Mejla

Lena Mellin

Vinnare – när de ger raka besked

Det har partierna som ökat sedan valet gemensamt

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets vinnare är Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Annie Lööf.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centern är de partier som ökat mest sedan valet för ett år sedan enligt Aftonbladet/Inizio.

Om drygt en vecka, den 9 september, har det gått ett år sedan valet. Det har varit ett ganska långt år med en historiskt utdragen regeringsbildning, ett blocköverskridande budgetsamarbete och ytterligare ett val, vårens till EU-parlamentet.

Det finns alltså goda skäl att summera vad som hänt i väljaropinionen under detta dramatiska år.
 

Vid en första anblick på siffrorna i dagens väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio jämfört med förra årets valresultat kan utvecklingen framstå som förbryllande. Det har gått bra för vissa av partierna bakom Januariavtalet, budgetsamarbetet mellan regeringens båda partier, Centern och Liberalerna. Andra partier bakom Januariavtalet backar.

Likadant ser det ut i det som av vissa kallas ”det nya konservativa blocket”, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, det vill säga de partier som står bakom årets statsbudget. Det går bra för vissa, men inte för andra.

1 av 9 | Foto: Lotte Fernvall
Ebba Busch Thor (KD).

Men tittar man lite närmare på siffrorna utkristalliserar sig ett mönster.

 

Årets vinnare är Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Annie Lööf. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centern är de partier som växt mest sedan valet enligt väljarbarometern. Tillväxtsiffrorna i procent, inte procentenheter, är 22, 21 och 9 procent.

Årets förlorare däremot är Nyamko Sabuni, Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna har tappat 27, 10 respektive 7,5 procent av sitt väljarstöd sedan valet för ett år sedan.

 

Den intressanta frågan är alltså vad som förenar och skiljer vinnarpartierna från förlorarna. Jag skulle vilja säga att den avgörande skillnaden handlar om tydlighet.

Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är tydliga politiker. I det ligger ingen värdering av innehållet i budskapet utan ett konstaterande att man förstår vad de vill.

Annie Lööfs parti är för närodlat i alla dess bemärkelser och vill inte ge Sverigedemokraterna ett lillfinger. I det senare är de så benfasta att de inte drog sig för att bidra till att spräcka Alliansen för den saken.

Busch Thor vurmar för familjen och de äldre och har inget emot att samarbeta med Sverigedemokraterna om det gynnar båda partierna. SD vet vi verkligen var vi har, invandringen är roten till samtliga svenska problem.

 

Med S, L och M förhåller det sig annorlunda. Vad vill Socialdemokraterna utom att ha makten och, lite diffust, göra Sverige tryggare? Oklart. Vad Moderaterna vill utom att sluta tappa väljare till KD och SD är också höljt i dunkel. Liberalerna har ännu inte hämtat sig från konvulsionerna i samband med partiledarbytet och januariavtalet.

Väljarna förstår i allt lägre grad vad dessa partier vill. Alltså söker de sig till tydligare alternativ.

 

Till sist ett par ord om Vänsterpartiet. De ligger och guppar på exakt samma nivå som i i valet. Det beror inte på bristande tydlighet, Jonas Sjöstedt är lätt att förstå och hans huvudsakliga budskap är klart och tydligt: Sverige är för orättvist.

I stället lider Sjöstedts parti av att det totalt saknar alla former av inflytande på nationell nivå. De saknar allt utom teoretiskt intresse i dagens parlamentariska situation.

Med det sagt måste man nog säga att det är en bedrift att partiet behållit sitt väljarstöd sedan valet. På sätt och vis är alltså även Vänsterpartiet en vinnare.

Vinnare

Ebba Busch Thor
Jimmie Åkesson
Annie Lööf

Förlorare

Nyamko Sabuni
Stefan Löfven
Ulf Kristersson

 

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 015 intervjuer under perioden 22-28 augusti, 2019 och är genomförd som en webbundersökning.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE