Nu har partiledarna hittat glöden

En mandatperiod av politiska svek, ingångna avtal, brustna avtal och nya allianser har gjort partiledarna både irriterade och frustrerade på varandra.

Och det är den perfekta mixen för en het valrörelse.

För första gången på decennier går alla riksdagens partier till val var för sig och det märks. I Aftonbladets partiledardebatt var tjuvnypen många och tonläget stundtals så hett att det gick ett sus igenom publiken.

Miljöpartiet har inte haft det lätt i opinionen under den senaste tiden. Mixen mellan glädjen över att äntligen har klättrat upp över riksdagsspärren och desperationen över att hålla sig kvar där resulterade i ett högt tonläge från Märta Stenevi.

Stenevi insinuera bland annat att Jimmie Åkesson var en foliehatt. Det vill säga en person som tror på konspirationsteorier och inte tror på vetenskap.

Det behöver knappt sägas att det är han inte.

Inget är sant

De två statsministerkandidaterna Ulf Kristersson och Magdalena Andersson backade inte heller från att klistra politiska påståenden på varandra. Andersson ifrågasatte Kristersson som den självklara oppositionsledare och menade att Sverigedemokraterna skulle kunna bli största parti på högersidan.

Kristersson påstod att Socialdemokraterna vill stänga landets friskolor med sitt förslag om att begränsa vinstuttag i skolan.

Inget av det är sant. Moderaterna är det statsbärande partiet på högersidan. Ulf Kristersson är högerns statsministerkandidat. Och Magdalena Andersson vill inte stänga några väl fungerande friskolor.

Två arga syskon

Spelfältet är jämnt när vi går in i valrörelsens sista veckor. Vissa dagar är det vänsterblocket som har ett övertag och andra dagar är det högerblocket.

Oavsett vilken av statsministerkandidaterna som får i uppdrag att försöka bilda regering kommer det att bli en minoritetsregering. Förmodligen en liten minoritetsregering och det kommer att göra det fortsatt instabilt i politiken.

Aftonbladets partiledardebatt på Norra Latin i Stockholm.

För Ulf Kristersson är utmaningen att få ihop sin ekonomiska politik med ökade utgifter för försvar och polis men utan att höja skatter. Att finansiera detta med ett minskat bistånd är både KD och L emot.

För Magdalena Andersson är det underlaget. Centern och Vänstern är i luven på varandra som två arga syskon.

Som en skräckfilm

När Dadgostar under debatten pressades på om hon krävde ministerposter i en S-ledd regering sa hon ett självklart ja. Utväxlingen fick Ebba Busch att utbrista att det var som att bevittna Magdalena Anderssons skräckfilm live. Och hon har rätt Ebba Busch. Nooshi Dadgostar borde vara högerblockets älskling efter det gångna året.

Vänsterledaren har sedan förra sommaren fällt en socialdemokratisk statsminister och regering, krossat januariavtalet och gjort politisk sak med M och SD för att sänka bränslepriserna. Bland annat!

Hon kommer att bli ett problem för Magdalena Andersson om Andersson får chansen att försöka bilda regering om några veckor.

Jämnt spelfält

Enligt Demoskops mätning tyckte tittarna att Ulf Kristersson vann debatten. På delad andra plats ligger Magdalena Andersson, tillsammans med Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson.

Den gångna mandatperioden har varit turbulent och det har varit svårt för partierna att hantera det svåra parlamentariska läget i Sveriges riksdag. Det har varit fyra år av svåra kompromisser och nya relationer för alla partierna.

Utgår vi från kvällens debatt verkar det som om det väckt glöden i partiledarna. Det blir en spännande valrörelse.