Varför mörda spädbarn och nyförlösta mammor?

Även med afghanska mått mätt var terrorattacken mot nyfödda och deras mödrar en ofattbar handling.

Vem gör sånt?

Coronapandemin har inte stoppat terrorn. Bara gjort den ännu mer brutal.

27-åriga Zainab hade försökt få barn i många år utan att lyckas. Nu hade hon äntligen fått en pojke som hon gett namnet Omid, som betyder hopp på det lokala språket dari.

Omid fick leva i precis fyra timmar. Sedan stormade tre beväpnade terrorister i falska polisuniformer in i Dashi-e-Barchi sjukhusets kvinnoavdelning och öppnade urskiljningslöst eld mot nyfödda bebisar och nyförlösta mödrar.

Tre nyfödda bebisar som räddades undan attacken mot sjukhuset i Kabul har flyttats till ett annat sjukhus.

Vittnen beskriver förlossningssalen som ett inferno där mammor försökte gömma sig under sängar men blev avrättade av terroristerna. De hann döda 24 personer, varav två spädbarn, innan säkerhetsstyrkorna var på plats och kunde skjuta ihjäl gärningsmännen.

Läkare utan gränser som driver sjukhuset anser att det står helt klart att terroristerna i förväg bestämt sig för att attackera just sjukhusets förlossningsavdelning.

Så här säger organisationens programchef i Afghanistan, Frederic Bonnot.

– Under attacken hörde vi skottlossning överallt och explosioner. Vi vet att det här område har drabbats av attacker tidigare, men ingen kunde tro att de skulle attackera en mödravårdsavdelning. De kom för att döda mammorna.

Tre av kvinnorna dödades med sina oförlösta barn i magen. Terroristerna gick runt från rum till rum och sköt systematiskt ihjäl alla de träffade på.

Organisationen Läkare utan gränsers egen bild från terrorattentatet mot sjukhuset.

Föregångare till IS

Det är svårt att tänka sig hur någon kan sjunka så lågt. Hur kan ens den mest fanatiska islamist tycka att han gör en insats för en god sak genom att döda spädbarn och deras mammor?

Om det är av feghet eller en medveten strategi är svårt att veta men ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken Det finns dock bara två sannolika förövare att välja mellan, Islamiska staten och talibanerna.
De båda står för nästan alla terrordåd i landet.

Våldet i Afghanistan är ständigt närvarande men har ökat den senaste tiden efter att USA och talibanerna i februari skrev på en principöverenskommelse om att sluta fred. Problemet är att den afghanska regeringen inte fick delta i dessa förhandlingar. Enligt avtalet ska samtal inledas mellan regeringen och talibanerna för att nå en fredsuppgörelse. Men det har hittills inte skett på grund av våldet.

Den afghanska regeringen skakas av egna interna strider där presidenten Ashraf Ghani utmanats om makten av förloraren i senaste presidentvalet, Abdullah Abdullah.

Talibanerna styrde landet under några år i slutet av 90-talet och införde då ett islamistiskt styre som var en föregångare till det kalifat som IS etablerade i Syrien och Irak 2014.

Ingången till sjukhuset i Kabul som utsattes för terrorattentatet.

Trump tröttnat

Men talibanerna störtades av USA efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001. USA gav talibanerna skulden eftersom man lät Usama bin Ladin och hans al-Qaida använda landet som bas för attacker mot väst.

Sedan dessa har trupper från USA och en rad Nato-länder försökt slutgiltigt besegra talibanerna och skapa fred i Afghanistan. Det har slutat i ett totalt fiasko trots att hundratals miljarder plöjts ner i både militär utrustning, utbildning av armén och civilt bistånd.

Redan förre presidenten Barack Obama försökte dra bort de amerikanska trupperna men lät dem vara kvar av rädsla för att talibanerna annars skulle ta över makten och åter börja utgöra ett hot mot västvärlden.

President Donald Trump har definitivt tröttnat. Han vill avsluta kriget till varje pris, helst före presidentvalet i november så han kan hävda att han uppfyllt ett av sina vallöften. Detta vet givetvis talibanerna vilket gjort att USA suttit med dåliga kort i förhandlingarna.

Militärt har talibanerna successivt har tagit kontroll över allt större delar av landet. Med sina terrorattacker försöker de visa att regimen inte ens har full kontroll över huvudstaden Kabul.

Vill skrämma

IS har spätt på kaoset. Efter att organisationen drevs bort från sitt kalifat har delar av IS istället etablerat sig i Afghanistan där man också rekryterat missnöjda talibaner som motsatt sig förhandlingar med USA och den afghanska regeringen.

De två grupperna slåss för i princip samma sak, att återupprätta ett islamistiskt styre i Afghanistan, men har olika uppfattningar om hur det ska gå till och hur det framtida styret ska se ut.

I den här kampen är det hela tiden civilbefolkningen som får betala det högsta priset. De hamnar ofta i korselden mellan Afghanistans regeringstrupper och de två terrorgrupperna som satt i system att bland annat attackera bröllop och begravningar.
Coronapandemin har också slagit hårt mot Afghanistan. Samhället är delvis nedstängt för att få bukt med smittan och inbördeskriget har för en gångs skull hamnat i skuggan.

Det är som om terroristerna hela tiden måste bryta barriärer för att få uppmärksamhet för dina dåd i en tid då både media och folks medvetande helt domineras av den världsomspännande pandemin.

Även om det inte gör attacken mot spädbarn och nyförlösta mammor lättare att ta in är det i den kontexten som dådet måste ses. Terroristernas främsta mål är att försöka skrämma människor och destabilisera samhället. Så att det själva ska kunna ta makten.

Oavsett priset i lidande och människoliv.

Anhöriga till barn som räddades väntar utanför sjukhuset dit barnen transporterades.