Mejla

Lena Mellin

Sjöstedt har ingen konkurrens – alltså är det enklare att verka tydlig

Publicerad:
Uppdaterad:

Klyftorna har fortsatt öka. Ett av Vänsterpartiets allra viktigaste krav har inte förverkligats.

Ändå är Jonas Sjöstedt nöjd med budgetsamarbetet med regeringen.

– Vi har gjort mycket nytta.

Jonas Sjöstedt har medvind, stödet för Vänsterpartiet är i dag betydligt högre än det senaste valresultatet.

Det var alltså en partiledare med ganska högt självförtroende som grillades i SVT inför valet. På goda grunder kan han räkna med fler V-ledamöter i riksdagen i höst än som satt där under våren.

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Jonas Sjöstedt frågas ut i SVT.

Efter förra valet ville Jonas Sjöstedt att hans parti skulle ingå i regeringen. Men det ville inte den blivande statsministern, Stefan Löfven (S). Han stängde dörren med stort eftertryck.

I stället blev Vänsterpartiet regeringens budgetpartner. När det blivit dags för höst- eller vårbudget har de tre partierna satt sig ner och förhandlat.

För Sjöstedt var ett villkor för samarbetet ett förslag om stopp för vinster i välfärden. Det utreddes, blev proposition – och röstades ner av riksdagen på försommaren.

Ett starkt krav, men inte villkor, från Vänsterpartiet har också varit vad de kallar ”rättvisare skatter”.

– En miljardär kan betala lägre andel av sin inkomst i skatt än en vanlig löntagare, sade Jonas Sjöstedt som vill höja skatten för framför allt de som har väldigt höga kapitalinkomster.

Men Socialdemokraterna har kategoriskt sagt nej trots att vänsterpartisterna ”stångat sina pannor blodiga” för att få finansminister Magdalena Andersson på sin sida.

Samtidigt har klyftorna i samhället fortsatt att öka och är i dag de högsta sedan SCB började mäta dem för 27 år sedan.

Vänsterpartiet har alltså inte lyckats förverkliga ett av sina viktigaste krav. De har heller inte lyckats vända utvecklingen från ökande till minskade klyftor.

Men Jonas Sjöstedt är ändå nöjd.

– Vi har gjort mycket nytta.

Vänsterpartiet har bland annat fått igenom avgiftsfri mammografi i de landsting som inte redan hade det, gratis kollektivtrafik för elever under sommarlovet, gratis läkemedel för dem som är under 18, gratis preventivmedel för dem som är under 20 och fördubblat tandvårdsbidrag till alla.

Allt det är naturligtvis väldigt vällovligt. Men i jämförelse med högre skatter för de rikaste är det relativt små insatser. Även om det för de individer det berör kan göra stor skillnad.

Alternativet, att lämna budgetsamarbetet, har aldrig varit aktuellt för Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt förklarade det så här:

– Då hade vi fått en helt annan regering. Eller ett nyval.

Underförstått var det sämre. Både för Vänsterpartiet och för medborgarna.

Sjöstedt berömde sig själv och sitt parti för att de står för någonting. Och där måste man ge honom rätt.

Vänsterpartiet är det enda tydliga vänsteralternativet i riksdagen. Stefan Löfven placerade i en tidigare SVT-utfrågning sitt parti väldigt nära mittlinjen i politiken. Medan Sjöstedt lade sitt ganska långt ut till vänster.

Men på högerkanten är det trångt. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger alla tre ganska långt högerut.

Därför är det ganska lätt för Vänsterpartiet att ”stå för någonting”, att vara tydliga. De är ensamma på sin planhalva. Och då är det enklare att framstå som rak och tydlig.

Målet för Vänsterpartiet är demokratisk socialism där äganderätten har upphört att finnas till. Utom för småföretagen om jag förstod Jonas Sjöstedt rätt. Varför detta undantag?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE