Trots friande dom – har Trump någon politisk framtid?

Nu när Donald Trump är friad är det då fritt fram för honom att ställa upp i nästa presidentval?

Formellt ja. Men han har åtminstone två problem som kan sätta stopp för sådana planer.

Då har jag inte räknat in den republikanske ledaren Mitch McConnells chockartade verbala avrättning av Trump.

En friande dom var hela tiden den förväntade utgången. Ändå blev efterspelet en sensationell överraskning.

McConnell röstade för att fria ex-presidenten men när han efteråt motiverade varför gjorde han det i en form av verbal dolkstöt i ryggen.

I princip höll han med om alla anklagelser som de demokratiska åklagarna lagt fram. Att det var Trump som hetsat folkmassan att storma Kapitolium. Att presidenten visat prov på en upprörande försumlighet av sina plikter.

Men McConnell gömde sig bakom fikonlövet att det enligt hans tolkning av grundlagen bara är en sittande president som kan ställas inför riksrätt.

Då ska man komma ihåg att det var samme McConnell som vägrade dra igång riksrätten medan Trump fortfarande sattr kvar.

McConnell försöker med andra ord både äta upp kakan och behålla den. Han ville vara på rätt sida av historien men ändå hålla ihop sitt parti och undvika nesan av att gå emot sin egen president.

Eftersom Trump blev friad i riksrätten så blir det heller ingen omröstning om att förbjuda honom att ställa upp i valet 2024.

Därmed kommer fastighetsmiljardären att fortsätta utgöra ett hot för demokraternas chanser att behålla makten i kongressvalen 2022 och presidentvalet 2024.

Donald Trump.

Bröt tystnad

Trumnp bröt igår en månadslång tystnad från sin exil i solen i Mar-a-Lago, Florida men bara för att källa riksrätten en del av den största häxjakten i landets historia och säga att resan fortsätter.

Inget klara besked i frågan som alla undrar över. Tänker han ställa upp 2024?

Av två huvudskäl är det något han måste fundera noga över.

Även om senaten friade Trump så gjorde de demokratiska åklagarna ett väldigt bra jobb med att visa hur den dåvarande presidenten på ett systematiskt sätt försökte manipulera den amerikanska demokratin till sin fördel. Det var inte America first. Det var Trump first.
Formellt friades han men en majoritet av amerikanerna betraktar sannolikt Trump som skyldig baserat på vad de sett under riksrätten.

Det förstärks givetvis av McConnells hårda sågning och av att Trumps tidigare förtrogna, tidigare FN-ambassadören Nikki Haley för någon dag sedan dömde ut hans politiska framtid.

– Han har sjunkit för lågt, säger hon.

Ledande republikaner tar sin hand ifrån Trump Inte bara för att de ogillar hur han agerade i samband med valförlusten utan därför att man inte tror att det går att vinna med Trump i en ledande roll. Trump förlorade ju inte bara presidentvalet. I mellanårsvalet 2018 förlorade republikanerna representanthuset och 2020 tappade de senaten när demokraterna där överraskande vann båda platserna i Georgia.

Uppmanar till åtal

En annan potentiell snubbeltråd är vanliga brottmålsåtal som kan vänta presidenten.

I New York pågår redan en brottsutredning om huruvida en av Trumps stiftelser har gjort sig skyldig till bedrägeri. Målet har delvis legat på is under tiden Trump varit president men kommer nu att växla upp till full fart. Bland annat har en domare beordrat Trump att lämna ut sina deklarationer vilket han vägrade göra under sin tid i Vita huset.

I Georgia har en brottsutredning inletts med anledning av president Trumps försök att tvinga delstatens valansvarige Brad Raffelsperger att "hitta röster".

Utredning pågår också om hur Trump samlade in och spenderade pengar i sin kommitté för att finansiera installationsceremonin i Washington DC 2017. Anklagelser om mutor och korruption förekommer.

Mitch McConnell påminde i går också om att Trump nu är en vanlig medborgare. Han mer eller mindre uppmanade rättväsendet att åtala Trump för de eventuella brott han begått under sin tid som president.

Man kan nog utgå ifrån att en hel del av ex-presidentens tid kommer att upptas av att försvara sig i olika domstolar. Man ska vara försiktig med att gå händelserna i förväg men om något av ovanstående mål går till åtal kan ex-presidentens hotas av fängelsestraff.

Något som i så fall definitivt skulle sätta stopp för eventuella planer på att ställa upp i valet 2024.

Trumps advokat Michael van der Veen under sitt anförande.