Mejla

Lena Mellin

Regeringen är blek, harmlös och gammal

De djärva greppen saknas när Löfven förnyar

KOLUMNISTER

Blek.

Harmlös.

50 +.

Beskrivningen gäller regeringen.

Statsminister Stefan Löfven tar inte till de djärva greppen när han förnyar regeringen. Det står klart sedan han på drygt en månad plockat in ett par nya ministrar i regeringskretsen.

Sedan tre kvinnliga profiler på kort tid lämnat regeringen har tre andra kvinnor plockats in; civilminister Lena Micko, handelsminister Anna Hallberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Med undantag för Anna Hallberg vore det synd att kalla dem doldisar. Men det vibrerar inte heller kring dem. De väcker inte förväntningar om nya friska grepp, djärva debattinlägg eller nydanande tankegångar.

Regeringen är helt enkelt blek. I dubbel bemärkelse.

 

I befolkningen som helhet är 19 procent födda utomlands. Den nivån är det mycket långt till bland de 23 statsråden.

Av dem är knappt nio procent födda utanför Sverige. Utöver nye socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi är det näringsminister Ibrahim Baylan. Shekarabi är född i Storbritannien och har iranska rötter, Baylan är född i Turkiet. Av MP-ministrarna är alla födda i Sverige.

Men regeringen är även i andra avseenden inte representativ för befolkningen som helhet. Den som tycker att den är ålderstigen har helt rätt.

Medelåldern i Sverige är 40,6 år. Men bland socialdemokratiska statsråden är den betydligt högre, 53,3 år. Också medelåldern bland de ministrar som företräder Miljöpartiet är högre än i befolkningen som helhet, 48,8 år.

 

Jämförelsen är inte riktigt rättvis. I hela befolkningen ingår även de som är för unga för att sitta i regeringen. Men det gör också den dryga en och en halv miljonen människor som är pensionärer.

Yngst i regeringen är kulturminister Amanda Lind och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, båda MP. Näst yngst är Ardalan Shekarabi (S). Han är 40.

Regeringens nestorer är EU-minister Hans Dahlgren, 71, och nya civilministern Lena Micko, 64. Båda tillhör Socialdemokraterna.

Även könsfördelningen är sned, till kvinnornas fördel. I befolkningen som helhet är nästan hälften kvinnor, 49,7 procent. I regeringen är de 52 procent.

 

Regeringen uppfattas av många som blek och harmlös. Det rullar på, målen är otydliga och visionerna sällsynta.

Det beror i hög grad på Stefan Löfven själv som, med undantag av koalitionspartnern Miljöpartiets statsråd, ensam utser ministrar.

Få ministrar sticker ut, de framstår som en blek, harmlös och ganska homogen massa.

Det har inte ändrats efter den senaste tidens regeringsombildningar.

Ministrarna är betydligt äldre än genomsnittet. Det är en hög ansamling strax under och strax över 50-årsstrecket. Då har, av naturliga skäl, det mesta av den ungdomliga förändringsviljan lagt sig.

Den bleka framtoningen är av den kalibern att den börjar bli ett politiskt problem, framför allt för Socialdemokraterna, regeringens dominerande parti.

Det problemet minskade inte med tisdagens regeringsombildning. Det snarare förstärktes med Lena Micko, 64 år och född i Västerbotten.

De har lämnat regeringen

  • Margot Wallström, 64, 6 september
  • Ylva Johansson, 55, 19 september
  • Annika Strandhäll, 44, 30 september

De är nya i regeringen

  • Eva Nordmark, 48, arbetsmarknadsminister
  • Anna Hallberg, 55, handelsminister
  • Lena Micko, 54, civilminister

De har bytt uppdrag

  • Ardalan Shekarabi, 40, ny socialförsäkringsminister
  • Ann Linde, 57, ny utrikesminister

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Lena Micko

Ardalan Esmaili

Lena Mellin