SD-väljare oroar sig mest – men inte för klimatet

Rädsla är en politisk kraft att räkna med.

Vad som skrämmer dig mest beror på var du befinner dig på den politiska höger-vänsterskalan.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Under flera år har den politiska debatten handlat om hur det blir sämre i Sverige. Det har varit ett sätt för oppositionen att lägga extra tyngd bakom sin kritik. Under förra årets valrörelse var den dystra retoriken särskilt framträdande. Sverige målades upp som ett samhälle i förfall av oppositionen och lösningen beskrevs som ett regeringsskifte.

Alla partier har sysslat med den här sortens retorik, men inget parti har gjort det lika länge och lika intensivt som Sverigedemokraterna. Redan inför valet 2010 skapade partiet rubriker med en reklamfilm där en pensionär jagas ikapp av en grupp kvinnor klädda i burka. Filmen ställde invandringen mot bättre villkor för landets pensionärer.

De många åren av hård retorik verkar också ha satt sitt avtryck hos Sverigedemokraternas väljare. En ny mätning från Aftonbladet/Demoskop visar att SD-väljarna är de som är mest oroade för att bli utsatta för brott. Fler än tre av fyra sverigedemokratiska väljare är mycket eller ganska oroade för att utsättas för brott. De är också oroade över våldet i samhället. Nästan 90 procent av SD:s väljare är mycket eller ganska oroade för detta.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Minst oro bland C-väljare

För att minska våldet i samhället anser SD-väljarna att hårdare straff är det bästa sättet, medan väljarna från alla de andra partierna tycker att den viktigaste insatsen är en stärkt samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. För de moderata väljarna är det lika viktigt med stärkt samverkan som med hårdare straff.

Minst oroade för att bli utsatta för brott är Centerns väljare.

Centerpartiet brukar beskriva sig som Sveriges mest optimistiska parti, men centerväljarna är oroade för annat.

För att vara ett borgerligt parti, så är Centerpartiets väljare betydligt mer oroliga för klimatet än de andra borgerliga partierna. Nio av tio centerväljare är mycket eller ganska oroliga för framtiden och klimatförändringarna.

I väljarnas oro för klimatförändringarna syns en tydlig skillnad mellan partierna till höger och partierna till vänster.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Oro för klimatet splittrar

Det har varit en del debatt om regeringens klimatpolitik. Inom Tidöavtalet ryms flera politiska förslag som kommer att öka utsläppen och i förlängningen göra att Sverige inte når sina klimatmål. Enligt regeringen ligger klimatmålen fast och att det kommer behövas ytterligare åtgärder för att nå dem. Vad det skulle kunna vara är dock ännu inte klart.

Det ser inte heller ut som att kraven på en skärpt klimatpolitik kommer att komma från Tidöpartiernas väljare. Oron för klimatförändringarna är låg hos de partier som ingår i regeringsunderlaget, samtidigt som den är hög hos alla oppositionspartierna.

Störst oro har, inte helt oväntat, Miljöpartiets väljare – 96 procent av MP-väljarna oroar sig för klimatförändringarna. Extremen åt andra hållet är SD-väljarna där endast drygt var fjärde person oroar sig för klimatförändringarna.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

SD-väljare allt mer borgerliga

En annan tydlig ideologisk skiljelinje mellan väljarna till höger och de till vänster är oron för ökade ekonomiska klyftor i samhället. Detta oroar socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister mycket, medan moderater inte alls är särskilt oroade över detta.

Även om SD är en något udda fågel i borgerligheten i just frågan om ekonomiska klyftor där de visar en något högre oro än sina samarbetspartier, så visar den här undersökningen att de ligger nära sina nya samarbetspartier i flera frågor och att deras väljare får en allt mer borgerlig profil.

Framförallt ligger KD-väljarna och SD-väljarna nära varandra i frågor om brott och straff. Det borde oroa KD. Partiet har redan konstaterat att det är ett problem för KD att de delar väljarbas med Moderaterna och Sverigedemokraterna och att anledningarna då att välja KD är för få.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.