Mejla

My Rohwedder

SD behöver mer än frigolitstenar i valrörelsen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Med ett gäng fejk-stenar från SVT:s rekvisita förråd gav Jimmie Åkesson sig på regeringens politik.

Stenar ska representera alla de stenar som Magdalena Andersson inte lyft på i kampen mot gängkriminaliteten. Stenarna har fallit från massinvandringens berg, sa deras rättspolitiska talesperson Tobias Andersson.

Under sitt tal i Almedalen lät Jimmie Åkesson som vilken högerpolitiker som helst. Berättelsen handlade om ett Sverige som gått förlorat under Socialdemokraternas styre. Med hårdare straff och fler poliser ska samhällsutvecklingen brytas och det är Sverigedemokraterna garanten för, menar Åkesson.

Det är ju bara det, att det är de inte.

Blir det ett maktskifte i höst är det Moderaterna och Kristdemokraterna som planerar att sitta i regeringen. Visst kommer SD att släppas in i värmen, men det kommer att handla om de sakfrågor där partierna är överens. Att Sverigedemokraterna skulle få igenom sånt som moderater och kristdemokrater inte gillar, verkar till och med SD gett upp på.

Jimmie Åkesson nämnde inte med ett ord reformer som att stärka a-kassan och sjukförsäkringen. Politik som fortfarande skiljer SD från de övriga högerpartierna.

SD står inte längre ut

Sverigedemokraterna har varit tonsättande i den politiska debatten under många år nu. Det märks. Inget av det som Åkesson tar upp i fråga om problem med utanförskap, problemen med integration och segregation eller att invandrare ska anpassa sig efter det svenska samhället är längre kontroversiellt hos något parti.

Jimmie Åkesson med stenarna som skulle representera olika politiska förslag.

Sverigedemokraterna var möjligen först, men de är inte längre ensamma om att driva en hård invandringslinje. Och det blir allt svårare för SD att stå ut i det politiska landskapet.

Som brukligt efter talet i Almedalen höll partiet en presskonferens. Med sig hade Jimmie Åkesson de stenarna han refererat till i talet - hundra stenar som Magdalena Andersson inte lyft på. Några stenar var riktiga men de allra flesta var av målad frigolit, lånade från SVT:s rekvisitaförråd. Varje sten skulle representera ett politiskt förslag för att ”Det ska bli bra igen”.

Presskonferensens nyhet var att partiet hade sammanställt punkterna. Politiken var redan känd.

En svår valrörelse för SD

Det är en uppförsbacke för Sverigedemokraterna i den här valrörelsen. För första gången. De står stilla i opinionen, deras profilfråga migration har kommit i skymundan och de har fått svänga i flera principiella frågor för att lättare passa in i ett högersamarbete.

Partiledningen har tagit ett steg tillbaka för att minska partiets toppstyrning och för att omorganisera partiet, vilket lett till intern turbulens.

Jimmie Åkesson är en skicklig retoriker men det behövs mer än ett piggt tal och några frigolitstenar för att kickstarta det här partiet in i valrörelsen.

Av: 

My Rohwedder

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch är hårdast i gänget

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Kristdemokraterna