Åklagare borde granska vårdbesluten för äldre coronasjuka

”Märk väl att de allra flesta äldre överlever sjukdomen”, skriver Robert Aschberg.

Visst känner man sig odödlig för det mesta, men klockan tickar. Också för dig som läser det här. Vi blir nämligen inte yngre.

Fundera en liten stund på hur våra gamlingar hanteras.

Det är ju dig det handlar om, i sinom tid, och det är inte helfestligt.

Du kommer också att sitta där, i en rullstol med blöjor och skit. Om du inte har dött en plötslig död av en hjärtsmäll eller någon jävla cancer eller fimpat dig själv eller blivit överkörd av en ångvält. Ja, då sitter du där, som de flesta. På ett äldreboende.

Ska vi vältra oss i lite dödsångest? Ja, behandlingen av vissa patienter kräver det.

Eutanasi är ett finare ord för dödshjälp. Eutanasi definieras ofta som en åtgärd som skulle kunna vidtas om en döende patient med obotlig sjukdom och mycket allvarliga plågor vill få hjälp att avsluta sitt liv. Eutanasi som aktiv dödshjälp är, till skillnad från passiv dödshjälp – typ stoppa livsuppehållande insatser för en hjärndöd patient – olagligt i Sverige.

 

Häromdagen skrev Dagens Nyheter om två fall som gjorde mig fly förbannad.

Två män på äldreboenden hade insjuknat i corona.

Båda ordinerades så kallad palliativ vård. Läkarna som beslutat om det hade inte ens träffat ”sina” patienter. Båda sattes på morfin, i väntan på döden. En av dem dog, 72 år gammal, ensam på rummet.

Den andra, 81 år gammal, hade en son som undrade varför pappan hade drogats ned, ringde ansvariga och hotade med pressen. Först då fick pappan syrgas och sina vanliga mediciner tillbaka. Han är idag frisk från sjukdomen.

Jag talar med min egen farsa, 90 år, erfaren kirurg. Han menar att ordination av palliativ vård som direkt behandling av en coronasjuk patient är kriminellt.

Gamlingar dör visserligen betydligt oftare än yngre människor. Men märk väl att de allra flesta äldre överlever sjukdomen.

 

Enligt Socialstyrelsen ska den läkare som fattar beslut om palliativ vård samråda med minst en annan legitimerad yrkesutövare, någon ska känna patienten och beslutet ska dokumenteras och kommuniceras till patienten och dess anhöriga.

Det gjordes inte i fallen DN berättar om. Och de tycks inte vara de enda.

– Att i stället rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre, säger geriatikprofessor Yngve Gustafson till tidningen.

Lika bra att säga något värre då.

Jag är inte jurist, men anser för det mesta att lagar och regler ska följas. En åklagare borde titta på dessa – och andra liknande fall – för att utreda om de läkare som på lösa grunder beslutat att coronadrabbade gamlingar utan vidare ska behandlas som om de befann sig livets absoluta slutskede.

Har de gjort sig skyldiga till dråp eller dråpförsök?

Båda brotten kan ge upp till tio års fängelse.