Kliv av eller kom hem och jobba, Madeleine

Sverige är fullt av folk som är intellektuella republikaner, men känslomässiga monarkister.

De som argumenterar för republikens demokratiska överlägsenhet – men som fäller en tår när det rustas för bröllop eller föds ett barn.

Glädjen som strömmade mot prinsessan Estelle och hennes föräldrar kan alltså inte ha överraskat någon.

Men lika varma känslor som svensken hyser för Victoria och Daniel, lika iskallt är det runt prinsessan Madeleine.

Vad gör Madeleine? Varför kommer hon inte hem? Frågor som ställs i chattar, kommentarer och mejl från läsare och som bekräftas av opinionsundersökningar. Madeleine och Carl Philip skvalpar på ett gillande runt 12 procent medan Victoria brukar toppa runt 50 procent, Silvia som en god tvåa på 25 procent och ­Daniel trea före den olycksalige kungen.

Sympatierna för Madeleine var starka efter brytningen med Jonas Bergström. Men det är två år sedan. Årstider har passerat, hjärtan läkts och Madeleine verkar trivas störtbra i New York med nya lägenheten, nya sambon och jobbet på Childhood.

Det är självklart toppen och Madeleines engagemang för utsatta barn är säkert genuint. Men om hon brydde­ sig om sin arbetsgivare, det svenska folket, och sina usla­ förtroendesiffror skulle­ hon snegla på Victoria och ­Daniel. De besöker Malmö, hälsar på hos Scania i Södertälje och delar ut priser i Enköping. Madeleines kalender består av håglösa punkter om projektuppföljning i Florida.

Carl Philips kalender är snudd på lika städad, men han slipper kritik eftersom han åtminstone befinner sig i landet.

Vill Madeleine fortsätta­ bo i New York ska hon slopa­ sin kungliga höghetstitel­ och försörja sig själv. Det finns gott om exempel på kunglig­heter som tagit ­steget in i det civila. Prinsessan Märtha Louise av Norge­ klev åt sidan när hon gifte­ sig med Ari Behn och har sedan dess med framgång ägnat sig åt diversehandel inom kultur och livsåskådning. Madeleines ­alternativ är annars att komma hem och baka tunnbröd och blåsa glas med de andra familjemedlemmarna.

Det finns också gott om ­ utsatta barn i Sverige som nog gärna skulle ta del av den kungliga omsorgen.

Att försörja en fullt frisk ung kvinna med begränsat intresse för sitt land och ­sina representativa plikter­ är magstarkt även för en intellektuell monarkist.

Följ ämnen i artikeln