Risken finns att pendeln slår tillbaka – från för generöst till för restriktiv

VÄSTERÅS. Tio månader före det avgörande slaget om väljarna höll Jan Björklund sitt första valtal.

– Vi har varit för flata, sade han anklagande.

Är det riktigt sant?

Liberalerna ligger mycket illa till i opinionen. Enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer har stödet för partiet legat under den avgörande 4-procentsnivån sedan september.

I den senaste mätningen var det nere på rekordlåga 3,3 procentenheter.

Möjligen är det förklaringen till att partiledaren Jan Björklund höll ett valtal på partiets landsmöte (kongress) här i Västerås. Trots att valet ligger nära tio månader bort.

Lyckligtvis för honom var ombuden med på noterna. Han möttes av både långa applåder och en del skratt.

Men vad var det då L-ledaren serverade sina partikamrater? Själv tyckte han att partiet omprövat tidigare ståndpunkter på en rad punkter. Men jag skulle vilja påstå att Jan Björklund sagt det mesta som talet innehöll ganska många gånger vid det här laget.

För Liberalerna är valets viktigaste frågor skolan och integrationen.

I den här artikeln inskränker vi oss till integrationen för det var på den punkten som Jan Björklund tycker att Liberalerna, liksom alla andra partier, varit för flata.

En av de stora frågorna på landsmötet avgörs på söndag. Det handlar om man enbart ska förbjuda nya religiösa friskolor. Eller om även de skolor som redan finns också ska tvingas lägga ner sin nuvarande verksamhet. Partistyrelsen förordar den första ståndpunkten.

Två liknande frågor, som också avgörs innan ombuden åker hem, gäller slöjbärande. En del liberaler vill förbjuda heltäckande slöja på jobbet. Andra vill ha ett förbjud mot slöja i förskolan och på lågstadiet.

– Att vara liberal är att vara tolerant. Men det är inte samma sak som att tolerera kvinnoförtryck. Toleransen har gränser. Vi har varit för flata, sade Jan Björklund i talet.

Han menade att vuxna kvinnor som jobbar exempelvis inom skolan eller vården måste kunna kommunicera med patienterna eller eleverna med mer än enbart tal och gester. Det kan ligga något i det.

Han hävdade också att man kan tolka slöjor på unga flickor som en form av sexualisering av dem. Slöjan uppfanns för att kvinnan inte skulle kunna ses av mannen eftersom han kunde känna sig lockad om han såg kvinnans ansikte. Det kan ligga något i det också.

Flatheten, fram till nu då, mot uttryck för religiös fanatism och hedersförtryck, anser Björklund beror på att debatten varit för polariserad. Det har inte varit möjligt tidigare, enligt L-ordföranden, för människor som själva uppfattar sig som anständiga eftersom de skulle ha låtit som Sverigedemokraterna.

Är det verkligen så? Jag skriver inte under på den verklighetsbeskrivningen. Åtskilliga individer utanför Sverigedemokraterna har tagit upp frågor som liknar de här. Men de har inte fått något gensvar av de politiska partierna.

Risken finns nu att pendeln slår över åt andra hållet. Från en mycket generös flyktingpolitik och ett uteblivet ifrågasättande av företeelser som vi inte vill se i samhället. Till motsatsen.

Det vill säga att alla ska uppträda exakt som den så kallade ”åsiktskorridoren” för tillfället tycker att man ska göra. Det är inte heller bra.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.