Staten diskriminerar äldre – fast de inte behöver

Struntar i att ta reda på vad 80+ tycker

De äldre dör.

De ska stänga in sig. De är helt enkelt mest drabbade av coronapandemin.

Men när myndigheten MSB ska ta reda på vad folk tycker och tänker i denna märkliga tid drar de strecket vid 79 år.

Trots att det inte behövs.

Undersökningen ”Allmänhetens tillit, tankar och beteende under coronakrisen” publiceras regelbundet av Myndigheten för samhällsskydd och redskap, MSB .

Initiativet till undersökningen togs av undersökningsföretaget Kantar Sifo som trodde att den kunde var användbar för myndigheter och andra samhällsplanerare.

Säkert. Det är inte märkningen i sig som är märklig eller rentav upprörande. Utan åldersstrecket.

Personer från 80 år och uppåt får inte delta i undersökningen.

Trots att de är många. Ungefär en halv miljon. 500 000.

Trots att de är hårt drabbade. Omkring 90 procent av dem som dött av covid-19 i Sverige har varit 70 år eller äldre. Av naturliga skäl är alltså våra äldreäldre, som Tegnell säger, mest rädda för att bli sjuka. Ändå får de inte säga sitt när staten tar reda på hur vi upplever krisen.

Och trots att de även på andra sätt drabbats hårdast av pandemin. Instängda, sannolikt lagvidrigt, i äldrevården i månader utan att träffa nära och kära. Eller avskurna från allt normalt liv – förutom en promenad eller kaffestund i det fria – på många månader.

Men när MSB ska ta reda på hur vi upplever, tycker och tänker får inte de som är mest drabbade vara med.

Kantar Sifo förklarar att de satte igång undersökningen med en webbpanel som består av vuxna under 80 år.

– Det är ett kostnadseffektivt sätt att ta reda på hur svenska folket i stort tycker och tänker om olika saker, säger affärsområdeschefen på undersökningsföretaget.

Så är det med all sannolikhet förutom att undersökningen inte omfattar svenska folket – utan bara delar av det. MSB behöver absolut inte nöja sig med det – om de inte vill. De borde vara intresserade av allas upplevelser, kan man tycka. Eller är de äldre helt ointressanta ur beredskaps- och säkerhetssynpunkt?

Men kan misstänka att det är så och det är det som är orsaken till att just den här undersökningen används.

Vill man, vilket verkar i högsta grad rimligt, ta reda på även 80-plussarnas upplevelser av coronautbrottet är det såklart möjligt.

Men då kostar det lite mer, enligt Kantar Sifo.

– Den som vill göra det kan höra av sig till oss så kan vi lösa det. Men då är det telefonundersökningar man behöver för att få ett bra underlag och då är det en helt annan prisklass, säger undersökningsföretaget.

Andra företag med webbpaneler, exempelvis Demoskop som Aftonbladet samarbetar med, är det inga som helst problem att nå människor över 80 via webben. De ingår i den precis som alla andra åldersgrupper i deras ordinarie panel.

Det går alltså att få svar från de äldreäldre om man vill. Antingen kostar det lite mer. Eller också vänder man sig till ett annat företag.

MSB borde vara intresserade av det. Men uppenbarligen inte.

I dag är en tjugondel av befolkningen 80 år eller äldre.

De borde självfallet räknas – men gör inte det. Så finns det dem som ger att vi inte diskriminerar äldre. Blaha säger jag.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln