Varannan väljare skulle rösta på nya blåa blocket

Dyster mätning för Löfven som presenterar sin nya regering i dag

Stefan Löfven presenterar i dag sin nya regering sedan han återvalts som statsminister.

Samtidigt visar den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop att mer än varannan svensk skulle rösta på något av de fyra partierna i det nya högerblocket.

Man skulle kunna uttrycka det som att Stefan Löfven jobbar i motvind. Han har både riksdagsmajoriteten och väljaropinionen emot sig. Läget är dystert för den omvalde statsministern.

Trots valresultat och opinion lyckades han bli statsminister 2019 och bli återvald 2021. Säg sedan inte att politiken inte är möjligheternas konst.

Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer är den första som publiceras sedan regeringskrisen, åtminstone för tillfället, lagt sig.

 

Det är dyster läsning för S-ledaren Stefan Löfven. Visserligen tar Socialdemokraterna tillbaka de väljare de tappade till Vänsterpartiet förra mätningen för drygt en vecka sedan. Men den övergripande bilden är att Löfven har motvind. Kraftig motvind till och med.

Stefan Löfven har motvind.

Enligt nya Aftonbladet/Demoskop skulle varannan väljare, drygt 50 procent, rösta på något av de fyra partier som ingår i det nya högerblocket; M, KD, L och SD. Stödet har varit ungefär detsamma sedan i april då effekterna av Liberalernas sidbyte i politiken mättes för första gången.

 

Moderatledaren Ulf Kristersson fick, sedan Stefan Löfven fått sparken av riksdagen 21 juni, talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Han misslyckades. Det tog bara 36 timmar för honom att kasta in handduken.

Men om det vore val i dag skulle han ha lätt att bilda regering, enligt Aftonbladet/Demoskop. De fyra partier som sagt att de vill ha honom som statsminister skulle få hälften av väljarnas röster.

Ulf Kristersson misslyckades med att bilda regering.

Men enligt den här mätningen är väljarna inte superimponerade av Kristerssons insatser under krisen. Moderaterna tappar stöd. Inte mycket, men dock.

Det parti inom det nya högerblocket vars stöd ökar mest i den här mätningen är Sverigedemokraterna. De är tillbaka på samma nivå som före regeringskrisen. Nästan en femtedel av väljarna skulle lägga sin röst på dem. Bara 2,4 procentenheter skiljer i dag mellan SD och M, till Moderaternas fördel.

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna får nästan lika många röster som Moderaterna i mätningen.

 

Ulf Kristersson har hittills sagt att han vill bilda regering med KD. Men för att lyckas behöver han, det nästan jämnstora, SD:s stöd. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson upprepar att han vill att hans parti ska ha inflytande i förhållande till sin storlek.

Betyder det att en M-ledd regering kommer att lägga fram lika många SD- som M-förslag? Kanske.

 

Liberalerna var till i slutet av juni ett av regeringens samarbetspartier. Nu stödjer de Kristersson och vill ha en borgerlig regering. Lappkastet har inte försämrat läget för det krisdrabbade partiet. Stödet ökar svagt för andra mätningen i rad. Om det är tillfälligheter återstår att se.

Annie Lööfs Centerpartiet var också ett av regeringens samarbetspartier. Men i söndags kastade de loss. Till skillnad från Liberalerna gick det inte över till Kristersson utan är nu vad Lööf kallar för ett konstruktivt oppositionsparti. En fritt svävande satellit kan man också säga.

 

Trots de mycket skarpa angreppen mot Annie Lööf och hennes parti både från vänster och höger under den senaste tiden håller Centern i stort sett ställningarna i opinionen enligt den här mätningen. Det måste ses som ett styrkebesked.

Åter till Stefan Löfven. I dag presenterar han sin nya regering och återinträder i rollen som vald statsminister efter en skifteskonselj med kungen och kronprinsessan på Slottet.

Men det är en svag och bräcklig regering som han kommer att leda.

På nytt är det MP som är Socialdemokraternas koalitionspartner. I valet för tre år sedan fick de två partierna stöd av nära 33 procent av väljarna.

 

Enligt den här väljarbarometern har stödet nu krympt till knappt 29 procent. Det är bara några tiondels procent mer, sex närmare bestämt, än Socialdemokraternas eget resultat i valet 2018. Till det ska läggas att regeringen inte längre har några samarbetspartners.

Men det är inte bara nuläget som är jobbigt för Stefan Löfven. Utsikterna för honom att återkomma som statsminister och bilda ännu en regering efter valet nästa år ser också dystra ut. Motståndet är för närvarande övermäktigt när varannan svensk tänker rösta blått. Och inte rött eller grönt. Det kan givetvis ändra sig även om mycket litet för närvarande tyder på det.

Aftonbladet/Demoskop

Vänsterpartiet. 9,4 procent. - 1,9 %

Socialdemokraterna. 25,2. + 1,8

Miljöpartiet. 3,5. + 0,2

Centern. 10,4. - 0,2

Liberalerna. 3,5 + 0,1

Kristdemokraterna. 6,1. - 0,7

Moderaterna. 21,7. - 0,4

Sverigedemokraterna. 19,3. + 1,1

Övriga. 0,9. Oförändrat

Andel som uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra väljarbarometern som gjordes för en månad sedan.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.

Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Undersökningsperiod: 29 juni – 7 juli 2021.

Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.

Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 3 267 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.

Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.