Åkesson har fel om operetterna också

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger att den kulturradikala eliten föredrar ”tjeckisk operett” och hånler åt vanligt folk som gillar Allsång på Skansen.

Åkesson säger också att kulturradikalerna har ett strypgrepp om vår nation.

Om jag förstår honom rätt kvävs hederliga vita svenskar, sådana som föredrar en riktig biff framför sushi, sådana som inte skäms för att de älskar kungen och flaggan, sådana som har rejäla, valkiga händer – de är minsann inte rädda att hugga i! – dessa hederliga svenskar flämtar medan kulturradikalerna tvingar dem att lyssna på operetter.

My Fair Lady. Greven av Luxemburg.

Den hederlige svensken sätter sig i soffan efter en veckas hårt, hederligt arbete (om inte en muslim har stulit jobbet för honom). Han ropar till hustrun (om hon inte ligger på sjukhus efter att ha våldtagits av en muslim):

– Mor! Är det något trevligt i burken i kväll? Kanske Allsång på Skansen?

Föga anar den hederlige svensken att Jan Myrdal, PO Enquist, Göran Greider och Marie-Louise Ekman har tagit kontrollen över tevehuset och hånleende tänker pådyvla verklighetens folk timme efter timme med operetter.

Glada änkan. Värdshuset Vita hästen.

Den hederlige svensken reser sig häftigt. Han kvävs! Luft! Luft! Barnen gråter hysteriskt.

I tevehuset hånler kulturradikalerna utom Kristina Lugn som skrattar hest och elakt.

Den hederlige svensken stapplar ut i köket där hustrun bakar barkbröd. Han knyter näven i fickan. En hederlig svensk är behärskad och säger inte hur det verkligen är, ty då blir han kallad rasist.

Från det enkla men hemtrevliga vardagsrummet hörs toner ur Czardasfurstinnan. Outhärdlig, främmande musik...

För att granska det kulturradikala strypgreppet ringde jag SVT och frågade hur många operetter bolaget visat. Pressavdelningen kunde hitta en, Fortunios visa av Offenbach. Den visades sjunde juli 2007.

Däremot har SVT bara i år visat 21 timmar Allsång på Skansen om man räknar in repriserna.

Så Jimmie Åkesson har fattat fel här. Också.

Det utmärkande för Åkesson är inte främlingsfientlighet. Det är ett småskuret gnällande.

Följ ämnen i artikeln