Ledningen svek poliserna under påskkravallerna

Så det fanns underrättelser om att Rasmus Paludans besök i Sverige kunde leda till våld.

Polisledningens insatser i samband med påskupploppen blir bara mindre och mindre imponerande.

TV4 stod i går för en viktig journalistisk insats.

Redaktionen avslöjade att polisens underrättelseavdelning inför den dansksvenske högerextremistens planerade framträdanden i Östergötland och Örebro varnade för risk för upplopp.

Ekot rapporterade om samma sak under onsdagsmorgonen. 

Redan i februari, sju veckor innan Paludans koranbränningar, författades en rapport i vilken det förutspåddes att ”kriminella miljöer” eventuellt skulle dyka upp vid motdemonstrationer.

Konsekvensen kunde bli våld i form av ”stenkastning mot blåljuspersonal och/eller bränder av bilar, bråten och däck”.

Med facit i hand en kusligt träffsäker profetia.

Rapporten är till stor del hemligstämplad, men det framgår också att närvarande poliser riskerade att utsättas för våld, något som polisledningen borde beakta vid planeringen av de kommande insatserna.

Dessutom uppmanades polisregionerna att göra fördjupade säkerhetsbedömningar.

Vilket också skedde. Två dagar innan Paludans ankomst till Östergötland varnade den regionala underrättelseavdelningen för flera potentiella hot mot sammankomsterna.

Stadsdelarna Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping, som islamofoben skulle besöka, pekades ut som områden där figurer som vill åstadkomma elände på bara några minuter kan mobilisera likasinnade.

 

I analysen varnades också för att konsekvenserna kunde bli allvarliga, inte minst för poliser på plats.

Det går med andra ord inte att hävda annat än att polisledningen gavs ett gediget underlag till sin planering av insatserna.

Vid en presskonferens som rikspolischef Anders Thornberg höll under påsken lät det dock annorlunda.

– Det är ett misslyckande att vi inte har kunnat förutse det här, men vi hade inte de här underrättelserna, sade han bland annat.

Detta väcker onekligen en och annan fråga. Som exempelvis om rikspolischefen ljög under presskonferensen.

Det har jag mycket svårt att tänka mig. Thornberg är klok och rutinerad och torde veta bättre än att fara med osanning, inte minst om någonting så allvarligt som påskkravallerna.

I en skriftlig kommentar till ekot säger han att det som sades vid presskonferenser under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit vid tillfället. Vilket låter rimligt.

Med det sagt är det inte ett svar som imponerar. Upploppen är inte den svenska polisledningens största stund, vi minns alla de förnedrande bilderna på polisbussar som kapades av upploppsmakare och kördes upp och ner för gator.

 

Är det verkligen för mycket begärt att polisens högste chef skaffar sig väsentlig information innan han framträder för svenska folket för att förklara detta nederlag?

Men det finns betydligt större problem i sammanhanget än att en myndighetschef kunde ha kommit bättre förberedd än så här till en presskonferens.

Det är inte anmärkningsvärt att polisen inte fullt ut var dimensionerad för upploppen.

Poliser har vittnat om ett våld de tidigare aldrig har upplevt, flera av attackerna har beskrivits som mordförsök.

Att ta höjd för kravallerna i hela deras omfattning är att ta höjd för någonting som tidigare aldrig har inträffat och kräver en fantasi som vi människor sällan är utrustade med.

Icke desto mindre vet vi nu att det fanns kvalificerade underrättelser om att Paludans besök kunde urarta. Ändå tvingades staten kapitulera.

Det må låta högtravande, och är inte ett originellt påpekande, men påskhelgen innebar ett nederlag för demokratin.

 

Det var också en helg då ordningsmaktens chefer svek sin personal.

Hundratals medarbetare skadades, några av dem kunde ha dött, åtskilliga har psykiska besvär som kan ta åratal att komma över.

Poliserna på fältet gavs aldrig en ärlig chans.

Låt oss, inte minst för deras skull, hoppas att ledningen drar lärdomar av fiaskot.