Kan man verkligen lita på talibanernas nya ansikte?

Hur trovärdig är talibanernas plötsliga förvandling till civiliserade mjukisar?

Helt klart kommer det att krävas mer än en presskonferens för att ändra bilden av deras brutala styre.

För mig är det handlingar som kommer att räknas. Inte vackra ord.

Helt klart försöker sig talibanerna på ett avancerat förvandlingsnummer. Presskonferensen i går var bara ett av många tecken. Bland annat så lät sig en talibanledare intervjuas av en kvinnlig journalist.

På presskonferensen försäkrade talibanernas talesperson att man försöker bilda en regering där även andra ingår, bland annat förre presidenten Hamid Karzai. Sedan följde en rad anmärkningsvärda löften.

  • Ingen hämnd kommer att utkrävas mot de afghaner som har arbetat för USA eller för Nato. Amnesti till alla.
  • Talibanerna kommer inte att tillåta att Afghanistan åter blir en fristad för terrorister som planerar terrordåd mot västvärlden.
  • Kvinnorna kommer att få fortsätta arbeta. Flickor ska få gå i skolan.
  • Journalister ska få arbeta fritt och kunna kritisera talibanernas styre.

Det är en total helomvändning jämfört med talibanernas hårdföra styre 1996-2001. Då jagade man alla som på något sätt var emot regimen. Människor fängslades och avrättades på godtyckliga grunder.

Terrorgruppen al-Qaida kunde upprätta träningsläger i Afghanistan och talibanerna gav skydd till dess ledare Usama bin Ladin som från sin bas hotade USA. När USA efter 11 september 2001 krävde att han skulle utvisas vägrade talibanerna lämna ut honom vilket ledde till USA:s invasion.

Talibaner i Kabul.

Piskas för högklackat

Kvinnor piskades om de visade sig offentligt i högklackade skor, även om de bar den heltäckande slöjan, burka. Bara medier som var helt kontrollerade av talibanerna tilläts.

Kan talibanerna verkligen ha ändrat sig så mycket på 20 år?

En viktig invändning är att man nu villkorar exempelvis kvinnornas rättigheter och pressfriheten genom att säga att de måste överensstämma med islamsk tradition och sharialagar. Man kan föreställa sig vad det innebär.

Politiska bedömare som följt rörelsen noga hävdar att de fortfarande har samma ideologi. De vill inrätta ett islamiskt emirat som styrs av religiösa lagar, sharia.

Men det är också rimligt att anta att talibanerna dragit vissa lärdomar av de fem åren de hade vid makten och de 20 år de fungerat som en gerillarörelse.

En sådan är att deras brutala styre gjorde Afghanistan till en pariastat som isolerade dem totalt. I stort sett hade de bara normala förbindelser med grannlandet Pakistan, vars säkerhetstjänst var en av dem som byggde upp och finansierade talibanerna.

Afghanistan är ett land som är helt beroende av utländskt bistånd. Genom att presentera en mer aptitlig fasad hoppas talibanerna att åtminstone några länder ska välja att fortsätta med sitt bistånd.

Inte minst ser det ut som att både Ryssland och Kina är beredda att upprätthålla goda relationer med talibanerna.

Skepsis mot omvändelse

Islamiska statens öde kan inte heller ha gått talibanerna spårlöst förbi. IS ideologi och styre i det så kallade kalifat som man upprättade 2014 påminner mycket om ”de gamla” talibanerna. En internationell koalition av 60 länder med USA i spetsen krossade IS kalifat 2019.

Ren överlevnadsinstinkt kan göra att talibanerna är beredda att moderera sitt styre.

Givetvis måste man ta talibanernas verbala omvändelse med en stor nypa skepsis.

Fram till för bara några veckor sedan ägnade de sig fortfarande åt fruktansvärda terrordåd runtom i regeringskontrollerade delar av landet med många civila offer som följd.

De har bara haft makten under några dagar. Vis av tidigare erfarenheter finns det inga skäl att lita på dem.

Visserligen har maktövertagandet så här långt varit mycket mindre blodigt än man kunnat frukta. Läget i Kabul och många andra städer verkar vara förhållandevis lugnt.

Samtidigt kommer det uppgifter om att kvinnor som visar sig utomhus piskas, att talibaner går från hus till hus och letar efter kollaboratörer.

Bilden av vad som sker är minst sagt dubbel.

Olika ansikten

Ett skäl kan vara är att talibanerna inte är en homogen rörelse. De som uttalat sig försonande är de talibaner som de senaste åren suttit i Doha i Qatar och förhandlat med USA om deras tillbakadragande.

Lokala talibanledare och organisationens gren i Pakistan har gett uttryck för helt andra åsikter. Kanske pågår det en intern kamp inom talibanrörelsen om vilken taktik som är den rätta.

För omvärlden gäller det att vara otroligt vaksam. Det är bara om talibanerna i handling visar att de verkligen ändrat sig som de kan få någon trovärdighet.

En sådan detalj är att se om de låter människor som västvärlden vill evakuera lämna landet.

Även då är det fortfarande en religiös diktatur.