Hotet mot ett slut på pandemin

När folk väl ställt in sig på att pandemin snart är över är det jobbigt att acceptera fakta som pekar i motsatt riktning.

Förmodligen är det därför som få vill ta in att deltavarianten sprider sig snabbt i Europa.

Den är det största hotet mot ett snabbt slut på pandemin.

Precis som förra sommaren är tongångarna övervägande positiva när det gäller utvecklingen av pandemin. Allt fler länder lättar på sina restriktioner. Regeringar står under hårt tryck av pandemitrötta medborgare och ett näringsliv som vill rulla igång igen.

Makthavarna lutar sig emot att en allt större del av befolkningarna är vaccinerade. Framförallt de äldre som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller dö.

Men så finns det en annan del av verkligheten som vi helt inte vill se i vitögat.

Deltavarianten sprider sig nu snabbt över världen. I Tyskland står den för 50 procent av de nya fallen. I Portugal 70 procent.

Delta är enligt de flesta experter betydligt mer smittsam och de som drabbas behöver i större utsträckning sjukhusvård. Även yngre personer.

Folkmassa i Madrid.

Till det ska läggas att vaccinerna inte verkar vara full lika effektiva mot delta. Framförallt inte efter bara en dos.

I Storbritannien ser man åter en ökning av covidinlagda på sjukhus trots att över hälften av den vuxna befolkningen är vaccinerad. Här står deltavarianten för 99 procent av alla nya fall.

Även i Israel, som har högst vaccinationsgrad i världen, sprider sig deltavarianten snabbt. Landet återinför nu munskyddstvång som ett sätt att försöka dämpa smittspridningen.

”Stort misstag”

Den brittiska regeringen har flyttat fram datumet för när alla restriktioner ska hävas till den 19 juli men kritiker varnar för att även det riskerar att vara för tidigt.

– Om vi redan misslyckas med att stoppa smittan kan jag inte förstå hur det ska bli lättare om vi häver restriktionerna, säger Martin McKee, professor i europeisk folkhälsa vid Londons institut för hygien och tropiska sjukdomar till The Guardian.

Även i Tyskland höjs röster för att inte öppna upp för snabbt.

– Att ignorera deltavarianten vore ett stort misstag, säger delstaten Bayerns regeringschef Markus Söder.

Från och med torsdag den 1 juli kommer resandet att öka kraftigt. Då införs de nya covidbevisen som gör det möjligt att resa fritt inom EU för den som är fullvaccinerad eller har återhämtat sig från covid-19. Redan nu varnar flygbolagen för långa köer och kaos på flygplatser om inte länder bättre kan enas om vilka regler som ska gälla när alla försöker hålla smittan ute.

Vaccinering i Malmö.

Det är ingen vild gissning att ökningen av resandet också kommer att leda till en ökad smittspridning.

Problemet är att även om en stor del av Europas befolkning är vaccinerad till hösten så är det fortfarande 30-40 procent som inte kommer att vara fullvaccinerade. Någonstans mellan 15-30 procent låter kanske aldrig vaccinera sig.

Det gör att smittspridningen och utvecklingen av nya farliga varianter kan fortsätta. Den hett efterlängtade flockimmuniteten blir svår att nå. Vilket i sin tur kan tvinga fram nya restriktioner.

Dubbla signaler överallt

WHO uppmanar alla fullvaccinerade att fortsätta bära munskydd och fortsätta iaktta social distansering på grund av delta. Detta samtidigt som exempelvis Sverige höjer gränsen för hur många som får samlas på offentliga tillställningar och sitta vid samma bord på krogen.

De dubbla signalerna finns överallt.

Förra hösten antogs allmänt att smittan skulle ebba ut efter en lugn sommar. Istället accelererade den och många länder som tidigare klarat sig bra blev hårt drabbade.
Vi kan se ett liknande mönster nu i andra delar av världen.

Australien som hittills haft mycket hårda restriktioner och klarat sig relativt lindigt undan rent hälsomässigt, har drabbats av deltavarianten som konstaterats i fem av åtta delstater. Miljonstaden Sydney har stängts ner liksom Perth, Brisbane och Darwin för att stoppa spridningen.

Australiens problem är att bara fem procent av befolkningen är vaccinerad. Nu har regeringen gett klartecken att använda Astra Zenecas vaccin även för de under 40 år. Samma vaccin som en rad länder i Europa ratat helt eller för alla under 65 år, på grund av riskerna för sällsynta men allvarliga biverkningar.

Rörigt är bara förnamnet när det gäller att begripa hur västländer kan göra så olika bedömningar på samma medicinska underlag.

Frågan är vad som händer i Europa i höst om vi har en deltavariant eller nya mutationer som är ännu mer smittsamma som sprider sig över jordklotet.

Då kan lätt drömmen om att pandemin ska vara över krossas. Trots vaccinerna.

PODD Restriktionerna lättar – Nivette Dawod reder ut

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen