Ett år kvar till valet och redan är bråket igång

Det är ett år till nästa EU-val, men redan är känslorna i svallning när kandidater ska vaskas fram.

Sara Skyttedal är en av Kristdemokraternas mest kända politiker, men kontroverserna som gjort henne känd kommer kosta henne jobbet.

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna piska upp stämningen kring EU-frågan.

Utan vidare ceremonier presentade Moderaterna sina förslag på kandidater till Europaparlamentsvalet om ett år. Det var så stillsamt att det knappt märktes. Det är tur att Moderaterna har eldigare kollegor som kan skapa lite välbehövligt drama i EU-politiken.

För desto hetare går det just nu till i Kristdemokraterna. Som Aftonbladet rapporterat är Sara Skyttedal på väg att petas på toppen och ersättas av David Lega. För att inte äventyra att även Skyttedal kommer in vill partiet också hitta en ny parhäst till Lega att leda partiet in i EU-valrörelsen.

Oavsett om man gillar kristdemokraten Sara Skyttedal eller inte, så har hon lyckats med något så otroligt som att göra sig ett känt namn som Europaparlamentariker. Visst är det delvis på grund av att hon gjort sig ovän med sitt parti, men det är ändå en bedrift.

Sara Skyttedal, KD.

Kristdemokraterna har i de bästa av tider haft två ledamöter i Europaparlamentet. Sedan valet 2019 är det Sara Skyttedal och David Lega.

Hon rörde upp starka känslor inom Kristdemokraterna efter sitt utspel om att legalisera cannabis. I en intervju med SVT berättade hon också att hon själv använt sig av drogen. Legalisering av cannabis är en politik som står långt från Kristdemokraternas linje i frågan och även om hon poängterade att det var hennes åsikt och inte partiets åsikt ser det nu ut som att det kostat henne jobbet.

Upprörda känslor

EU-val är vanligtvis en ganska sömnig tillställning, men det kan bli annat ljud i skällan den här gången.

Det är Sverigedemokraterna som piskat upp stämningen. Partiet har sedan de ingick i Tidösamarbetet sökt med ljus och lykta efter tydliga konfliktlinjer mot sina kompisar i regeringen.

SD är det parti som har flest EU-skeptiska väljare och det har varit rena friarstråten de senaste veckorna.

SD har vevat om att EU-medlemskapet behöver utvärderas och att Sverige borde göra grundlagsändringar för att vara beredda på en möjlig Swexit. Konstiga förslag eftersom Sverigedemokraterna inte längre vill lämna EU.

Moderate europaparlamentarikern Tomas Tobé.

SD har också, högljutt kritiserat Moderaterna i Europaparlamentet och den moderate ledamoten Tomas Tobé. Tobé var med och tog fram Europaparlamentets ståndpunkter i delar av EU:s migrationspakt. Framförallt delen om att fördela en solidaritetsprincip mellan medlemsländerna har fått Sverigedemokraterna att se rött. De menar att förslagen kommer att göra det svårt för Sverige att driva en restriktiv migrationspolitik.

SD vet att de egentligen inte alls är oense med Moderaterna om hur migrationspolitiken ska se ut. De vet också att migrationspolitiken nu ska fortsätta förhandlas, bland annat i rådet där migrationsminister Maria Malmer Stenergard representerar Sverige.

De två partierna är inte oense om migrationspolitiken, men skulle den slutgiltiga migrationspakten leda till en ökad invandring vill SD kunna kasta händerna i luften och säga att de hela tiden varit emot. De kanske till och med kan vinna några moderata väljare på kuppen.

När alla vinner på bråk

Inom Tidösamarbetet är det inte bara M och SD som hoppas på att lite EU-bråk är nyttigt för dynamiken partierna emellan. Liberalerna har längre filat på sin plan att göra SD till sin huvudmotståndare i EU-valet. L behöver visa upp det lilla oberoende de har gentemot SD.

Vad det ska leda till är oklart. Liberalerna har de mest EU-vänliga väljarna och SD de mest skeptiska. Det skulle verkligen förvåna om det blir några större väljarströmmar mellan de två partierna.

Allt är bäddat för höga tongångar och bråk när EU-valrörelsen drar igång på riktigt.