Att ta ansvar lönar sig inte i politiken

Stödet för högeroppositionen har ökat sedan valet

Tråkigt nog lönar det sig sällan att ta ansvar i politiken.

Aftonbladet/Inizios väljarbarometer är det senaste beviset.

Stödet för högeroppositionen fortsätter att öka medan partierna bakom januariavtalet förlorar mark.

Den här artikeln handlar om de långsiktiga trenderna, om det som hänt i väljaropinionen sedan valet i september förra öret.

Alla jämförelser, om det inte nämns något annat, gäller valresultatet jämfört med resultatet i den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio.

Den allmänna trenden är följande: Partier på högerkanten vinner stöd medan de på vänsterkanten tappar. Med enstaka undantag, som kan förklaras av individuella prestationer i vissa partier, ser det likadant ut över hela Europa.

Den specifikt svenska situationen avviker inte från mönstret. De tre partier som i dag utgör högeroppositionen mot regeringen och deras samarbetspartier gick framåt redan i riksdagsvalet förra året. De ökade med sammanlagt fem mandat eller 2,9 procentenheter. Högeroppositionen består av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Enligt Aftonbladet/Inizio har utvecklingen fortsatt sedan valet. Stödet för KD, M och SD, ibland kallat det konservativa blocket, har ökat med 2,5 procentenheter sedan valdagen i september.

De fyra partier som efter stor vånda och många månaders fruktlösa samtal till slut gick samman om statsbudgeten och 73 sakfrågor går det däremot inte gått lika bra för.

Stödet för mittenpartierna, regeringens Socialdemokraterna och Miljöpartiet och deras samarbetspartners Liberalerna och Centern, har tappat sedan valet. Stödet har minskat med 3,4 procentenheter enligt Aftonbladet/Inizio.

Det löner sig alltså inte att ta ansvar. I alla fall inte om man är partiegoist. Ett parti som tar ansvar straffas som regel av väljarna. De nio månader som gått sedan valet är inget undantag.

Vad säger det om oss väljare? Jag är inte övertygad om att det är odelat positivt.

Men utvecklingen för de fyra partier som står bakom januariavtalet är inte entydig. Stödet för Centern och Miljöpartiet har ökat medan det minskat för Socialdemokraterna och Liberalerna.

Ökningen för de två gröna partierna kan ha med den allmänna klimattrenden att göra. De gröna partierna gjorde överlag ett bättre val än väntat i valet till EU-parlamentet i maj.

Liberalernas nedgång sedan valet beror på deras inre konvulsioner. Än så länge ledarlösa och dessutom djupt splittrade. Ingen önskesits direkt och föga förvånande ligger stödet för L fortfarande under 4-procentsspärren. Det har det gjort sedan valet.

Det går motigt för Stefan Löfven i opinionen.

Förklaringen till Socialdemokraternas fortsatta utförslöpa tror jag sannolikt stavas allmän håglöshet. Vad vill Socialdemokraterna? ingen tycks veta, inte ens de själva.

Partiledaren Stefan Löfven tycks i huvudsak ägna sig åt olika representativa plikter, politiska initiativ tycks inte vara aktuella ännu på ett tag. Men han kanske bara är trött efter ett jobbigt år?

Till sist ett par ord om Vänsterpartiet, det enda oppositionspartiet till vänster om regeringssamarbetet i mitten.

De ligger kvar på ungefär samma nivå, + 0,03 procentenheter, som i valet och har alltså inte dragits ned i den allmänna vänsterkrisen.

Det beror sannolikt på partiets unika position i svensk politik. De är ensamma på vänsterkanten och även om vänstern har problem i Europa är vänsterväljarna långtifrån utrotade, varken där eller här.

Vad händer i höst? Ingen vet såklart. Men antingen lägger sig januariavtalet som en död hand över svensk politik. Eller också händer något spännande sedan alla vilat upp sig efter ett mycket händelserikt år.

Aftonbladet/Inizio

Parti, juni, +/- sedan maj

Vänsterpartiet8,3(0,0)
Socialdemokraterna25,4(-0,7)
Miljöpartiet5,0(+0,6)
Kristdemokraterna7,0(-2,0)
Centerpartiet9,4(-0,7)
Liberalerna3,6(+0,6)
Moderaterna19,7(+1,5)
Sverigedemokraterna19,4(+1,0)
Övriga2,3(-0,1)

Blockskillnad

S, MP, C, L: 43,4 (-0,2)

KD, M, SD: 46,1 (+0,5)

V: 8,3 (0,0)

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre.

Undersökningen omfattar 2 076 intervjuer under perioden
17 juni – 24 juni, 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:
“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?”

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.