Mejla

Lena Mellin

Sensationerna avlöser varandra i finska valet

Sannfinländarna nästan lika stora som Socialdemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Frågan är vilken sensation som är störst i det finska riksdagsvalet. Många partier slåss om titeln - Socialdemokraterna, Centern och Sannfinnländarna.

Det enda som tycks helt klart är att det blir en ny regering.

Att Sannfinländarna bara skulle få ett mandat mindre än Socialdemokraterna var det nog inte många som trodde så sent som som i morse. Men högerpopulisterna gjorde en bra valspurt, det gjorde inte Socialdemokraterna.

Vi tar en sak i sänder. Den finska regeringen avgick redan i mars sedan den misslyckats med att få stöd för en sjukvårdsreform.

Kanske räknade de tre partier som ingick i regeringen med att väljarna skulle glömma sitt stora missnöje med dem till valdagen. Det var i så fall en rejäl felräkning.

Vi tar sensationerna steg för steg. Socialdemokraterna borde, med tanke på det stora missnöjet med den sittande regeringen, ha gjort ett bra val. De ökade visserligen med drygt en procentenhet men lyckades inte spränga 20-procentsvallen.

Antti Rinnes parti blev dock, med nöd och näppe, riksdagens största. Därmed ser det ut som de kommer att leda nästa regering.

Den andra sensationen var Centerns katastrofval. De har alltså lett den avgående regeringen och missnöjet med den har koncentrerats till Juha Sipiläs centerparti. De tappar omkring en tredjedel av rösterna och gör, enligt experterna, sitt sämsta val på hundra år.

Sipilä, som tidigare var affärsman, väntas nu lämna politiken. Eller så här, han har sagt att han gör det om Centern gör ett dåligt val. Och de gjorde de ju.

Sensation nummer tre gäller Sannfinländarna, ett högerpopulistiskt och EU-fientligt parti. De blir näst störst i riksdagen, bara ett par tiondels procentenhet mindre än Socialdemokraterna. I förra valet, 2015, blev partiet tredje största om man ser till antalet röster. Men de fick näst flest mandat i riksdagen.

Sannfinländarna var ett av tre regeringspartier men sprack efter två år. 17 av riksdagsledamöterna liksom partiets samtliga ministrar, ledda av utrikesminister Timo Soini, bröt sig ur och bildade eget, De blå.

De blå fick en procent av rösterna i det här riksdagsvalet. Det räckte inte till något riksdagsmandat.

Ursprungspartiet, som fortfarande heter Sannfinländarna, slipper väljarnas missnöje med regeringen och gör alltså ett bra val. Tappet jämfört med förra valet är bara några tiondels procentenheter trots partisplittringen.

I Helsingfors fick partiledaren, Jussi Halla-aho, doktor i kyrkoslavisk lingvistik, över 30 000 personröster. För sju år sedan dömdes han i Högsta domstolen för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp.

En fjärde sensation är att för första gången i Finlands historia fick inget parti över 20 procent av rösterna. I svenska riksdagsvalet hankade sig ett parti över den nivån, Socialdemokraterna.

Inte en sensation, men väl en överraskning, gäller Samlingspartiet, Finlands svar på Moderaterna. Trots att också de suttit i regeringen under den senaste mandatperioden straffas de inte alls lika hårt som Centern.

Väljartappet inskränker sig till drygt en procentenhet och det ska de nog vara ganska tacksamma för.

Antti Rinne (S) väntas alltså bilda den nya regeringen. Två partier som inte kommer att ingå i den är Sannfinländarna och Centern. Det väntas däremot Samlingspartiet göra.

Men det räcker inte, fler partier måste till. I Finland, till skillnad från Sverige, är majoritetsregeringar en stark tradition. Alltså krävs fler partier, kanske valraketen De gröna. Men det krävs ännu fler för att nå hälften av riksdagsmandaten.

Den finska regeringen, ledd av Juha Sipilä (C), avgick redan den 8 mars sedan den misslyckats med att få riksdagens stöd för en sjukvårdsreform. Sedan dess har han lett en övergångsregering.

’Den nya riksdagen samlas redan på onsdag. Förhandlingarna om en ny regering hoppas man går snabbt, även om det på pappret ser besvärligt ut. Finland tar över ordförandeskapet i EU 1 juli och vill inte att uppgiften ska störas av regeringstrubbel.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE