Att Adrianas mördare döms är viktigt för polisen

Adrianas familj kommer att få rättslig upprättelse.

Livstidsdomarna för Adrianas mördare är en symbolisk och moralisk framgång för polis och åklagare.

Dödliga uppgörelser som har resulterat i betydligt fler tidningsrubriker än fängelseår saknas inte.

Den där natten i augusti 2020 utanför McDonalds i Norsborg är en illustration så god som någon av hur hänsynslös och brutal den grova brottsligheten kan vara.

Några gangsters skulle mördas, men de var inte på plats, det var dock två andra konkurrenter till de tre män som nu döms till lagens strängaste straff.

De fick duga som offer. Vapen avlossades, kulor ven, ett barn dödades, endast tillfälligheter gjorde att inte ytterligare sju personer förlorade livet.

Åklagare Anna Svedin har långsamt och tålmodigt byggt en indiciekedja och att den idag har resulterat i att Södertörns tingsrätt meddelar att bevisen är tillräckliga förvånar inte.

Åklagare Anna Svedin.

Två av tre mördare går med hjälp av mobiluppkopplingar mot mast att placera i det garage där den vita Audi som användes vid skjutningen.

Det var någon timme innan mordet och det gick också att visa att den tredje hämtades upp.

Trion har även gått att knyta till de vapen som användes. Och som om det inte vore nog med det har de i sina beslagtagna Sky-telefoner efteråt chattat oroligt om hur de ska göra sig av med bil och AK 47:a och kulsprutepistol.

Att kunna presentera ett motiv är inte nödvändigt i mordrättegångar, men det är en fördel för en åklagare om ett sådant finns.

Och det hade Svedin. Tingsrätten har övertygats om att bakgrunden är en konflikt mellan två gäng efter en vapenstöld.

Det fanns även filmer från övervakningskameror som förevisades rätten.

 

När tingsätten väl har landat i att bevisen håller är inte straffet mycket att fundera över.

Domstolen påpekar att det är handlade om en ”urskillningslös eldgivning” som präglats av ”en särskild hänsynslöshet” på en plats där flera människor befann sig.

Som mordparagrafen numera är formulerad, och då förmildrande omständigheter lyser i starkt sken med sin frånvaro, syns inget realistiskt alternativ till livstids fängelse.

Den här domen kommer givetvis att överklagas. De dömda har inget att förlora på en ny prövning.

Men försvarsadvokaterna kommer behöva hitta helt nya kort att slänga upp på bordet för att inte denna dom ska fastställas.

Adrianas familj kommer att få rättslig upprättelse.

Och polisen inkasserar en viktig framgång, vilket inte är betydelselöst. Den svenska statistiken i ämnet är nämligen dyster.

 

Å ena sidan är siffrorna över det dödliga skjutvapenvåldet bland unga män högre här än i något annat EU-land.

Å andra sidan ligger uppklaringsprocenten på mord i kriminella kretsar på endast 20 procent, vilket är ungefär tio procentenheter lägre än i många andra jämförbara länder.

Allmänheten har vant sig. Pressen likaså. Mord som för tio år sedan hade resulterat i löpsedlar och spaltmeter är idag närmast notismaterial.

Det krävs numera en hel del för att tidningar, radio och tv ska engagera sig ordentligt.

Läkaren Karolin Hakim, som sköts ihjäl med sitt spädbarn i famnen i Malmö sensommaren 2019. Artisten Nils Grönberg, dödad i Hammarby sjöstad i oktober 2021.

De morden är inte uppklarade. Något som jag tror påverkar människors förtroende för en polisiär förmåga som även av andra och goda anledningar varit ifrågasatt.

Ett tredje mycket uppmärksammat fall är Adriana.

 

Att det ohyggliga brottet har klarats upp, föreställer jag mig, får också viss betydelse för allmänhetens syn på polisen.