Masstesterna är ett lotteri utan vinnare

Företag som vill masstesta svenska folket ploppar nu upp som svampar.

I annonserna lockar de oss att betala och sätta vårt hopp till högsta vinsten: de där gyllene antikropparna.

Men det är en lögn att man blir lyckligare av resultatet.

”Inte heller för den som kammar hem storvinsten – påvisade antikroppar mot covid-19 – kan räkna med ett nytt, roligare liv på rosor. För detta är jag själv nämligen ett levande bevis”, skriver Natalia Kazmierska.

I sociala medier cirkulerar reklamkampanjerna. Företaget Swedoc marknadsför sina covidtester med en bild på en saligt leende kvinna i ett blomsterhav. Hon ser ut att göra reklam för apotekets dildos, men njuter bara av sina IgG-antikroppar (immunglobulin G): “Är du immun mot coronaviruset? Boka tid på vår mottagning idag” lyder texten.

En slogan lika falsk som onlinecasinots löften om ”free spins” – för inte ens experterna vågar lova att du verkligen blir immun och lycklig. Premiumvarianten, ett provsvar med signerat läkarintyg, kostar 1 995 kronor. Kanske ingår guldram.

 

Samtidigt bygger bolaget Werlabs upp testbås i 13 utvalda städer. Exempelvis i Visby, där inga nya coronafall överhuvudtaget bekräftats de senaste dagarna. Ändå ska gotlänningarna masstestas.

”Känns jätteskönt”, säger apoteksjätten Apoteas vd, och menar att de genom att sälja tusentals tester via nätet hjälper människor som inte orkar vänta på att bli testade av ”staten”.

Men det företagen inte gärna pratar om är att chansen att kunden blir lika förnöjsam som blomsterkvinnan i annonsen förmodligen är mindre än att skrapa fram en trissvinst.

De allra flesta kommer få negativa test, och får traska hem till samma gamla utpumpade handsprit och hemmaisolering igen, en tusenlapp fattigare.

 

Inte heller den som kammar hem storvinsten – påvisade antikroppar mot covid-19 – kan räkna med ett nytt, roligare liv på rosor. För detta är jag själv ett levande bevis.

Aftonbladets Natalia Kazmierska testade sig för covid-19 på en privatklinik i Stockholm. Kostnaden: 950 kronor.

Efter att undertecknad corona-testades positivt för Aftonbladets räkning på den privata vårdcentralen Hedda care i april, följde tre långsamma veckor med total isolering.

Vad som hände sen?

Ingenting. Absolut nada.

Trots att jag hör till de lyckligt lottade som klarat mig undan coronan med livet i behåll fortsatte pandemivardagen, lika grå och oförändrad som förut.

Enda skillnaden var att omgivningen blev rädd – för mig. För hur kunde de lita på att jag var immun? Jag vet inte säkert själv. Inte heller företagen som erbjuder tester vågar lova något, om man läser det finstilta. ”Testet KAN tala för genomgången sjukdom”, skriver ett företag på sin hemsida.

”Det är inte säkert att antikropparna ger ett absolut skydd”, nämner ett annat, i förbifarten.

Fortfarande vågar jag inte krama min mamma i riskgrupp, eller sätta mig nära någon på bussen. Inte ens ro i sinnet gav antikropparna mig, för vad spelar lilla jag för roll när hundratals människor fortsätter att dö omkring mig varje vecka?

 

För dem som jobbar inom vård och räddningstjänst kan det naturligtvis finnas anledning att köpa ett test för 800 kronor via Kry-appen ändå. Men om man scannar kommentarer på nätet verkar det främst vara it-entreprenörer, managementkonsulter och tankesmedjeanställda som unnar sig ett covidprov på lunchen.

Företagen bakom testningen lovar att snällt skicka resultaten till Folkhälsomyndigheten, som i sin tur menar att de kan vara intressanta på befolkningsnivå.

Men då kan man undra varför enskilda individer ska behöva lägga pengar på denna samhällsviktiga forskning ur egna plånböcker? Särskilt när några av landets rikaste personer, som HM-bossen Karl-Johan Persson och Cristina Stenbeck, äger testbolagen. För dem är masstestningen mest en enorm pr-vinst. Medan oroliga människor lockas med drömmar om antikroppar, drömmar som aldrig slår in.