En vanlig dag i Sverige

desperataSverigedemokraterna börjar känna sig desperata. Nu uppmanar SD:s gruppledare Mattias Karlsson, här med partiledare Jimmie Åkesson och riksdagsledamoten Paula ­Bieler, att SD:s ledamöter ska ut och kampanja och dela ut flygblad runt om i landet i stället för att sitta i riksdagen.

Nya skolreformer upprör samtidigt som Sverigealliansen hyllar medborgargarden

Sent i går kväll omkom en 13-årig pojke efter att en polispatrull försökt skingra folkmassorna i Stockholmsförorten Rinkeby. Pojken deltog i en sittdemonstration mot de medborgargarden som hittills varit involverade i fyra misshandelsfall i området. Polisen, som hittills vägrat ingripa, har försvarat sitt agerande. Polismästaren i Stockholm, Linus Bylund, har riktat skarp kritik mot pojkens familj.

– De borde veta bättre än att låta sin son demonstrera mot vuxna män som bringar ordning och reda i området, säger Bylund till Nyheter Idag.

Justitieminister Kent Ekeroth har tidigare visat stor uppskattning för våra "samhällsvänner" som genom medborgargarden “försvarar svenska värderingar”. Han säger till Svenska Dagbladet att pojkens storebror finns i ett av polisens register.

– Det går inte att utesluta att brottsligheten går i hela familjen, pappan kommer från Syrien där våld är en del av kulturen.

Pojkens storebror befinner sig just nu i ett av Interneringsverkets lokaler i södra Stockholm i väntan på att utvisas till Syrien där inbördeskriget går in på sitt elfte år.

Åklagarmyndigheten i Stockholm utesluter inte åtal mot pojkens föräldrar.

– Det kan röra sig om ett fall av barnmisshandel. Som förälder har man ansvar över sitt barn och allt tyder på att detta kunde ha undvikits om pojkens föräldrar varit mer uppmärksamma, säger chefsåklagaren tillika Sverigedemokraternas jurist, Johan Larsson, till TT.

Jämställdhetsminister Paula Bieler har fördömt föräldrarnas agerande.

– Hade mamman fått välja att stanna hemma med sina barn hade det här aldrig hänt.

Mamman, som är ensamstående, jobbar på ett äldreboende i södra Stockholm och var fast på pendeln på grund av signalfel när pojken deltog i demonstrationen.

Mamman sitter i förhör och har inte gått att nå.

Tyst från Sverigemoderaterna

Inrikesminister Finn Bengtsson har vägrat uttala sig. Detsamma gäller alla de andra Sverigemoderata ministrarna i Sverigealliansen.

– Brott och straff faller under Sverigedemokraternas mandat och ansvar i Sverigealliansen. Det vore direkt osnyggt att recensera deras arbete under ett pågående fall, skriver Sverigemoderaterna på sitt Facebookkonto.

De Nya Moderaterna, som är den minoritetsdel som blev kvar efter splittringen i partiet 2020, har fördömt händelsen och uppmanar Sverigealliansen att ta ansvar för alla svenskar.

Nya "Sverigevänliga" reformer bakom oroligheterna

Oroligheterna i Rinkeby började för 47 dagar sen då tre gymnasiepojkar skickades hem och relegerades från skolan efter att de fått underkänt i de nya nationella proven. De tre pojkarna, som alla är tredje generationens invandrare, föll främst på det nya kunskapsdelarna med fokus på svensk kultur. Detta är en del i skolminister Richard Jomshofs nya initiativ att öka Sverigevänligheten bland skolungdomar.

– Vi behöver öka kunskapen om och kärleken till den egna nationen, sa Jomshof när han presenterade sin nya skolreform tre dagar efter valsegern.

Pojkarnas familj och vänner samlades utanför skolan efter relegeringen för att tala med rektorn. Familjernas försök att få till ett samtal spreds snabbt via sociala medier och snart anlände det första medborgargardet till området. Först efter att några medlemmar i “Sverige först”-gardet misshandlat pojkens far kom polisen. Föräldrarna fick följa med till stationen för förhör och just nu pågår en förundersökning mot minst två av föräldrarna.

