Joe Biden fick sista ordet men Putin stod som vinnare

Joe Biden fick sista ordet men det är Putin som framstår som toppmötets omedelbara segrare.

Men kanske kan den amerikanske presidenten och omvärlden stå som vinnare i det långa loppet.

Men då måste Rysslands president se nyttan med att ändra sitt beteende.

Bilderna från toppmötet i det vackra 1700-talsslottet i Geneve visade Joe Biden med ett ansträngt leende och Vladimir Putin med ointresserad uppsyn och benen brett i sär.

Under toppmötet åt de varken lunch eller middag ihop. De höll inte ens en gemensam presskonferens. Mötet slutade i förtid efter bara två och en halv timme vilket av många omedelbart tolkades som att de två råkat i luven på varandra.

Därför kom det som något av en överraskning när båda Putin och Biden var för sig försäkrade att tonen på mötet varit positiv och utan fientlighet trots att det är oense i så många frågor.

Joe Biden och Vladimir Putin.

Det var Joe Biden som hade bjudit in till mötet. Därför gick Putin med på att hålla sin presskonferens först. Så Biden kunde få stå för den slutgiltiga tolkningen av toppmötet.

För Ryssland president var bara det faktum att Joe Biden var beredd att möta honom inför världens ögon en stor framgång. Det gav Putin chansen att få en numera sällsynt stund i det internationella rampljuset som en världsspelare, den amerikanske presidentens jämlike.

En framgång som Putin kan utnyttja på hemmaplan inför parlamentsvalet i höst.
Många har kritiserat Biden för att överhuvudtaget träffa den ryske presidenten.

Biden ville träffa Putin för att tala allvar med honom när det gällde en rad frågor. Visa att USA inte accepterar den nya ryska indirekta krigföringen som innebär hackerattacker mot USA:s infrastruktur och försök att påverka utgången av amerikanska presidentval.

Putin erkände inget

Han ville också tala om för Putin öga mot öga att USA fullt ut stödjer Ukrainas rätt till självbestämmande som en suverän stat och att Biden alltid kommer att protestera när Ryssland bryter mot mänskliga rättigheter som i fallet med oppositionspolitikern Alexeij Navalnyj.

Allt detta hävdar Biden att han lyckades med.

På ingen punkt gjorde Putin någon avbön eller utlovade bättring.

Under sin nästan en timme långa presskonferens efter mötet avfärdade Putin alla anklagelser om cyberattacker eller inbladning i val. I stället hävdade han att Ryssland utsatts för mängder med amerikanska hackerattacker men att USA inte ens svarat på de ryska anklagelserna.

Putin gjorde som han numera brukar när han fick tuffa frågor från journalisterna om brott mot mänskliga rättigheter. I stället för att svara vände han frågan mot USA och ifrågasatte hur demokratiskt USA egentligen är när människor inte kan gå ut på gatorna utan att riskera att bli ihjälskjutna. När demonstrationer slutar i kravaller och att polisen skjuter ihjäl demonstranter.

– En sådan utveckling vill vi inte ha i Ryssland, sade Putin och menade på att det är därför han sätter stopp för "terrororganisationer" som Navalnyjs rörelse som han indirekt hävdade får stöd från USA.

Putin vägrade för övrigt att ens nämna den fängslade oppositionsledare Navalnyj vid namn. I stället kallade han honom "mannen i fråga".

Putin och Biden vid mötet i Genève.

Putins röda linje

När det gällde Ukraina var Putin obeveklig. På en fråga om Ukrainas vilja att bli medlem i Nato svarade han ”det finns ingenting att diskutera”.

Putin gjorde klart att på hans hemmaplan är det hans regler som gäller. Han ser länder som Belarus, Georgien och Ukraina som en del av Rysslands intressesfär och kan aldrig acceptera att det blir en del av den västliga militäralliansen Nato.

Så om Biden hade några förhoppningar om att han skulle lyckas tala Putin tillrätta så kom de rejält på skam.

Däremot kanske han sådde ett frö hos Putin om att det kanske inte är så smart att ha en fientlig relation med USA. I så fall finns chansen att relationerna kan gå från djupfrysta till något upptinade.

Biden hävdade att han gjorde klart för Putin att om cyberattackerna från ryska aktörer fortsätter så väntar konsekvenser.

– Jag talade om för honom att USA har avsevärda cyperresurser och att vi kommer att svara.

Biden såg det inte ett hot men det låter onekligen som ett sådant.

De två länderna enades om att bilda en expertgrupp som ska upprätta en lista på vilken infrastruktur som inte får attackeras i fredstid med cybervapen.

De ska också starta en strategisk dialog som bland annat ska handla om hur antalet kärnvapen ska kunna hållas nere i framtiden.

Inget nytt kallt krig

Återstår att se vad som blir verklighet. Det intressanta blir att se vad USA gör om Putin fortsätter som tidigare.

Biden sa att han inte tror att Putin är intresserad av ett nytt kallt krig med USA.

Västs sanktioner har slagit hårt mot den ryska ekonomin som är extremt beroende av sin olje- och gasexport. Ska Putin kunna behålla makten måste han få ny fart på Rysslands ekonomi. Det blir svårt om USA gör allvar av sitt hot om nya och hårdare sanktioner.

Biden vill inte heller ha ett nytt kallt krig med Ryssland. För honom är Ryssland bara en distraktion.

Kina är den stora fienden han vill koncentrera sig på.