I tider av kris flyr vi till NK:s skönhetsavdelning

”Ingen verklighetsflykt är komplett utan svängen du tar förbi smink- och parfymdiskarna i epicentrum av de rikas fritidsgård”, skriver Malin Wollin.

I tider av kris vänder sig kvinnor till försvarets hudsalva. Den är perfekt mot torra läppar och om du måste bo i skogen eller ta värvning så kan du steka maten i den.

Fast så är det inte.

”I knappa tider tenderar vi att konsumera det som inte gräver det djupaste hålet i plånboken men som ändå kan förändra vårt utseende. Vi köper en liten produkt med stor potential att förändra som läppstift som ger vackra rödmålade läppar.”

Så säger Emma Severinsson som forskar i modevetenskap vid Lunds universitet.

 

Jag visste inte att jag ville ha lyxiga läppstift, jag är besatt av rika kvinnor på Instagram som berättar om budgetprodukter. Jag vill tro att det de säger kan transformera mitt liv i grunden.

Och snälla be mig inte berätta om hur jag kände när Niveas kräm i klassisk blå plåtburk utsågs till den bästa ansiktskrämen.

Jag visste inte att jag behöver lyxiga läppstift men ju dyrare Bregottasken blir desto mer vill jag ha lyxläppstift och det förstärks av forskning som stödjer den impulsen.

Jag har ett knallorange läppstift från Estée Lauder som gifter sig fint med min lätt gula hudton. Med grov näve målar jag rikligt utanför linjerna som de medvetet slarviga streetstyletjejerna men är inte säker på att jag bottnar i att vara en målautanför-tjej.

Detta bekräftas av en av döttrarna som undrar varför jag ser ut att ha sminkat mig i en elkris utan fönster.

 

Men när ska alla människor använda sina lyxiga läppstift om vi inte har råd att bjuda till fest?

Alla klänningar som klickades hem från coronasoffor för att älskas på galgen tills de släpper ut oss och in oss igen. Och när det hände hade alla ätit försvarets hudsalva och fick ge bort klänningarna till sina smala kompisar. Och så vidare.

Att passera de tunga dörrarna in till NK:s skönhetshörn precis till höger om korven, ingen verklighetsflykt är komplett utan svängen du tar förbi smink- och parfymdiskarna i epicentrum av de rikas fritidsgård. Men det fina är att du inte måste vara rik för att ha råd med ett snuskigt dyrt läppstift. Ingenting gör mig lyckligare än en recessionista, hon som bär vintage och återanvänder men som skåpar ut hela modeöverklassen med sin stil och som kröner verket med svindyrt läppstift.

God smak kan aldrig köpas för pengar men Chanel nummer 416 Coco kan du få för under femhundringen.

Tröst kommer i många former och läppstift är bättre än alkohol, har jag hört.

Och när tillvaron är lite mindre hotfull, då ska vi vara redo, då ska våra dyra röda läppar komma före in i varje upplyst rum.

För då har vi råd att tända lampan och dansa ihjäl oss på Bregottfläckiga bord.

 

Följ ämnen i artikeln