Hur långt är president Trump beredd att gå?

Om jag vore amerikan skulle jag vara rädd för vart mitt land är på väg

Ena minuten stod president Trump i Rosenträdgården och hotade med att sätta in militär om det inte blir slut på våldet.

I nästa lät han skjuta tårgas och gummikulor mot en fredlig demonstration för att få ett fototillfälle utanför Vita huset.

Finns det någon gräns för hur långt president Trump är beredd att gå?

Trump poserade framför kyrkan med en bibel i handen. Som för att tala om för det gudfruktiga amerikanska folket att allt han gör har stöd ”ovan där”.

Hans korta promenad från Vita huset till St Johns kyrka var tänkt att visa hur tuff han är mot demonstranterna och hur lätt det är att skapa lag och ordning bara man bestämmer sig för det. Och inte minst för att ge de svar på tal som hånat honom för att han häromdagen gick ner i Vita husets bunker av rädsla för demonstrationerna.

De som samlats utanför Vita huset protesterade fredligt men fick finna sig i att bli utsatta för tårgas och chockgranater så att presidenten skulle kunna ta sin PR-bild.

Så visar Donald Trump ledarskap i USA 2020.

Trump poserar med en bibel i handen.

Precis som presidenten är en majoritet av amerikanerna förfärade över den meningslösa förstörelsen, våldet och plundringen som följt i spåren efter att en vit polisman dödat afroamerikanen George Floyd.

Skiljelinjen går mellan vad man tror är bästa sättet att stoppa våldet.

När president Trump efter en dryg vecka av oroligheter för första gången talade direkt till det amerikanska folket var det inte för att mana till lugn och besinning. I stället hotade en hörbart andfådd president med att sätta in militären mot demonstranter och våldsverkare.

200 år gammal lag

Han anklagade landets demokratiska guvernörer för att inte ta i tillräckligt med hårdhandskarna mot kravallerna. Om de inte sätter in Nationalgardet så kommer Trump att använda sig av en drygt 200 år gammal lag och sätta in armén över delstaternas huvud.

Att sätta in militären mot demonstrationer är mycket ovanligt. Senast var i Los Angels 1992 efter kravaller som utbröt då vita poliser frikändes för en grov misshandel på den svarte Rodney King.

Att göra det mot delstaternas vilja är ännu mer sällsynt.

Det är som att Trump indirekt anklagar de högsta ansvariga i USA:s drabbade städer för att blunda för våldet i ett försök att förhindra att Donald Trump ska bli omvald i november.

Inte någon gång under den senaste krisen har Trump tagit på sig rollen som landsfader och försökt ena nationen. Vilket är det presidenter normalt sett gör i ett akut situation. Han har inte ens provat att den vägen få stopp på våldet.

Han har visserligen fördömt George Floyds död och lovat att rättvisa ska skipas men han har inte utlovat några krafttag mot den rasism inom polisen som leder till att så många svarta män dödas varje år vid ingripanden. Den rasism som i grunden ligger bakom demonstrationerna och kravallerna.

Inga eftergifter

Hur tror Trump att han ska kunna få stopp på kravallerna om han inte samtidigt visar att han är beredd att ta itu med den rasism som finns kvar i det amerikanska samhället trots att den officiellt är bannlyst?

Trump gör inga eftergifter för demonstranterna. Tvärtom.

Lyssnar man till Trumps drygt sex minuter långa tal så är det i stora delar en uppmaning till polis och militär att använda vilka metoder som än krävs för att få stopp på kravallerna. En frisedel att skjuta mot aktivister och demonstranter.

Allt Trump gör har som främsta syfte att säkra fyra nya år i Vita huset.

Mitt intryck är att det inte finns någon gräns för hur långt Donald Trump är beredd att gå för att bli omvald som president.

Lovar lag och ordning

Allting han gör har som främsta syfte att säkra fyra nya år i Vita huset. Krävs det några hundra döda amerikaner för att få slut på våldet så är det ett pris han är beredd att betala.

– Jag är er president för lag och ordning, slog Trump fast i sitt tal.

Lag och ordning var en framträdande och framgångsrik del av hans valkampanj 2016. Det kan säkert fungera igen.

Varje samhälle behöver ett gemensamt kitt för att fungera. En känsla av att alla medborgare är del av en större gemenskap som för landet framåt. Det kittet var på väg att upplösas i USA långt innan Trump blev vald.

Men i stället för att bromsa upp utvecklingen och reparera sprickorna hackar Trump bort det kitt som finns kvar. I hans dokusåpa är alla andra enbart statister.

Om jag vore amerikan skulle jag vara rädd för vart mitt land är på väg.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen