Det är synd om Tobias Billström

Fem djupa kriser ska hanteras av utrikesministern

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Tobias Billström har varit i toppolitiken i nästan hela sitt vuxna liv.

Men utrikespolitik hade han inte ägnat sig åt innan han återkom som minister i höstas.

Nu sitter han med hela knät fullt av de svåraste kriserna i modern tid.

Följ ämnen
Nato

Billström, 49, har varit minister i snart nio år. Han har suttit i riksdagen i drygt två decennier. Han har ett gediget cv som bland annat migrationsminister, vice talman och gruppledare för den moderata riksdagsgruppen. Men den utrikespolitiska erfarenheten var mager. Närmast obefintlig faktiskt.

Kanske är det förklaringen till att Ulf Kristersson skickade veteranen Carl Bildt till Ankara för president Erdogans installation i lördags. Medan den mer oprövade Billström fick stanna hemma. Efter regeringsskiftet i höstas blev han otippat utrikesminister. Sveriges säkerhetspolitiska läge var redan uselt. Men sedan dess har det blivit ännu sämre.

 

Dramatiken inleddes sent 2021. Ryssland meddelade att de ville ha en ny, eller snarare en nygammal, säkerhetsordning i Europa. De ville ha en buffertzon mellan sig och Nato. För svensk del betydde det bland annat att vårt självbestämmande skulle begränsas. Vi skulle självfallet inte kunna gå med i Nato och inte ta emot främmande trupp på vårt territorium, inte ens för övningar. Det kalla kriget hade uppstått i ny tappning. Ingen ljusning är i sikte.

När Ryssland några månader senare invaderade Ukraina gjorde Sverige en helomvändning. Alliansfriheten gick i graven, Sverige ansökte om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Många trodde att det skulle gå lätt som en plätt. Vissa talade grundlöst om att det skulle gå på ett par dygn. Nu är det snart 13 månader sedan ansökan lämnades in. Processens slut kan ännu inte skönjas. Stackars Billström.

I torsdags skulle han träffat sin turkiske kollega på Natos utrikesministermöte i Oslo. Han räknade med att dryfta läget efter president- och parlamentsvalen som båda vanns av president Erdogan och hans parti. Men den turkiske utrikesministern lämnade återbud.

Svensk krigsmaterial plockas fram ur lagren och fraktas till det kämpande Ukraina som alltså inte bara slåss för sin egen frihet Utan även för vår. De ryska tentaklerna ligger redo att slå klorna även i Sverige. Har de alltså själva sagt. Ingen lösning är i sikte.

 

Förhållandet till Ryssland var eländigt redan tidigare. Nu är det djupfryst. Sverige utvisade fem ryska diplomater i april eftersom de var spioner. Nyligen svarade Moskva med att utvisa fem svenska diplomater, stänga det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg och sitt eget i Göteborg. Absolut ingen lösning kan anas.

Turkiet godkände, liksom de andra Natoländerna, Sveriges ansökan till Nato i juni förra året. Men varken det turkiska eller ungerska parlamenten har bekräftat det än. Billström och regeringen anser att vi uppfyllt allt vi lovat.

För ett par veckor sedan upprepade Erdogan att ”Turkiet ännu inte kan se positivt på Sveriges medlemskap i Nato”. När USA:s president Joe Biden ringde och gratulerade Erdogan efter valvinsten togs frågan upp. Men utan framgång. De ska höras igen om ett par veckor. Erdogan upprepade önskemålet om at få köpa amerikanskt stridsflyg, F16. Men USA verkar spara ”mutan” tills Turkiet sagt ja. Hur mycket mer vatten som ska rinna under broarna innan det här går i mål är oklart.

 

Ungern är ett mystiskt kapitel. Länge hette det att parlamentet hade så mycket att göra att de inte hann med att godkänna den svenska Nato-ansökan. Det skulle ske först i december. Förra året.

Sedan var tiden satt till när parlamentet återsamlades efter juluppehållet. Det vill säga i månadsskiftet februari/mars. Men ännu finns inget godkännande. Tvärtom, det förefaller mycket avlägset.

Nyligen sade premiärminister Viktor Orban på ett möte i Qatar att de politiska relationerna mellan Sverige och Ungern är ”fruktansvärt dåliga”.

– Vi vill inte importera dem till Nato, sade han. Den hittills enda förklaringen till Ungerns motvilja mot att slutligt godkänna Sveriges Natoansökan.

Ryssland, Turkiet, Ungern, kriget i Ukraina och medlemskapet i Nato. Fem djupa kriser, storpolitiska slagskuggor som förmörkar den svenska säkerheten. Utrikesminister Tobias Billström (M) är värd lite medlidande.

 

TRE SPANINGAR

  1. Fredrik Reinfeldt, nu ordförande i Fotbollförbundet, slog huvudet på spiken när han sade att det inte är ok att slåss och elda bengaler när det går dåligt för ens fotbollslag. Besvikelsen måste haneras på annat sätt. Men det har tillåtits alltför länge och kan bli svårt att ändra på.
  2. ”Spionvalen” Hvaldimir, som sågs utanför Hunnebostrand för en vecka sedan borde rätteligen heta ”sakletarval”. Den ska ha tränats av Ryssland för att hitta farliga föremål i vattnet och hade åtminstone för fyra år sedan en kamera applicerad på sig. Men spionval låter väl mer spännande.
  3. Hur knasig kan världen vara? Staten Vermont har förbjudit sagostunder med dragartister i skolor och bibliotek. Varför? Utklädda sagoberättare har alltid funnits och ingen opponerar mot en som ser ut som en häxa eller Kalle Anka. De som anlitat artisterna är dessutom nöjda, liksom barnen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.