Ryssland är avskräckning det centrala.

Men det kan innebära att Kina vågar attackera exempelvis Taiwan med konventionella stridskrafter i tron att kärnvapen ska få USA och andra att avstå från att ingripa.

Att Kina blir mer aggressivt.