Israel leker med elden

Inom några dagar kan premiärminister Benjamin Netanyahu på nytt tända en gnista som kan omöjliggöra en framtida fred mellan Israel och palestinierna.

Han vågar bryta mot internationell rätt därför att han har president Donald Trump bakom ryggen och hoppas att arabländerna ska vara för svaga för att utmana honom.

Om inte annekteringen skjuts upp i sista stund.

Benjamin Netanyahus plan är att på onsdag annektera delar av Västbanken som Israel intog i kriget 1967 och ockuperat sedan dess.

Om han verkligen sätter planerna i verket kan man räkna med ett internationellt ramaskri.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ett antal tunga internationella spelare har redan stämplat hans planer som ett klart brott mot Internationell rätt. Man får inte sno åt sig territorium som tillhör någon annan. Det spelar ingen roll att det var ett antal arabländer som startade sexdagars-kriget. Annektering är ändå olagligt, enligt FN.

Det är därför världen reagerade så starkt när Rysslands president Putin annekterade Krim, en del av Ukrainas territorium. Vilket lett till ett lågintensivt men långvarigt krig mellan Ryssland och Ukraina där det inte går att se något slut.

Men Israel har, precis som Ryssland, sedan länge struntat i vad det internationella samfundet säger. Nu mer än någonsin eftersom man har världens mäktigaste land, USA, helt bakom sig.

Netanyahu vill passa på medan Amerika har en president som är mer ensidigt Israelvänlig än någon före Donald Trump.

Men Netanyahu leker med elden.

Klagar högljutt

Jordanien har hotat med att bryta de diplomatiska relationerna med Israel ifall Netanyahu gör allvar av sina planer. Egypten förväntas också reagera mycket negativt. Till och med Gulfstaterna, med Saudiarabien i spetsen, som de senaste åren blivit mer välvilligt inställda till Israel på grund av den gemensamma fienden Iran har varnat för konsekvenserna.

Man kan lugnt räkna med att Hamas, Islamiska Jihad och andra extremistiska palestinska grupper kommer att försöka slå till mot Israel. Risken för våld ökar markant även om Netanyahu räknar med att arabländerna kommer att klaga högljutt men inte våga göra så mycket i praktiken. Ungefär som när USA flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem för två år sedan.

Därtill kommer ett massivt motstånd från nästan alla EU-länder och en rad andra regeringar.

Allvarligast är att en annektering i praktiken skulle sätta stopp för alla fredsplaner som involverar en tvåstatslösning, med en självständig palestinsk stat bredvid Israel. Det land som Netanyahu nu tänker annektera är del av det som är tänkt att bli en palestinsk stat.

En tvåstatslösning är vad det internationella samfundet hela tiden eftersträvat. Även om förhandlingarna legat nere i flera år främst på grund av att Netanyahu inte längre tror på tvåstatslösningen så är det ett faktum att det inte finns någon annan fredsplan.

Den plan som Trump lade fram för ett halvår sedan där inga palestinska krav tillgodoses, exempelvis förnekas man Östra Jerusalem som huvudstad och får bara 15 procent av Västbankens territorium, är helt orealistisk.

USA:s president Donald Trump.

Sista chansen

Dör tvåstatslösningen så dör sannolikt de sista chanserna till en fredlig lösning av Israel-palestina konflikten. Därmed undergrävs också chanserna till en allmän nedtrappning av konfliktnivån i Mellanöstern. Det är dåligt för Israel, för palestinierna och för omvärlden.

Israel-palestina konflikten har genom åren legat bakom en rad krig, terrorddåd och stort mänskligt lidande. Även om palestinierna just nu är så försvagade att de mestadels ligger lågt är inte det en situation som kommer att vara för evigt.

En israelisk annektering av Västbanken är ett recept för mer framtida våld och konflikter i området.

Donald Trump kommer inte att vara USA:s ledare mer än högst fyra år till. Kanske försvinner han redan om ett drygt halvår. Det är inte sannolikt att hans efterträdare kommer att vara lika Israel-vänlig.

Två saker kan sätta käppar i hjulet för Netanyahus planer.

Premiärministerns koalitionspartner Benny Gantz är som gammal militär tveksam inför planerna och vill skjuta dem framåt tills coronkrisen är över. Natanyahu säger att de inte är upp till Gantz att bestämma. Maktkampen pågår in i det sista.

Israel behöver även ha USA:s godkännande. Även om annekteringen är en del av Trumps fredsplan är det inte säkert att USA tycker att tidpunkten är den rätta. När till och med de mer moderata arabländerna protesterar kanske Trump åtminstone får lite kalla fötter. Förhandlingar pågår.

En annektering innebär att Israel får invånare med helt olika rättigheter trots att de bor i samma stat. Den jämförelse som många gör med apartherid, rasåtskillnadssystemet i Sydafrika är inte orimlig.

Är apartheid år 2020 verkligen acceptabelt för omvärlden? Eller ens för israelerna?