Håll ögon och öron öppna – men stäng munnen

Magdalena Anderssons varningar om nya oroliga tiden

Statsminister Magdalena Andersson uppmanar nu svenska folket till vaksamhet.

Vi ska hålla ögon och öron öppna.

Men munnen ska vara stängd.

Socialdemokraterna har bestämt sig för att överge sin urgamla linje att Sverige ska vara alliansfritt. I stället vill de att Sverige går med i Nato.

Det innebär att frågan i praktiken är avgjord. Sex av åtta partier säger ja till svenskt Natomedlemskap, bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Ansökan skickas in denna vecka.

Men det innebär tyvärr inte att alla bekymmer är ur välden.

– Vi lever i en farlig och skrämmande tid, sade statsministern sedan partistyrelsen (S) fattat det historiska beslutet efter fem timmars debatt.

Det betyder, enligt Andersson, att vi nu går in i en tid av ny osäkerhet. Ingen vet hur Ryssland kommer att reagera på det faktum att både Finland och Sverige tar klivet in i Nato.

 

Magdalena Andersson uppmanade oss alla till vaksamhet och att ”hålla huvudet kallt”, som hon uttryckte saken.

Det kan handla om hybridattacker mot Sverige, alltså attacker som betraktas som krigföring men inte med militära medel. Det kan handla om it-angrepp mot betalningssystem, elförsörjning eller annan kritisk infrastruktur.

Man kan också tänka sig kränkningar av svenskt territorium från flyg eller örlogsfartyg.

Det kan också röra sig om påverkansoperationer som syftar till att minska förtroendet för samhället och regeringen i så hög grad som möjligt. Destabilisering, kort och gott.

 

En svensk tiger på väggen på Beredskapsmuseet i Viken.

Men Magdalena Andersson upprepade också, som hon underströk i början av den här krisen, uttrycket ”en svensk tiger”.

Det var ett motto under andra världskriget och Andersson har dammat av det.

Men hon utrycker det inte så, utan säger att vi inte ska berätta för någon främmande person om eventuella militära observationer.

Kort sagt, statsministern vill att vi håller ögon och öron öppna men munnen stängd. I alla fall när det gäller information om det svenska försvaret.

 

När Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist skulle förklara varför deras parti ändrat sig sade de att det fanns inget annat val. I alla fall inte om man vill stärka Sveriges säkerhet.

Det kan man hålla med om. Den nya ryska aggressionen, som bland annat innebär att Moskva gör anspråk på att få bestämma över svensk utrikespolitik, i kombination med Finlands beslut att söka medlemskap i Nato, gör att den gamla ordningen inte håller längre.

 

Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff om det historiska Nato-beslutet.

Finland är det land som Sverige har det mest utvecklade militära samarbetet med. Det samarbetet skulle naturligen demonteras om Finland, men inte vi, gick med i Nato.

Med det sagt måste man säga att regeringen reagerat sent och långsamt på de nya ryska hoten. Ryssland började dra ihop mycket stora trupper vid den ukrainska gränsen för ett år sedan. Före jul kom hoten om att flytta besluten över svensk utrikespolitik till Moskva.

Men regeringen, med Magdalena Andersson i spetsen, började inte att agera på allvar förrän efter nyår. Så sent som i regeringens utrikesdeklaration 16 februari slog Ann Linde fast att ”alliansfriheten tjänar oss väl”.

Der var åtta dagar före krigsutbrottet.

 

Sverige har under de senaste tre decennierna tagit två omfattande beslut som i grunden förändrat vårt förhållande till omvärlden.

Det första var att gå med i EU. Dåvarande M- ledaren Carl Bildt och dåvarande S-ledaren Ingvar Carlsson, avgående och tillträdande statsminister, gick i armkrok för att få svenska folket att rösta ja i folkomröstningen om EU. Till sin hjälp tog de den mycket populära matdebattören Marit Paulsen som själv kallade sig för kärring.

Mobiliseringen över blockgränsen gick hem. 52,3 procent röstade ja, 46,8 nej. 1 januari 1995 gick Sverige med i EU.

 

Det andra är beslutet att söka medlemskap i Nato.

Det lasset har Magdalena Andersson i hög grad fått dra själv.

Socialdemokraterna hade avgörandet i sin hand och nu har de fattat sitt, inte helt eniga, beslut. Vi är på väg in i Nato på en flygande matta.