Inget snack – hunden är vår bästa vän

“Hunden är människans bästa vän”. Uttrycket användes i domstol i slutet av 1800-talet av den unge advokaten George Graham West, vars klient hade stämt en granne som dödat dennes hund. West blev senare senator för Missouri.

Men talesättet är äldre än så. Historikern Dick Harrison hänvisar till en skrift hos Erasmus av Rotterdam i ett latinskt verk från 1518. Där påstås att ”uix ullum animal amicius quam canis”, inget djur är en större vän än hunden. Harrison hänvisar också till Voltaire som 1764 skrev ”C’est le meilleur ami que puisse avoir l’homme”, den är den bästa vän människan kan ha.

Faktum är att det finns kopplade hundar på 9 000 år gamla grottmålningar i Saudiarabien och att djuret nämns i 5 000 år gamla egyptiska hieroglyfer. Med tanke på att människan troligen började tämja vargar redan för 100 000 år sedan har nog många givit uttryck för samma sak långt tidigare, om än inte alltid i skrift.

Inget snack om saken. Hunden är fortfarande människans bästa vän.

Numera finns det förstås betydligt fler varianter - raser kallas de - att välja på, eftersom aveln de senaste seklerna löpt amok och blivit industri. En hund kan väga allt från 5 hekto till över 100 kilo. Några har ständiga åkommor. En del har inte fria luftvägar. Modena växlar och hundarnas utseenden följer utställningsdomarnas nycker.

Det finns närmare en miljon hundar i Sverige, två tredjedelar av dem har stamtavla, dvs är registrerade hos Svenska Kennelklubben. Och där har känslorna stormat rejält i sommar.

En del av människorna i det illustra sällskapet började tydligen skälla som bandhundar när det uppdagades att prinsessan Victoria skaffat sin familj så kallad blandras, en korsning mellan de “godkända” sorterna pudel och cavalier king charles spaniel, vid namn Rio.

Nej, jag har inte haft tillgång till Kennelklubbens interna kommunikation, men jag har läst föreningens hemsida, där det framgår att vissa medlemmar tror på en slags omvänd arvsynd och därför vill snyta statschefen på ett hedersuppdrag.

Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg skriver först att klubben förstår att landets uppfödare reagerar starkt. “Många uppfattar det som ett hån”, skriver han. Men:

“SKK kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKKs höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras. SKK kommer inte heller kunna täcka landet Sverige med annonser och information på samtliga sociala medier, på grund av att det kostar miljonbelopp och är helt omöjligt.”

Hunden är människans bästa vän. En del av de så kallade hundmänniskorna är det inte.


Bra hundar

  • Vi har haft en del hundar genom åren, både blandisar och ”rasrena”. De har varit bra allihop. Kanske inga lydnadschampions, men det beror ju på oss. Trogna och snälla har de i alla fall varit, var och en med sina unika egenskaper. Den senaste, grand danoisen Folke, ligger just nu och vräker sig i min säng. Han får det, tills jag ska lägga mig.

Populärt hundval

  • Hur lång tid kommer det att ta innan Svenska Kennelklubben accepterar cavapoo som egen ras? Det beror inte på några naturlagar, utan på om sorten blir populär. Vilket den i sällskap med labradoodle redan tycks vara, oberoende av kunglig draghjälp.