Hur länge kan Trump blunda?

USA redovisade i går det största antalet smittade under en dag som något land uppvisat.

President Trumps slutsats: ”Vi är i en bra position”.

Hur länge kan Donald Trump blunda för verkligheten och ändå bli omvald?

Tummen upp från Donald Trump.

Presidenten börjar alltmer se ut som de tre aporna som håller för ögonen, öronen och munnen. Det enda som inte stämmer in är att presidenten uppenbarligen inte förlorat talförmågan.

Tvärtom uttalar han sig gärna, ofta och tvärsäkert.

Problemet är att den bild av verkligheten som presidenten försöker saluföra på ett alltmer markant sätt skiljer sig från den verklighet som de flesta amerikaner upplever i sina dagliga liv.

Det är svårt att snacka bort coronapandemins hårda statistik som varje dag strömmar ut från amerikanska och andra länders myndigheter. Då står det alltmer klart att USA är ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin men också misslyckats mest med att kontrollera den.

I går hade USA över 60 000 nya smittade. Det är enligt Reuters mer än något annat land uppvisat under en enskild dag. Särskilt illa ser det ut i ett antal delstater i södra USA där många av sjukhusen rapporterar att deras intensivvårdsavdelningar börjar bli fullbelagda.

Totalt passerade USA i går tre miljoner bekräftat smittade och drygt 130 000 har avlidit.

Alltmer desperata sjukhuschefer, smittskyddsexperter och lokala politiker säger att situationen är utom kontroll.

Men presidenten verkar se en helt annan verklighet.

Följer inte regler

Han hävdar envist att ökningen i antalet fall beror på ökad testning. Detta trots att bevisen talar i helt motsatt riktning. Antalet som insjuknar och kräver sjukhusvård ökar.

Experterna hävdar att den ökade smittspridningen beror på två saker.

  1. Många delstater har, pressade av president Donald Trump, öppnat upp sina samhällen för snabbt.
  2. Många amerikaner följer inte längre rekommendationerna om social distansering.

Men i Trumps värld kan samhället inte öppna snabbt nog. Det gäller att få igång ekonomin i god tid till den 3 november. Bara folk får tillbaka sina jobb och det liv det levde före coronapandemin utgår Trump från att han blir omvald.

Om det på vägen dör ett antal tusen människor ”i onödan” så är det något han inte vill låtsas om.

Hans reaktion i går på situationen var talande.

– Vi är i en bra position, hävdade Trump.

Bilden av en president som inte riktigt tar situationen på det allvar förstärks av att Trump för några veckor sedan, mot experternas rekommendationer, återupptog sina valmöten som samlar tusentals anhängare. Mötet hölls i Tulsa, Oklahoma. Nu meddelar myndigheterna där att smittspridningen i staden sett en kraftig ökning och att Trumps valmöte kan ligga bakom en del av denna ökning.

Saknar strategi

Ett lands president bör rimligen arbeta för att minska smittspridningen. Inte öka den.
Utifrån och uppenbarligen även för många amerikaner framstår coronabekämpningen i USA som kaotisk. Det finns uppenbart ingen nationell strategi eftersom Donald Trump inte har någon och inte vill ta det ansvaret. Han ger gärna råd och uppmaningar till delstaterna men de får själva sköta pandemibekämpningen vilket gör att det ser väldigt olika ut i olika delstater.

Under en stor del av hans snart fyra år vid makten har en tillräckligt stor andel av amerikanerna köpt presidentens ”alternativa fakta” och hans beskrivning av verkligheten. Men coronapandemin verkar utgöra en vändpunkt.

Presidentens opinionssiffror har på ett tydligt sätt vänt ner samtidigt som utmanaren Joe Biden ökat sin popularitet trots att han egentligen mest sitter i självisolering i en källare i Delaware utan att göra särskilt mycket.

För Trump är det en kamp mot klockan.

Om pandemin fortsätter att öka explosionsartat samtidigt som Trump fortsätter blunda för fakta minskar hans chanser att bli återvald.

Om ekonomin återhämtar sig tillräckligt i god tid till november har Trump en chans.


PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen