Valårets första politiska fajt

Krav på vaccinerad vårdpersonal – eller inte

Genrebild på vårdpersonal på Södersjukhuset.

Julgranen har knappt börjat barra innan det drar ihop sig till valårets första politiska strid.

Den handlar om om vårdpersonal ska vara vaccinerad mot covid – eller inte.

Mitt tips – vaccinkrävarna avgår med segern.

Valåret 2022 sparkar igång på allvar onsdagen efter Trettonhelgen då partiledarna drabbar samman i valets första debatt, Magdalena Anderssons debut i detta sammanhang.

Ingen vet såklart ännu var fokus kommer att ligga i den men man kan se rökpuffarna. Och de handlar om vårdpersonal ska få jobba patientnära även om de inte är fullvaccinerade mot covid-19.

Lystra, ett bolag med 3 000 anställda som sysslar med personlig assistens, tror att de kommer att säga upp 15–20 personer för att de vägrar vaccinera sig. Den första av dem slutade för två veckor sedan. Men det är sannolikt bara början.

En internationell utblick. Den kan sammanfattas med orden bristande tålamod med dem som inte vaccinerar sig trots att det inte finns några fysiska hinder för det.

I Österrike planerar regeringen för en lag som från 1 februari ska göra vaccinationen obligatorisk - oavsett vad man jobbar med.

I Italien är det nödvändigt att ha ett så kallat ”grönt pass” för att bli insläppt på jobbet. Det gäller alla yrken och i privat och offentlig tjänst.

Här hemma är det region Dalarna som gått i bräschen för tuffare tag mot den som inte vaccinerar sig.

Före jul beslutade en enig styrelse för regionen att all personal, oavsett om de jobbar med patienter eller inte, ska vara vaccinerade från och med nyår.

– Målet är att ingen ska sägas upp, säger Ulf Bergh (M), regionstyrelsens ordförande.

Målet är att i stället förflytta eller omplacera personer som vägrar vaccinera sig.

Den politiska enigheten var alltså stor när beslutet fattades. Som arbetsgivare hade regionen tröttnat på dem som struntar i att vaccinera sig. Det fackliga motståndet var desto större. Facken ogillade beslutet.

Tidigare har Liberalerna i region Stockholm föreslagit att smittskyddslagen ska ändras så att vårdpersonal kan kickas om de vaccinvägrar. Förslaget, som drevs av regionrådet Anna Starbrink, föll dock platt till marken sedan partiet centralt inte gav det något stöd.

 

En rundringning om SVT gjorde nyligen visar att få kommuner kräver att personal inom äldreomsorgen är fullvaccinerad mot covid.

Enligt Sveriges radio som talat med en rad företrädare för den borgerliga oppositionen i riksdagen att det är dags att kräva det.

En av dem som dock redan gjort det är Uppsala kommun där ovaccinerad vårdpersonal inte får jobba patientnära. Beslutet ledde till att 110 av 6 500 anställda fick nya arbetsuppgifter och att fler vaccinerade sig.

En av dem som anser att nuvarande regler och lagar ger utrymme för arbetsgivaren att kräva vaccinering är Acko Ankarberg (KD), ordförande i riksdagens socialutskott:

– Regeringen måste vara klar mot kommunerna att de har en verksamhet som följer lagarna. Och i lagarna står det att det ska vara en trygg och säker vård där man inte utsätter patienter för smitta. Och det är så viktigt att de som behöver en nära vård och omsorg också har det vaccin som krävs, sade hon till SVT.

 

Socialminister Lena Hallengren har tidigare sagt att det inte är aktuellt att tvinga vårdpersonalen att covidvaccinera sig.

Men det kan i längden bli svårt att stå emot kraven. Regeringen kräver nu att regionerna lägger in en högre växel för att få den knappa femtedel som ännu inte är fullvaccinerad att ta sprutorna. Vecka 11 har utsetts till en nationell vaccinvecka. Ska vårdpersonal behandlas olika i det här sammanhanget? Det går i så fall inte att förklara.

Det främsta argumentet för att vårdpersonal inte ska behöva ta sprutorna är att det är ett ingrepp i den personliga friheten.

De främsta argumenten för är att vaccinet minskar smittspridningen, minskar risken för död och svår sjukdom samt är en beprövad och effektiv preventiv metod mot en rad sjukdomar.

Mitt tips är att de som företräder den ståndpunkten kommer att vinna vaccinstriden.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.