Upp till bevis för USA och Kina

Kina och USA är som hund och katt på nästan alla områden.

Därför är det desto mer glädjande och förvånande att de två lovat att samarbeta för att möta klimathotet.

Oavsett slutresultatet av klimatmötet i Glasgow är det Kina och USA som har nyckeln till att världen ska kunna nå målet om högst 1,5 graders uppvärmning.

Mötet i Glasgow ser inte ut att bli det stora steg framåt i klimatfrågan som många hoppades på men inte heller något totalt misslyckande som klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Världen kommer fortfarande vara på väg mot en uppvärmning som ligger långt över målet på 1,5 grader men några viktiga steg framåt har ändå tagits.

Ett av de mest hoppfulla resultaten av mötet är USA:s och Kinas gemensamma löfte att arbeta tillsammans för att nå målet. Även om detaljerna för hur samarbetet ska se ut är få är det helt avgörande att världens två största utsläppare av koldioxid, tillsammans står de för cirka 40 procent, nu är beredda att samarbeta på området.

Det innebär att de två stormakterna inte bara säger att de ser klimatförändringarna som ett existentiellt hot utan verkligen menar det.

De två är inbegripna i en maktkamp på mängder av områden där de är bittra fiender. Att de ändå är villiga att på klimatområdet gräva ned stridsyxan och samarbeta visar hur allvarligt de ser på hotet.

Vilket inte är konstigt med tanke på att både Kina och USA drabbats hårt de senaste åren av värmeböljor, torka och översvämningar på grund av extrema regn. De känner båda trycket att agera.

Som USA:s chefsförhandlare i Glasgow, John Kerry, uttryckte det: "På klimatområdet är samarbete enda sättet att få jobbet gjort".

Tryggare med Kina

I bästa fall kanske det kan leda till minskad spänning även när det gäller andra konflikter mellan länderna.

Om vi blickar drygt fyra år tillbaka i tiden såg det väldigt mörkt ut för världens möjligheter att nå klimatmålen.

USA:s president Donald Trump hade precis beslutat att USA skulle träda ur Parisavtalet.

Nu har vi ett USA som under Joe Biden är berett att ta på sig ledartröjan i kampen mot klimatförändringarna. Men vi vet inte vad som händer om tre år. Tänk om Donald Trump eller någon likasinnad kommer tillbaka på presidentposten?

Då känns Kina tryggare ur just den aspekten. Allt talar för att Xi Jinping får fortsätta som president länge till.

Även om det går att rikta mycket kritik mot Kina för att man fortsätter använda det smutsiga kolet och inte gett några löften om att börja minska sin kolanvändning förrän 2026 så är det uppenbart att Kinas kommunistparti ser klimatförändringarna som ett stort hot. Vi vet från andra områden att när Kina väl bestämmer sig för något kan det gå väldigt snabbt.

Kina kan satsa enorma resurser och i en diktatur behöver makten inte bry sig om eventuella invändningar från folkvalda eller överklaganden och domstolar som kan sätta käppar i hjulet.

När partiet fattat beslut är det full fart framåt.

Joe Biden.

Löften måste infrias

Vi har sett det i byggandet av snabbjärnvägar och vi såg det under coronakrisens inledning när nya sjukhus byggdes i rekordfart.

Förhoppningsvis kan det gå lika snabbt när Kina väl bestämmer sig för att fasa ut kol och fossila bränslen för gott och i stället satsa fullt ut på sol, vind och andra koldioxidfria energikällor.

Kina står ensamt för närmare 30 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Vad de gör framöver får en enorm betydelse och jag tvivlar inte på att Kinas ledning inser allvaret i frågan.

För Joe Biden är det svårare. Han må ha höga ambitioner men han måste få med sig en motsträvig kongress för att USA ska kunna bli koldioxidneutralt till 2050 och halvera utsläppen till 2030.

I USA är risken för bakslag, sett över en längre period, större än i Kina.

Vid sidan av samarbetet Kina och USA avgav Indien i Glasgow för första gången ett löfte om när man ska vara koldioxidneutrala. Visserligen inte förrän 2070, men att få även världens tredje största utsläppare med på tåget är avgörande för möjligheten till framgång. Fjärde största utsläpparen, EU, har redan höga ambitioner.

Men gemensamt för alla de löften som ges i Glasgow är att de måste följas av handling. Det är först när utsläppen verkligen minskar som det blir möjligt att stoppa eller åtminstone mildra klimatförändringarna.

Dit är det fortfarande långt.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag