Bara timmar kvar innan vi äntligen får veta

Vissa blir lättade – andra kommer inte alls tro Palmeåklagaren

Det här kan vara den sista kvällen, och den sista morgonen, innan det sätts punkt för mer än 34 års ovisshet.

Chefsåklagare Krister Petersson ska berätta vem som är ansvarig för mordet på statsminister Olof Palme och hur det gick till.

Många har misslyckats före honom. Men nu kan gåtan vara löst. Eller?

Många hävdar att det olösta mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986 är en böld på samhällskroppen.

Jag tror att bölden efter 34 år och tre månader har krympt. Den ömmar knappt längre. Däremot är det högst otillfredsställande, och irriterande, att mordet på Olof Palme fortfarande är en gåta. Rader av diverse olösta brott har uppklarats sedan kalla fall-grupper inom polisen satt tänderna i dem.​ Men​ vem som låg bakom att landets statsminister sköts ihjäl på öppen gata har ingen lyckas reda ut. Än.

Men det här kan alltså vara den sista kvällen och den sista morgonen då du fortfarande tvingas leva i ovisshet.

 

Chefsåklagare Krister Petersson sade redan för länge sedan att han skulle lösa mordgåtan. I februari i år , i samband med årsdagen, meddelade han att han skulle berätta hur mordet gick till och vem eller vilka som var ansvariga för dådet före sommaren.

Klockan halv tio onsdagen den 10 juni är den dag han valt för att berätta om sina rön. Halva landet kommer att stå stilla, tro mig.

Av landets tio miljoner invånare var visserligen ungefär 3,5 miljoner inte ens födda vid tiden för mordet på S-ledaren och statsministern Olof Palme. Men resten har undrat sedan dess. Eller i alla fall många av dem.

Krister Petersson, förundersökningsledare är chefsåklagare i polisutredningen kring Palmemordet.

En person har dömts för mordet. Men Christer Pettersson, som aldrig erkände att han skulle ligga bakom avrättningen av den då 59-årige statsministern, frikändes i hovrätten. Trots att det enda ögonvittne som fick en ordentlig titt på mördaren, Palmes hustru Lisbeth, pekade ut Pettersson.

 

Allehanda spår har utretts inom ramen för Sveriges genom tiderna största och mest omfattande mordutredning. Kurder, Sydafrika, poliser, enskilda personer – uppslagen har inte saknats. Bara lösningen och svaret på frågorna vem och varför.

Men dem har alltså Palmeåklagaren Krister Petersson lovat ge svar på nu. Gör han det måste det betraktas som en fantastisk bedrift. Ingen före honom har varit i närheten av att låta så säker på sin sak om man undantar Stockholms dåvarande länspolismästare Hans Holmér under inledningen av mördarjakten. Men han letade tyvärr på fel ställe, vågar man nog slå fast utan risk för att framstå som en lögnare om bara ett par timmar.

 

Men vad Krister Petersson än säger så kommer han inte att stå oemotsagd. Rader av privatspanare kommer att hävda att han har fel och att de har rätt. Särskilt illa blir det i deras ögon om han inte har åtminstone en liten konspirationsteori att bjuda på.

Många av oss önskar att det ska finnas något mer, något större, bakom det ouppklarade statsministermord​et​ än bara en ensam vettvilling eller psykopat. Man vill gärna att högre värden skulle ha stått på spel, att Olof Palme stod i vägen för något viktigt och därför röjdes ur vägen.

Avspärrningar där Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds den 28:e februari 1986 vid hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan.

 

Snart vet vi om Petersson​ är så säker på sin sak som han i förväg sagt att han är, och antingen väcker åtal mot en person, som i så fall måste vara i livet, eller lägger ner den omfattande förundersökningen som alltså pågått i mer än tre decennier. Läggs förundersökningen ner är den gärningsman Petersson ser framför sig redan död.

Kommer chefsåklagare Krister Peterssons besked ge oss ro? Så kan det bli – för vissa. Andra kommer att känna sig lättade och tycka att saken nu får bero, om han levererar en trovärdig redogörelse för vad som hände den mörka februarinatten på Sveavägen när paret Palme var på väg hem från bion.

De flesta av oss kanske inte kommer att vara benfast övertygade, men ändå ganska nöjda med förklaringen.

Andra kommer givetvis inte tro ett enda ord. De har sina egna teorier som de aldrig kommer att överge.

 

Stora delar av omvärlden ifrågasätter hur vi i Sverige har hanterat coronapandemin. De tycker att vi varit otillåtet klantiga.

Lika dålig för bilden av Sverige har det olösta mordet på statsminister Olof Palme varit. Ändrar Krister Peterssons besked, vilka det än är, på det?

Man vet inte men jag tror att att man kan vara ganska säker på att vi fortfarande kommer att ses som ett udda land i norra Europas utkant som inte är som andra. Vi behövde till och med mer än trettio år på oss för att lösa ett statsministermord.

Statsminister Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. I morgon kan mordgåtan få sin förklaring.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.