En hyllning till ”Ring P1”

Hånat och bespottat – men bra

”Här tas man nämligen på allvar även om åsikterna som förs fram vilar på en mycket instabil, för att inte säga obefintlig, faktagrund”, skriver Lena Mellin om Sveriges radios program ”Ring P1”.

​Varje vardagsförmiddag sänder Sveriges Radio programmet ”Ring P1”.​ Det kan vem som helst kontakta och framföra sina åsikter i en aktuell fråga.

Programmet är hånat och bespottat. Kritiken går ut på att det bara är tomtar som hör av sig dit och att de i princip inte har en aning om någonting eller i alla fall inte det de pratar om i programmet.

Jag är av en annan uppfattning. Jag ingår i programmets hyllningskör. Programledarna, oftast mycket pålästa och alerta, gör enligt mig en närmast daglig insats för demokratin. Dessutom är de flesta av barfotadebattörerna vettiga.

 

Låt oss flytta blicken till andra sidan Atlanten. Där anser bara åtta av tio att Joe Biden har vunnit presidentvalet.

Trots att Biden fått flest röster och har en betryggande majoritet av de elektorer som den 14 december fattar det slutliga beslutet bakom sig, anser alltså tjugo procent att han inte har vunnit. Eller så vet de inte. Det är ”fake news” att Biden vunnit.

I samma land uppger den sittande presidenten att det avgivits olagliga röster i presidentvalet. Trots att det ännu inte finns någonting som tyder på det. Det är närmast ofattbart. Men minst lika konstigt är att det finns folk som tror honom. Ganska många till och med.

Det är bara ett par av de stolligheter som frodas i debatten i USA, påhejade av Donald Trump.

 

Givetvis finns det saker som går att diskutera. Där det inte finns ett rätt och ett fel, ett vitt och ett svart. Där gråskalan är den enda som gäller.

Men i ganska många fall finns det rätt och fel. Jorden är rund, inte platt. Storbritanniens premiärminister heter Boris trots att han är döpt till Alexander. Fem röster är färre än tio.

Det är i det här perspektivet som ”Ring P1” är så värdefullt. Här tas man nämligen på allvar även om åsikterna som förs fram vilar på en mycket instabil, för att inte säga obefintlig, faktagrund.

Programledaren ställer motfrågor och i televisionens barndom skulle de ha kallats för skjutjärnsjournalister. De ”tre O:na”, Orup, Olivecrona och Ortmark, ställde dåtidens makthavare mot väggen med ifrågasättande, orädda frågor. Möjligen en slags högdragenhet ibland.

Den utfrågade tvingas motivera sig. Och det går inte, precis som i politikens värld, inte så bra för den som inte har bra på fötterna.

 

Det är ett eftersträvansvärt sätt att undvika den skuggvärld av benhårda halva och hela osanningar som vi ser prov på i USA och som är farlig eftersom det skapar motsättningar, ibland till och med våldsamma.

”Ring P1” gör en insats för oss alla. Därför ska programmet hyllas.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • ​Även kyrkomötet
    Ärkebiskop Antje Jackelén drog igång årets kyrkomöte i september men på måndag öppnar andra sessionen. Coronaanpassad såklart, i mindre format än vanligt och givetvis på distans. Jackelén öppningstalade dock IRL. Nästa år hoppas man kunna samlas på riktigt i Uppsala.
  • EU debatteras
    Sedan ett par år tillbaka genomför riksdagen en årlig partiledardebatt om EU. Årets upplaga äger rum på onsdag. Hettan kan ifrågasättas då regeringen måste förankra sina ställningstaganden i EU i riksdagens EU-nämnd i förväg. Det får ses som ett sätt att framhäva vikten av medlemskapet.
  • ​Lindhs ovanliga pristagare
    För 17 år sedan mördades utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK. Troget utser hennes minnesfond varje år en pristagare. På onsdag får människorättsjuristen Mary James Gill priset för att ha bidragit till ökad säkerhet och värdighet för latrintömmare i Pakistan.
  • Coronaresan fortsätter
    Kungafamiljen fortsätter sin resa runt Sverige i coronans fotspår. På torsdag besöker prins Carl Philip och prinsessan Sofia Dalarna. Målet är välvalt, paret är hertig och hertiginna av Sofias hemlän med 300 000 invånare. Delar av länet har drabbats hårt av pandemin.
  • ​Nytt EU-toppmöte
    Sammanträdena med EU:s stats- och regeringschefer har aldrig duggat så tätt som nu. Unionens långtidsbudget, coronans hälsomässiga och ekonomiska konsekvenser är några av ämnena. På fredag är det dags igen och då väntas budgeten, som godkänts av parlamentet, vara ett ämne.​

Veckans citat

”Vårt budskap är: testa, testa, testa.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO-chef, redan i mars i år


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.