De ger sig på de heligaste vi har

Det är tyvärr bara början

Svenska ikoner som Astrid Lindgren och Ingmar Bergman pekas ut som nazister i en rysk affischkampanj riktad mot Sverige.

Rysslands påverkanskampanj mot Sverige har börjat.

Den kommer att trappas upp.

På busshållplatser runtom i Moskva, bland annat i närheten av den svenska ambassaden, har affischer riktade mot Sverige klistrats upp.

”Vi är inte nazister, det är de” står det på affischerna tillsammans med bilder, och citat, från svenska ikoner som bland andra den i Ryssland mycket populära barnboksförfattaren Astrid Lindgren, mannen som möblerat även det ryska folkhemmet, Ikeas grundare Ingvar Kamprad, den världsberömde filmaren och regissören Ingmar Bergman och kungens farfarsfar Gustaf V.

Bakom affischerna står en organisation som kallar sig ”Vår seger”.

PLUS: Ny rysk kampanj – pekar ut Sverige som nazistiskt

Att peka ut människor som nazister är ett vanligt inslag i den ryska propagandan. Man anknyter där till den nationella stoltheten över att ha vunnit över nazi-Tyskland i ”det stora fosterländska kriget”, det vill säga andra världskriget. Det firas grundligt varje år den 9 maj.

Det vet om inte annat alla ukrainare som i åtminstone åtta års tid kallats nazister av den ryska statsledningen. Ett par dagar innan det storskaliga anfallet mot Ukraina kallade president Vladimir Putin de ukrainska medborgarna för nazister och narkomaner i ett tal.

Astrid Lindgren.

Affischerna i busskurerna i Moskva är alltså ett tecken på att det ryska propagandakriget mot Sverige gått in i en ny fas. Representanter för de ryska myndigheterna har upprepade gånger, bland annat genom ryska UD:s talesperson meddelat att ett svenskt Natomedlemskap kommer att få konsekvenser.

Exakt hur dessa konsekvenser kommer att se ut har de inte gått in på. Men man vore ju en idiot om man trodde att de skulle vara positiva.

Ryssland kommer inte att nöja sig med affischer i busskurer i Moskva. De kommer trappa upp propagandakriget mot Sverige. Och de kommer att göra det uthålligt för att lära den ryska befolkningen att vi är opålitliga. Lika farliga som Ukraina, minst.

Det kommer att handla om påverkanskampanjer i sociala medier, om påhittade nyheter och kanske hot eller våld mot enskilda individer. Giftmord, pistolmord - om du anses tillräckligt farlig för den ryska nationens framtid, enligt Putin, finns inga gränser.

En forskare vid Försvarshögskolan varnade nyligen för att Ryssland kan starta partier för att sprida oro och ”fake news”. Det är ett av flera fantasirika sätt att skapa det ryssarna vill åstadkomma. Att destabilisera landet och skapa misstro mot svenska auktoriteter, exempelvis regeringen.

Ingmar Bergman.

Andra inslag i den ryska upptrappningen mot Sverige kan vara olika former av it-attacker. Det finns inga bevis för att den senaste tidens haverier inom de svenska betalningssystemen kan förklaras med utländsk påverkan. Men det betyder ju inte at det inte kan förekomma i framtiden.

El-systemet är en annan känslig punkt som kan bli föremål för ryska åtgärder om de vill ruska om Sverige ordentligt. Den risken ökar snabbt, i takt med ökat elbereonde.

Man brukar säga att försvaret har fått ett fjärde vapenslag. Förut var det armén, flygvapnet och flottan. Nu måste man lägga till cybersoldaterna.

Astrid Lindgren som nazist är bara början. Den kampanjen riktar sig inte mot svenskar utan mot den egna befolkningen. Steg för steg ska ryssarna lära sig att vi är deras fiender. Allt för att skapa förståelse för krigföring, med eller utan konventionella vapen, mot Sverige.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.