Sedan en vecka tillbaka har regeringen utlyst undantagstillstånd i Rinkeby.

Ytterligare reformer väntar. Skoldepartementet har tidigare indikerat att klasser kan komma att delas upp utifrån religiös bakgrund för att förhindra vad Jomshof kallar för en “kulturell soppa”.

Medborgargarden hyllas

Polisen har fått stöd av Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Mats Dagerlind.

– I det här landet har polisen våldsmonopol och måste göra det som krävs för att garantera medborgarnas säkerhet, skriver han på Twitter enligt Avpixlat.

Han hyllar även de lokala, semistatliga medborgarden som organiseras under ett flagg sen 2021. Statligt stöd till medborgargarden var ett av Sverigealliansens viktigaste politiska löften under valspurten i september förra året. Löftet infriades omgående. Talespersonen på nationell nivå, förre partiledaren för Svenskarnas Parti Stefan Jacobsson, kallar stödet för “en livsviktig del i Sveriges framtid”.

Sveriges Radio har i flera månader försökt komma i kontakt med den nationella samordnaren för medborgargarden, Ted Ekeroth, men utan framgång. SR:s försök till oberoende journalistik har fördömts av public service nya ordförande Marcus Birro och Sverigealliansens nyutnämnda kulturminister Erik Almqvist. Nu väntar förändringar, låter Almqvist meddela.

En som däremot har hyllat de nya medborgargardena är finansminister Tino Sanandaji. Han låter hälsa - via sin statssekreterare Oscar Sjöstedt - att “de sparar landet miljarder i onödiga kostnader som uppstår när polisen måste skingra demonstrationer”.

Åkessons hjärteprojekt sjösätts

Statsminister Mattias Karlsson har valt att inte kommentera händelsen och hänvisar alla frågor till Kent Ekeroth. Han befinner sig för tillfället i Thailand där Sverigedemokraterna har sina Landsdagar. Partiledaren Jimmie Åkesson ska hålla sitt första tal efter den omdebatterade valsegern i kväll 22.00 svensk tid. Åkesson ska leda arbetet med regeringens nya politik och har bland andra stora initiativ anlitat byrån Uvell Kommunikation som specialiserat sig inom den Sverigevänliga rörelsen.

Detta är en del i den senaste varumärkesförflyttningen som Sverigedemokraterna inlett under parollen “Stolt Svensk”. Sverigedemokraterna ska bland annat ta fram ett förslag för den "nya svenskheten" och därmed vill de även kunna avgöra vem som kan kalla sig "svensk".

Socialdemokraternas nya kris

Samtidigt har oppositionspartiet Socialdemokraterna samlats på Bommersvik för att diskutera de senaste opinionssiffrorna. De har valt att inte kommentera händelsen i Rinkeby men låter meddela att de “tillsatt en utredning för att se över polisens situation i förorterna”.

Det pågår oenighet bland medlemmarna i det mäktiga verkställande utskottet kring hur de ska ta sig ur den senaste opinionssiffran 9,8 procent. Partiledaren Stefan Löfven sitter dock säkert då det saknas utmanare - trots två svaga valrörelser där 75 procent av väljarna har flytt partiet. VU har även bjudit in samtliga medlemmar i SSU:s för vad de kallar för en “nystart för Sverige”. Närmare 500 personer har samlats för en konferens som pågår i tre dagar.

Förlamad opposition

Trots kraftig kritik mot Sverigealliansens senaste reformer har oppositionspartierna ännu inga svar.

Socialdemokraterna har tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Fi!, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och det som finns kvar av Nya Moderaterna majoritet i riksdagen men har alla valt att rösta på sina egna budgetar. Det var i augusti som förhandlingarna mellan MP och Liberalerna föll samman på grund av oenighet om skolans framtid. Samtidigt har det blossat upp en infekterad situation mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet då båda sidor anser att något gått sönder i Sverige under senaste Allians- och S/MP-styret - men kan inte enas om vad. Vänsterpartiet har hittills vägrat att ingå i ett samarbete med något annat parti.

Tills vidare sitter alltså Sverigealliansen tryggt.

Inget av detta har hänt. Ännu.