Håll ut – det blir faktiskt ljusare

Och det går fortare, fortare och fortare

Soluppgång i Åre. Arkivbild.

Håll ut.

Det kommer tillbaka.

Ljuset alltså.

Och det går fortare. Och fortare.

När molnen hänger på taknocken dag ut och dag in är det svårt att hålla humöret uppe. Detsamma när dagsljuset är mer eller mindre frånvarande, även söder om polcirkeln.

Men håll i och håll ut som socialminister Lena Hallengren brukar säga när hon talar om covidbekämpningen. Det finns ljus i mörkret. Bokstavligen.

När jag skriver det här har det gått nio dagar sedan vintersolståndet, årets mörkaste dag. Sedan dess har solens tid ovan horisonten ökat med sex minuter. Vi har visserligen inte sett det, i alla fall inte de flesta av oss, på grund av ett tjockt täcke. Men så är det. Ovan molnen.

Det är en genomsnittlig ökning med omkring 40 sekunder per dag. Inte mycket – men dock.

Om vi i stället tittar nio dagar framåt i tiden så är solen då uppe 20 minuter längre än nu. Ökningen är i genomsnitt mer än två minuter, per dag. Ökningen är nästan tre gånger snabbare än under de nio föregående dagarna.

Om vi utökar spaningen till hur det ser ut om en månad så är solen uppe sju timmar och 59 minuter, alltså en hel arbetsdag jämfört med drygt sex timmar just nu.. Då, i januaris sista skälvande dagar, går solen ner en minut över fyra. I dag förefaller det nästan som en hallucination.

Under den kommande månaden ökar solens närvaro på himlavalvet med mellan tre och fyra minuter per dag.

Ännu snabbare går det under februari. Ökningen av solens synligga tid (om det inte är molnigt) är då nära sex minuter per dag.

I början av mars är solen uppe nära elva timmar per dag, nästan halva dygnet.

Då skulle jag ändå säga att vi då är hemma. Om bara två månader.

Midsommarens ljusa nätter är visserligen jättehärliga. Men vi behöver inte vänta så långe Om uthärdlig tid ligger dagsljuset på en tolerabel nivå.

Men nu är det tungt. Dagsljuset är i stort sett frånvarande efterson molntäcket är både tjockt, lågliggande och högfrekvent.

Då kan det vara skönt att hämta tröst i att det jobbas frenetiskt ovan molnmassan.

Det blir ljusare. Och ljusets återkomst går fortare och fortare och fortare. Gott Nytt År!


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln