Magdalena Anderssons fräcka kupp

Överrumplade kritikerna – tog udden av elpriskritiken

Timmen före sin första partiledardebatt visade Magdalena Andersson att hon inte är att leka med.

Sex miljarder ska hjälpa dem som fått vinterns högsta elräkningar.

En demonstration från ett parti som brukar veta hur man behåller makten.

Svenska folket har i dagarna fått sin elräkning för december. För många villaägare med rörligt elpris är den skyhög.

Oväntat höga elräkningar, som konsumenterna inte kunnat undvika är liktydigt med ett politiskt problem – särskilt för en regering ett valår.

Det hade statsminister Magdalena Andersson uppenbarligen insett.

45 minuter innan valårets första partiledardebatt, tillika Magdalena Anderssons debut i det sammanhanget, höll finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar presskonferens.

Regeringen öppnade kassakistan på vid gavel och utlovade sex miljarder kronor till dem som använt omkring 2 000 kilowattimmar el per månad under december, januari och februari. Upp till 6 000 kronor per hushåll.

Jag skulle vilja kalla det ett genidrag. I alla fall om de ville täppa igen truten på oppositionen inför partiledardebatten. Och samtidigt ge konkurrenterna om väljarnas gunst så kort tid att ändra i sina talmanus att något giftigt alternativ till elchockskritiken inte skulle hinna formuleras.

Mindre snillrik var överraskningsmanövern om Magdalena Andersson och Socialdemokraterna vill distansera sig från uppfattningen att de är Sveriges mest utpräglade maktparti. Makten framför allt. Det här var ett agerande i den andan.

Resultatet blev i alla händelser en ovanligt spretig och oengagerad partiledardebatt. Även under normala förhållanden. För att inleda valåret 2022 skulle man kunna säga att det var helt färglös. På gränsen till ointressant.

Magdalena Anderssons överraskningsmanöver tog inte helt kål på eldebatten men den förväntade hettan uteblev alltså.

I stället kretsade diskussionen i hög grad kring kärnkraften som fyra partier vill bygga ut medan de fyra andra inte vill det. Det är i dag möjligt att bygga mer kärnkraft under förutsättning att man gör det på samma ställe som dagens reaktorer. Men statliga subventioner kommer inte att utgå.

Hittills har inget energiföretag bedömt att det finns någon lönsamhet i ett sådant upplägg. I dagens läge är det mycket dyrt att bygga kärnkraft.

– Svenska folket kan inte värma upp sina bostäder med pratkvarnar, sade Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten.

Ett annat ämne som många talare tog upp under debatten är det försämrade säkerhetspolitiska läget i Europa. Detta sedan Ryssland före jul meddelat att de vill bestämma över suveräna länders utrikes- och säkerhetspolitik.

Här kretsade diskussionen i hög grad kring svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato eller inte.

Fem partier begärde för ett år sedan att Sverige, i likhet med Finland, ska uttala en så kallad Nato-option. Det vill säga att det finns möjlighet att bli medlem i Nato.

En självklarhet, kan tyckas. Men det anses dels vara ett närmande till Nato, dels en mer rakryggad hållning mot Ryssland.

– Just nu behövs stabilitet, klippte Magdalena Andersson av den diskussionen.

Två andra observationer från debatten. Nyamko Sabuni sitter inte i riksdagen. I stället var Liberalernas representant i debatten gruppledaren Johan Pehrson. Han tog replik på SD-ledaren Jimmie Åkesson, trots att Liberalerna gärna vill ingå i en regering som vilar på stöd från just SD.

Men Liberalerna är djupt splittrade i inställningen till Sverigedemokraterna så markeringen ska nog ses i det ljuset. I riksdagen debatterar man inte mot sina samarbetspartners, det tillhör god ton.

Alla tog däremot replik på Magdalena Andersson. Inte bara de fyra partierna i högeroppositionen utan också Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP). Andersson har alltså inga allierade, om någon trodde det. De försvann när Januariavtalet föll.

Den första drabbningen valåret 2022 var lam. Det håller inte i 242 dagar till. Då gäspar väljarna käkarna ur led.


Uppdatering 220114: Statsminister Magdalena Andersson har covid-19


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.