USA ett demokratiskt u-land

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. Ett drygt dygn har gått efter att 160 000 demokrater röstade i Iowa utan att det finns ett färdigt resultat.

Det visar vilket u-land USA är på vissa sätt.

Resultaten hittills pekar på att det kan vara flera sensationer på gång.

Det var nästan absurt att sitta på Joe Bidens valvaka i går och höra hur deadline för när resultaten skulle offentliggöras hela tiden sköts fram för att till slut inte komma alls. Normalt brukar allting vara klart på några timmar.

Kaoset får mig att tänka på presidentvalet år 2000 då det var så jämt i delstaten Florida mellan George W Bush och Al Gore att man inte kunde fälla ett avgörande. Jag satt på ett presscenter i Nashville och väntade på att Gore skulle komma och hålla sitt förlusttal men när han hörde hur jämt det var vände han.

I stället följde tre veckor av legala tvister och bedömningar av röstkort. Hade väljaren tryckt tillräckligt hårt på valsedeln för att märket skulle räknas. Till slut avgjorde Högsta domstolen till Bush fördel.

Så lär det inte bli den här gången men det demokratiska partiet i Iowa kan fortfarande inte säga när det finns ett komplett resultat för primärvalet som ska utse segraren i striden om vem som ska bli partiets presidentkandidat.

Hela världens ögon är riktade mot Iowa och så förvandlar demokraterna det som skulle vara startskottet på deras presidentstrid till ett pinsamt misslyckande.

Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden och hans fru Jill Biden mötte väljarna i Iowa med breda leenden. Men Biden verkar ha gjort ett riktigt dåligt val.

Biden verkar ha gjort ett dåligt val

Fortfarande går det inte att få ett tydligt besked om vad som gick fel. Men enligt vissa handlar det om ett kodningsfel i en ny app som utvecklats för att resultaten från primärvalet skulle kunna rapporteras snabbare. Men uppenbarligen hade man inte testat eller utvecklat appen tillräckligt.

I stället chansade man och så gick det åt helvete.

Av de resultat som hittills rapporterats, 62 procent av valkretsarna, framgår att det kan vara flera sensationer på gång.

Pete Buttigieg leder med flest delegater till partikonvetet. Om han skulle vinna är det en rejäl överraskning. Han är med sina 38 år fältets yngste kandidat. Han är dessutom homosexuell. Han skulle i så fall bli den första öppet homosexuelle presidentkandidaten i USA:s historia.

Den andra överraskningen är att det i nuläget ser ut som Joe Biden gjort ett riktigt dåligt val. Han ligger bara fyra med 15 procent. Han som många trodde skulle vinna Iowa.

Att inte infria förväntningarna är det värsta en kandidat kan göra i de två första primärvalen. Det är lätt att hamna i en negativ spiral där allt färre tror på dig. Biden har dessutom redan problem att samla in tillräckligt med pengar.

Den som har störst skäl att känna sig nöjd om resultaten står sig när alla röster redovisats är Bernie Sanders. Han ligger hack i häl på Buttigieg och hävdar att kampanjens egna beräkningar visar att han till slut kommer att vara nummer ett.

Om han vinner ligger han väldigt bra till för att få nomineringen. Sanders leder nämligen i New Hampshire där nästa primärval hålls på tisdag i nästa vecka. Den som vinner både i Iowa och New Hampshire tar oftast hem nomineringen.

Trump vägrade att ta talman Pelosi i hand under sitt tal. Då rev hon sönder talet.

Liknar en bananrepublik

På grund av debaclet går dock segrarna miste om den normala extra skjuts som en seger i Iowa brukar ge inför fortsättningen. Kandidaterna har redan börjat resa runt på kampanjmöten i New Hampshire utan att veta vem som till slut vinner Iowa.

Den ende som har något att vinna på det verkar vara Biden vars tillsynes dåliga resultat i Iowa hamnat lite i skymundan.

Störst förlorare av alla är dock den demokratiska processen i USA. Sociala medier i Iowa och över hela USA kokar av olika konspirationsteorier om riggade resultat, hackade val och rysk inblandning. Ännu finns inget som tyder på att något sådant inträffat men det hindrar inte människor från att spekulera.

Däremot visar USA återigen upp sig som en bananrepublik när det gäller den demokratiska processen. I vilket annat västerländskt land hade ett liknande fiasko kunnat inträffa?

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen