Så ska S locka tillbaka väljarna - tror de

Stefan Löfven och S-ledningens strategi för att locka tillbaka väljarna är på pappret enkel.

Men i praktiken är det svårare. Betydligt svårare.

Strategin för att locka tillbaka de väljare som flytt partiet till framför allt Sverigedemokraterna är att få in välfärden på den politiska dagordningen.

Det är frågor där Socialdemokraterna har hög trovärdighet. Partiet gynnas när välfärdsfrågor diskuteras.

Partiföreträdare förklarar väljartappet med att välfärdsfrågor knappt diskuterats alls under våren. De hämtar stöd i en Sifo-mätning som Sveriges radio beställt.

Under mars och april rörde de största politiska nyheterna migration mer än fyra gånger så ofta som utbildning. Nyheterna handlade mer än dubbelt så ofta om lag och ordning som om skola och utbildning.

Detta, menar strategerna, ligger bakom väljartappet. Fel frågor diskuteras i media.

Socialdemokraterna försöker locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.

Det kan säkert ligga något i det men det är inte hela förklaringen.

På 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag och startdagen för Socialdemokraternas så kallade lilla valrörelse, lovade företrädare för partiet att höja pensionen i vissa inkomstlägen med upp till 420 kronor i månaden efter skatt.

Det var en stor nyhet och dessutom en som rörde många personer inpå skinnet i deras viktigaste väljargrupp, 65-plussarna. Nyheten fick enorm spridning. Men vad hände? Opinionssiffrorna gick ner, inte upp.

Sedan dess har partiet lanserat bland annat trygghetspaket för äldre och snabbare stöd för unga som mår psykiskt dåligt. Men inte heller det har hjälpt.

Tidigare har regeringen bland annat höjt barnbidragen med en hundralapp per barn, sänkt skatten för pensionärerna och höjt deras bostadstillägg.

Nu kommer det inte fler stora utspel på välfärdsområdet före sommaren, bara ett par mindre. Däremot väntas flera omfattande vallöften inom vård, skola och omsorg närmare valdagen.

Många har pekat Socialdemokraternas omsvängning i flyktingfrågan som en orsak till att opinionssiffrorna dalar. Förslaget har fått kritik av samtliga sidoorganisationer till Socialdemokraterna som SSU och S-kvinnor.

Men det är inte där skon klämmer. 63 procent av alla väljare tycker att S-förslaget är mycket eller ganska bra. Uppslutningen från de egna väljarna är lika hög, 64 procent, enligt Aftonbladet/Inizio.

– Det är vårt ansvar att få upp välfärdsfrågorna på dagordningen, säger en S-företrädare som svar på frågan hur partiet ska locka tillbaka väljarna.

Men när resten av Sverige pratar migration, flyktingmottagning, integration och lag och ordning är det lättare sagt än gjort. Det är svår att slåss mot väderkvarnarna, det visste redan Don Quijote.

Det går bra för Sverige. Arbetslösheten är den lägsta i mannaminne, reallönerna ökar år från år. Oroshärdarna på välfärdsområdet upplevs inte vara så många. Enligt flera undersökningar oroar vi oss mer för att andra människor ska råka illa ut än att vi själva ska göra det.

I den kontexten är det också svårare att tränga igenom med välfärdsfrågor. Det är färre som lyssnar än normalt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.