Ordning och reda i Semestersverige

En pensionär sätter på högtryckstvätten och spolar ren sin ­altan när han druckit eftermiddagskaffe. Han såg lite smuts på räcket, ett tecken på stundande förfall, och reste sig och tog genast itu med problemet. Strax är altanen i perfekt skick.

En dam målar i sommarvärmen ett staket. Hon sitter på en pinnstol i diket som hennes man har preparerat med trimmern. Inget högt gräs besvärar där hon framåtböjd målar spjäla för spjäla. Bromsarna surrar kring henne.

Den svenske mannens ­fritidsklädsel består inte sällan av snickarbyxor med vadderade knän så att han kan ligga på alla fyra och reparera något. Alltid finns saker som bör åtgärdas, ­lagas eller förbättras.

När jag skriver detta hör jag någon kratta nere vid sjön och längre bort sågar en karl med motorsåg. Det låter ursinnigt. Kanske har han satt ett beting för sig själv. 20 plankor före lunch. Blott så förtjänar han sitt något förlängda måltids­uppehåll, och kanske en snaps i kväll.

Det är ju semester.

Inga folk är så skötsamma och strävsamma som svenskar och tyskar.

Men nu drar vi svenskar ifrån. Vi tar språnget från ordentliga till hyper­ordentliga, ett hittills okänt tillstånd i mänsklighetens historia.

Nyhetsbyrån TT har ­intervjuat en ordnings­konsult. Bara Sverige kan ha ett sådant yrke. Vad ska du bli när du blir stor? Ordnings­konsult!

Hon ger råd om vad vi kan göra när det regnar på ­semestern. Ta itu med ­osorterade pappershögar. Papperen är en källa till stress och dåligt samvete. Detta kan man åtgärda ­genom att sortera papperen i olika högar, exempelvis försäkringspapper för sig och intyg från gamla ­arbetsgivare för sig.

Det är naturligtvis bara ett förslag. Du kanske har en annan metod som passar dig bättre.

Ska man placera urklippta recept på lättlagad sommar­mat i en tredje hög? Där lämnar ordningskonsulten och TT mig i sticket. Men jag väljer att tolka det positivt, att konsulten ger utrymme för egna initiativ.

Var ska man sedan lägga pappershögarna? Det blir nästa utmaning. Kanske en samarbetsövning för familjen?

Jag vänder mig om och ser ut på ängen och sjön och de höga björkarna vars löv hänger stilla i solgasset. Nu kan jag välkomna några regniga dagar.

Jag vet vad jag har att göra.

Följ ämnen i artikeln