Vacklande steg mot en samlad opposition

Demirok (C) och Andersson (S).

Att oppositionen tycker att regeringens klimatpolitik suger är knappast en nyhet.

Mer intressant är att Magdalena Andersson skaffat sig en ny kompis.

Av allt att döma byter S nu ut sin radarpartner MP – mot Muharrem Demiroks C.

En av Ulf Kristerssons styrkor i förra årets valrörelse var att han kunde visa upp ett enat regeringsalternativ. Kontrasten till Magdalena Andersson möjliga regering var stor. På vänstersidan bråkade partierna om vem som kunde samarbeta med vem ända in i kaklet.

Särskilt Centerpartiet drog sedan slutsatsen att partiet hade förlorat på att inte fortsätta sitt samarbete med sossarna, även efter att januariavtalet gått under.

Den dåvarande partiledaren Annie Lööf väntade i stället in i det sista med att presentera Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat. Det fanns inga andra vägar att gå för Centern då, och det finns inga andra vägar nu.

Centerns förhandlingsläge har ytterligare försämrats sen Annie Lööf slutade som partiledare. Den nya partiledaren Muharrem Demirok behöver Socialdemokraterna mer än vad de behöver honom.

Bara S som bryr sig om Centern nu

Centern dras med historiskt dåliga opinionssiffror och aldrig under mätningarnas tid haft en partiledare som haft så lågt i förtroende som Muharrem Demirok.

Demirok har med en nyvald partiledares energi fikat sig igenom de flesta av riksdagens partiledare vid det här laget, men ingen förutom sossarna har nytta av att Centerpartiet inte förtvinar som parti och kommer ut som ett 4-procentparti efter nästa val.

Konflikten mellan M och KD och Centern är djup efter år av trätor. Liberalerna vill åt deras väljare. Sverigedemokraterna avskyr Centerpartiet. Vänstern är vansinniga på C efter att de konsekvent vägrat släppa in V i värmen och Miljöpartiet kunde inte brytt sig mindre.

En ny bästa kompis

Så nu har Socialdemokraterna bestämt sig för att ge centerledaren en hjälpande hand.

Andersson och Demirok går tillsammans till angrepp på regeringens klimatpolitik. Lite av ett öppet mål efter Klimatpolitiska rådets svidande kritik förra veckan, men nu vill de båda partierna veta vad regeringen ska göra för att nå sina klimatmål.

Regeringen ska enligt lagen lägga fram en ny klimathandlingsplan till hösten, men S och C vill se den nu.

Den är knappast en nyhet att oppositionen tycker regeringen är dålig eller att de kräver nåt som ändå är på väg, som att få se klimathandlingsplanen redan nu. I stället ser vi hur Magdalena Andersson redan nu börjar bygga sitt nya lag. Ett lag tillsammans med Centern, och utan Miljöpartiet.

Många miljöpartister lär undra varför Miljöpartiet inte stod där framme vid podiet. Men som de brukar säga när de inte får vara med – det är ändå bra att någon bryr sig om klimatet, även om de inte bryr sig om Miljöpartiet.