Mejla

Herman Lindqvist

Konflikten tinar fram – norr om polcirkeln

Publicerad:
Uppdaterad:
Markering Ryssland har placerat sin flagga på den geografiska nordpolen – 4 300 meter ner i havet.
Foto: AP
Markering Ryssland har placerat sin flagga på den geografiska nordpolen – 4 300 meter ner i havet.

Isen smälter och nästa stora politiska konflikt tinar fram.

I den nya maktkampen mellan Ryssland och västländerna är Ryssland redan rejält på plats, medan USA och Nato-länderna inte riktigt verkar veta vad de ska ta sig till.

Platsen är Arktis, 6 procent av jordens yta med cirka fyra miljoner invånare - men forskare tror att en fjärdedel av jordens ännu oupptäckta oljereserver finns här. Dessutom har man hittat gas och stora mineralfyndigheter i området.

Ryssland gör anspråk på ett gigantiskt område i vilket det sägs finnas 594 oljefält, 159 gasfält, två större nickelfyndigheter samt 350 guldfyndigheter. Ryssland gör dessutom anspråk på själva Nord­polen och för att markera detta har ryska flottan placerat en rysk flagga på den geografiska nordpolen, det vill säga på kontinentalsockeln på 4 300 meters djup. Där står nu en rostfri, en meter hög rysk flagga av titan med en behållare inne­hållande texter som förklarar vad Ryssland vill och vad Ryssland äger.

För att försvara sina anspråk har Ryssland byggt en gigantisk flott- och flygbas för att försvara Murmanskområdet, men ytterligare tretton flygbaser för drönare är på gång.

För några veckor sedan var jag själv ombord på ett fartyg som rundade Svalbard. Där kunde jag med egna ögon se hur isarna smälter, det öppna havet blir allt större. Nya farleder öppnas.

I år har 270 fartyg fått tillstånd att segla från Europa till Asien över Nordostpassagen, den farled som Nordenskiöld drömde om på 1800-talet där han tvingades sitta fastfrusen i tio månader innan han kom loss. I dag tar det tio dagar för ett fartyg att ta sig från Europa till Asien utan att passera Suezkanalen eller den ännu längre rutten runt Afrika.

Även Nordvästpassagen från Nordamerikas västkust är öppen till Europa. Fartygen behöver inte ta vägen över Panamakanalen.

Forskarna tror att man snart kan ta farleden rakt över Nordpolen. Detta leder till gigantiska bränslebesparingar för framtidens stora oljetankers och containerfartyg. Eftersom en femtedel av Rysslands yta ligger i Arktis vill ryssarna kontrollera all trafik i området.

Nu hopas orosmolnen över den smältande isen. Om Ryssland inleder exploatering av sina naturrikedomar, något som anses givet, står världen inför stora nya miljöhot. Amerikanska och kanadensiska oljeborrare som vill göra samma sak har hittills bromsats av miljöprotester och processer i domstolar, men det är kanske bara en tid innan pumparna börjar gå där också.

Naturen i Arktis är oerhört skör. Isbjörnarna lider redan av krympande isar. Då vårt fartyg rundade Spetsberg och vi sökte oss mot packisbältet, fick vi ånga på ett helt dygn riktning Nordpolen, innan isen dök upp. Flockar av vitmås visade var isbjörnar varit och lämnat matrester. Det var hungriga hanar som jagat på isen, honorna var kvar på öarna där de gjorde sig redo att krypa in i vinterkojan i snön.

Sverige är ett av åtta länder som har landområden innanför den arktiska zonen. De åtta staterna har bildat ett arktiskt råd som försöker följa utvecklingen, skydda miljön och kontrollera vad som händer. Men rådet har inga militära muskler.

Putin avvisar givetvis alla försök till internationell kontroll över Arktis och dess tillgångar. Han har förklarat att ”Det är en opatriotisk position. Arktis är en integrerad del av Ryssland och kommer att vara så i all evig tid.

Därför satsar Ryssland nu flera hundra miljoner på sina anläggningar på Svalbard, där Spetsbergen är den största ön. Den gamla ryska kolgruvan ska få ny fart, en forskningsstation ska byggas liksom nya vägar, hamnar och bostäder. Ryssland ska utvinna fosforiter som är råvaror för konstgödsel och ryssarna tror att det finns diamanter på Svalbard, för där finns kimberlit som är en bergart som brukar innehålla diamanter.

Enligt en internationell överenskommelse från 1920 är det Norge som styr över Svalbard, men alla nationer som undertecknat dokumentet har rätt att fiska, jaga och ta vara på naturrikedomar i deras områden.

Inga militära baser får finnas på Svalbard, men atomdrivna ubåtar passerar varje år och ingenstans på jorden är avståndet för kärnvapenbestyckade raketer så kort mellan öst och väst, som i Arktis.

Ju mer is som smälter, desto snabbare närmar vi oss skarpt läge. Redan nu patrullerar atomubåtar under isen och missilerna finns på plats.

VISSTE DU ATT...

✓Vi hade gruva på Svalbard

Foto: Idar J Nikolaisen

... Sverige mutade in ett stort område på Svalbard redan 1910? Occupied by Sweden, stod det på stora skyltar. Där drevs kolgruvan Svea, som dessvärre blev olycksdrabbad och såldes till Norge för en miljon. I dag är gruvan den rikaste på Svalbard.

✓Han vägrar bli utfryst

Foto: Dmitrij Rogozin

... Rysslands vice premiärminister Rogozin dök för några månader sedan upp på Svalbard, trots att ryska dignitärer av den graden är bojkottade i Europa? Han gjorde märkliga jämförelser mellan Svalbard och ”den historiska återföreningen med Krimhalvön”.

✓Ryssland jagar rätten

Foto: Thinkstock

... ryssarna lägger fram ”bevis” för att Svalbard först beboddes av ryska jägare, inte av norska fångstmän? Tanken är att visa att Ryssland har lika stor rätt till Svalbard som Norge.

Av: Herman Lindqvist

Publicerad: