Åkesson har blivit en gryta som skramlar

Sverigedemokraterna tappar mark, både i opinionen och i Tidösamarbetet.

Då skickas Jimmie Åkesson ut på turné.

Om SD fram tills nu kunnat spegla sig i glansen av sina framgångar, behöver de förbereda sig för bistrare tider.

När det går dåligt för Sverigedemokraterna i opinionen, då plockar de fram Jimmie Åkesson. Efter månader av frånvaro är Åkesson plötsligt med överallt. Han gör en Sverigeturné bland sitt partifolk för att höja moralen för SD-politikerna ute i landet.

Det är de som behöver svar på frågor om varför hela elstödet ännu inte rullat in på folks konton och varför det fortfarande är så dyrt att tanka.

På tal om att få ner priset på drivmedel och reduktionsplikten så lär det komma besked vilken dag som helst – och där väntas ett nederlag för SD.

Jimmie Åkesson (SD) i Lyckeby på turné.

SD kommer misslyckas

Dels kommer reduktionsplikten inte att tas ner till noll, som SD drivit, utan finnas kvar om än på en betydligt lägre nivå än i dag. Den kommer inte heller att tas bort helt utan förmodligen att sänkas tillfälligt. Det stora problemet för Sverigedemokraterna är att det inte heller kommer att leda till de stora prissänkningarna vid pump som de lovat i valrörelsen.

SD har lagt mycket i sin reduktionspliktskorg. När vårändringsbudgeten presenterades för en dryg vecka sedan lyfte partiet reduktionsplikten och de sänkta bränslekostnaderna som sin mest prioriterade fråga.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oskar Sjöstedt har till och med hotat med regeringskris om inte reduktionsplikten tas bort. Ingen tog honom på allvar och enligt partiets chef i regeringskansliet Gustav Gellerbrant har det aldrig varit i närheten av landa i en regeringskris. Han menar tvärtom att det är dålig strategi att riva upp konflikter som inte finns.

”Efter månader av frånvaro är Åkesson plötsligt med överallt”

Den skrikiga oppositionen

Kanske är de plötsliga hoten om regeringskris från partiföreträdare ett återfall i det som Gellerbrant kallar omställningen från att vara en skrikig opposition till en roll i maktens korridorer.

Just att vara en skrikig opposition är det som Åkesson försöker fortsätta med. När Aftonbladet träffar honom under hans turné pratar Åkesson om att sätta press på statsminister Ulf Kristersson. Han menar att deras bästa vapen är att Sverigedemokraterna kan hota med att göra gemensam sak med sossarna i riksdagen, om regeringen inte gör som SD vill.

Men att göra gemensam sak med Socialdemokraterna är mer komplicerat än så. SD kommer inte äga den processen.

Socialdemokraterna skulle aldrig rösta på SD:s politik. Tvärtom skulle S i så fall lägga fram förslag som SD skulle behöva rösta på, vilket inte är riktigt samma skarpa vapen som det Åkesson menar att han har.

För Sverigedemokraterna att rösta på sossepolitik skulle inte gå hem hos deras väljare. SD har byggt hela sitt politiska bygge på att, som de kallar det ”stoppa sosseriet”.

Det vet så klart Ulf Kristersson. Han lär inte ta SD-hotet om att göra gemensam sak med S på särskilt stort allvar.

Sverigedemokraterna verkar få allt svårare att få ihop rollen som ”skrikig opposition” och regeringsunderlag.