Väljer Kristersson bort Lööf får han Åkesson i stället

Moderaterna spräckte Alliansen – inte Centern

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill efterträda Stefan Löfven (S) efter valet om två år. Det är en fullkomligt begriplig ambition för en oppositionsledare.

Men för att bli statsminister måste Kristersson skaffa sig ett regeringsunderlag, det vill säga se till att 175 ledamöter inte ständigt röstar emot honom och hans regering. Det är där det börjar bli svårt att följa Kristerssons tankar. Hur ska det gå till?

Inför förra valet var Alliansens löfte till väljarna att de inte skulle göra sig beroende av Sverigedemokraterna om de fick chansen att bilda regering. SD skulle inte ha något inflytande, det skulle de fyra borgerliga partierna se till.

När Ulf Kristersson klädde det i ord sade han att Moderaterna inte skulle ”samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna”.

Direkt efter valet ändrade han sig. Inställningen till Sverigedemokraterna spräckte Alliansen. På ena sidan stod de mer SD-vänliga M och KD, på andra sidan Centern och de splittrade Liberalerna. Men där vann till slut anti-SD-linjen.

Regeringsfrågan är ständigt aktuell i svensk politik eftersom det är svårt att få till en slagkraftig regering. Det visade sig inte minst under den 4,5 månader långa regeringskrisen hösten 2018.

Nu säger Ulf Kristersson följande:

– Jag kommer aldrig låta regeringsfrågan avgöras av att C inte vill samtala med andra partier.

Det föranleder två reflektioner.

Den första är att det inte är Annie Lööf och Centern som ändrat inställning till SD. Det är Kristersson och Moderaterna, vilket gör hans ordval anmärkningsvärt. Om han inte tänker att anfall är bästa försvar.

Den andra är att Kristerssons regeringsunderlag kommer att, om det ens blir aktuellt efter valet 2022, bestå av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och kanske Liberalerna om de mot alla odds lyckas hänga kvar i riksdagen.

Är det verkligen ett kompanjonskap som M-väljarna gillar? Kristersson och Åkesson, sida vid sida för ett nationellt Sverige?

Skulle inte tro det. Det är därför Kristersson anklagar Annie Lööf för att svika. När det i själva verket är han.

En kvalificerad gissning är att Ulf Kristersson inte kommer att kunna bilda regering efter valet. Dels för att M, KD och SD inte kommer att få ihop hälften av riksdagsmandaten. Dels för att det blir svårt att komma överens med SD.

Men att sia om framtiden är svårt. Lätt är däremot att konstatera att Kristersson gjort ett lappkast när det gäller att regera med Jimmie Åkesson. Inte Annie Lööf.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Cirkus Assange rullar vidare
    På måndag fortsätter den rättsliga processen i ”the never ending story” Julian Assange. Det som nu är aktuellt är om han ska utlämnas från Storbritannien och även det är ett långdraget ärende. Det är tio år sedan Assange anklagades för våldtäkt i Sverige.

  • Riksdagen öppnar
    Konungen, åtföljd av drottning Silvia, öppnar som vanligt årets riksmöte. Men annars är det inte som det brukar på tisdag. Bara 190 ledamöter på plats, endast hälften av regeringens statsråd, inga fler än kungaparet från den kungliga familjen. Men det ska nog gå ändå.

  • Nytt upplägg
    Dagen efter riksmötets öppnande möts partiledarna i årets första debatt. Det är en ny tradition. Tidigare har de debatterat i oktober, efter budgeten och oppositionens svar på den. Men nu blir det två partiledardebatter på hösten, liksom på våren. Den andra, i november, ska handla om EU.

  • ​Nya resebestämmelser
    På onsdag väntas utrikesdepartementet, UD, komma med nya besked om vad som gäller vid utlandsresor. Det gäller som vanligt icke nödvändiga resor utomlands vilket UD från början totalt avrådde ifrån, ett beslut som successivt lättats upp.

  • ​Avverkning av skog
    En av EU-domstolens generaladvokater väntas på torsdag komma med sin syn på hur domstolen ska döma i en tvist mellan föreningen ”Skydda skogen” och företaget bakom en avverkning i Härryda, ​Västra Götaland. I Yxsjöområdet finns flera skyddade arter, både fåglar och väster men skogsbolaget Södra har i alla fall avverkat. Nu får vi preliminärt veta vad EU tycker om det.

Veckans ​citat ​

J​ag menar att det är en demokrati i fara​.

Fredrik Reinfeldt, statsminister 2006-2014, om presidentvalet i USA


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.