Mejla

Wolfgang Hansson

Varför råkar så många av Putins kritiker illa ut?

Aleksej Navalnyj bara en av många

Publicerad:

Hittills vet vi väldigt lite om vad som hänt. Ändå ringer alla varningsklockor för fullt.

Aleksej Navalnyj är Vladimir Putins värsta fiende på hemmaplan och ett av mycket få hot mot den ryske presidenten.

Han är bara en av många Putinkritiker som råkat illa ut genom åren.

Så sent som förra året utsattes han för ett förgiftningsförsök medan han satt fängslad. Vid ett annat tillfälle fick Navalnyj syra kastad i ansiktet.

Den här gången verkar han ha råkat ännu värre ut.

När en person går från fullt frisk till medvetslös och liggande i respirator på en och en halv timme är det svårt att, vid sidan av plötsliga hjärtproblem, hitta så många andra tänkbara orsaker än akut förgiftning.

Det enda Navalnyj ätit eller druckit innan han gick på planet var enligt hans pressekreterare en kopp te på flygplatsen i Tomsk.

Det som hänt Navalnyj passar in i ett mönster som vi sett gång på gång sedan Vladimir Putin kom till makten.

  • Den sedermera mördade journalisten Anna Politkovskaja blev 2004 förgiftad när hon serverades te på ett flygplan från Moskva till Tjetjenien. Hon överlevde men sköts något år senare i en trappuppgång av en hyrd mördare.

  • Den tidigare FSB-agenten och Putinkritikern Alexander Litvinenko förgiftades 2006 med det radioaktiva ämnet polonium av två ryssar utsända av den ryska staten till London för att mörda "förrädaren", Giftet fanns i hans te. En brittisk utredning kom häromåret fram till att Ryssland låg bakom mordet och pekade direkt ut Putin.

Nervgift

  • En av Putins då hårdaste kritiker, den före detta vice premiärministern Boris Nemtsov, sköts på öppen gata nära Kreml 2015 precis innan han skulle lägga fram en rapport om Rysslands inblandning i kriget i Ukraina.

  • 2018 utsattes den förre ryske agenten Sergej Skripal och dennes dotter för ett mordförsök i Salisbury i Storbritannien dit han tagit sin tillflykt efter att ha blivit släppt och utväxlad från ett långt fängelsestraff för spioneri. Nervgiftet novitjok hade applicerats på dörrhandtaget till Skripals bostad. Ett gift som producerades i Sovjetunionen av den ryska staten och som mycket få därför har tillgång till. Båda överlevde efter att ha vårdats i respirator.

Listan kan göras mycket, mycket längre.

Ännu vet vi inte exakt vad som hänt Navalnyj. Men att det skulle finnas naturliga orsaker bakom hans hastiga insjuknande förefaller inte särskilt troligt.

Det vi vet är att Kreml tidigare gjort allt för att stoppa honom. Han fängslas med jämna mellanrum på olika anklagelser. Han stoppades från att ställa upp mot Putin i presidentvalet 2018.

Vid ett besök i Moskva förra hösten intervjuade jag Ljubov Sobol, som betraktas som oppositionens nummer två och den som brukar ta över när Navalnyj sitter inne. Hon berättade hur hennes make förgiftades när två män injicerade en okänd vätska i hans lår. Maken överlevde med nöd och näppe. Själv är hon beredd på att hon kan bli mördad eller förgiftad när som helst.

Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.
Foto: Pavel Lebedev / Vkontakte
Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.

Skrämseltaktik

– Jag har egentligen bara två val, sade hon då. Att flytta utomlands och byta identitet eller stanna kvar och kämpa. Jag har valt det senare.

Detsamma har Aleksej Navalnyj, som specialiserat sig på att avslöja högt uppsatta ryssars korruption vilket givetvis skaffat honom många fiender, gjort.

Han hade rest till Sibirien för att stödja reforminriktade kandidater inför lokalvalen i Ryssland i september. Men det ryktas också att ett av syftena med resan var att undersöka korruptionsmisstankar mot höga företrädare för Putins parti Förenade Ryssland.

Om han nu blev förgiftad går det inte att direkt peka ut Putin som den skyldige. Det kan ha varit någon annan som låg bakom mordförsöket.

Men det är Putin som skapat ett klimat i Ryssland där det är ok att mörda oppositionella, undersökande journalister och människor som regimen ser som förrädare.

Foto: AP
Rysslands president Vladimir Putin.

Domstolarna sitter i Kremls knä och dömer enligt regimens önskemål. Något oberoende rättväsende finns inte.

Ryssland och Sovjetunionen har en lång historia av förgiftning. Metoden kombinerar två saker på ett effektivt sätt.

Förgiftning är svår att bevisa och knyta till en viss gärningsman.

Förgiftning leder ofta till en utdragen och plågsam död. För Litvinenko tog det flera veckor. Därför fungerar metoden utmärkt för att skrämma andra från att våga sätta sig upp mot regimen.

 

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE