Det måste ​vara​ någon jävla ordning under en pandemi

Morgan Johansson är inte den ende som hafsar och slarvar

​Morgan Johanssons reaköpande, den olagliga stängningen av biblioteken och ​​det brittiska flygplan som landade i Sverige trots landningsförbud.

Konstigheterna hopar sig. Det är ingen ordning. Hafs och slarv.

Morgan Johansson är justitieminister (S). Han borde alltså väl känna till vikten av att hålla sig till regler och förordningar.

Trots det ställde han sig i kön till ett köpcentrum i Lund under mellandagsrean för att köpa försenade julklappar till sina föräldrar.

Vad tänkte Morgan Johansson på när han stod där? Han kan i alla händelser varken tänkt på sin chef, statsminister Stefan Löfven (S), eller på Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Inte ens en vecka tidigare hade de båda på en mycket uppmärksammad presskonferens bland annat meddelat att det inte skulle bli några mellandagsreor i år. Risken för smittspridning var för stor.

De tvingades visserligen backa från uttalandena, ingen av dem har kompetens att lägga sig i handelns prissättning. Men kärnan i budskapet var ändå klar. Undvik köpcentra, handla med förstånd, håll avstånd.

Ändå gav sig Morgan Johansson ut i köpvimlet i Lund. Vad tänkte han på? Att han sitter i regeringen och därmed kanske ska lyda dess egna råd? Troligen inte. Att rekommendationerna gäller alla andra, men inte honom? Kanske.

Johansson har erkänt att det var ”oförsiktigt” av honom. Löfven håller med.

Jag skulle säga att det är något mycket värre. Nämligen en signal och att man inte behöver ta regeringens, eller Folkhälsomyndighetens, besked riktigt på allvar. Man har rätt att skapa sig en egen liten gräddfil. Råden är någonting som höftas till på tjänsterummet men som inte ens ministrarna behöver ta så allvarligt på.

En gång i tiden var Morgan Johansson folkhälsominister. Det tycks han ha glömt.

Det plan från British Airways som lämnade Storbritannien på annandagen och sedan landade med sina 33 passagerare på Arlanda, trots uttryckligt landningsförbud för passagerartrafik, därifrån är ett annat bevis för röran – och ursäkta ordvalet – lättsinnet.

Hur kunde det hända? Något glasklart svar tycks inte finnas. Från Transportstyrelsen uppges nu att alla avgångar från Boris Johnson önation nu ska granskas manuellt för at det inte ska hända igen.

Det kanske är den enda utvägen, jag vet inte. Men det är svårt att begripa att ett stort, välrenommerat flygbolag som British Airways inte kan hålla reda på var de har tillstånd att landa – eller inte kan det. Sverige är långtifrån det enda land som infört landningsförbud för flygpassagerare från Storbritannien.

Till sist det här med biblioteken. På samma presskonferens som jag tidigare nämnde sades också att all statlig, kommunal och regional verksamhet som inte bedöms som nödvändig skulle stängas till och med den 23 januari.

Det som först ledde till stor förvirring var ungdomsidrott utomhus. Jag tror inte det är riktigt utklarat än. Men sedan stod biblioteken på tur.

De 11 000 biblioteken skulle stängas. Folk skulle inte sitta där och trängas framför dataskärmarna eller flockas vid bokhyllorna.

Men ganska snart höjde Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder sin stämma och påpekade att beslutet var olagligt. Enligt bibliotekslagen är biblioteken en samhällsservice och ska hållas öppna och vara tillgängliga för alla.

​Sveriges Radio kunde berätta att de först hörde av sig till regeringen för att ställa frågor om lagbrottet. Men att de hänvisades till Folkhälsomyndigheten vars chefsjurist sade att de inte hade med beslutet att göra – det var en regeringsfråga.

Hur det än var just med den saken har ordet bibliotek sedan dess strukits från listan av förbjudna aktiviteter på hemsidor med information om beslutet. Man får därmed anta att det är fritt fram att slå upp portarna igen för biblioteken.

– Jag tycker att det var ganska slarvigt måste jag säga, sade Karin Linder.

Det är lätt att hålla med om. Exempel i den här artikeln handlar om slarv, hafs, oordning och dåligt ledarskap. Vart har den korrekte svenske tjänstemannen tagit vägen? Kanske har hen förirrat sig bort i något undanskymt hörn.

Det ger ett dåligt intryck när regeringens egna ledamöter inte följer pandemiråd. Det gäller också när flygbiljetter säljs till plan som inte får landa och plan som landar trots landningsförbud. Och att verksamheter som bibliotek stängs trots att det saknas laglig grund. Förtroendet eroderar.

”Någon jävla ordning måste det vara i ett parti” sade dåvarande ledaren för Vänsterpartiet C H Hermansson.

Det gäller också under en pandemi. Och även då man heter Morgan Johansson.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.